Σκάνδαλο Siemens: 69 εκατομμύρια ζημιά για το Δημόσιο

Σκάνδαλο Siemens: 69 εκατομμύρια ζημιά για το Δημόσιο Facebook Twitter
1

Ζημιά 69 εκατομμυρίων ευρώ προκάλεσε στο ελληνικό Δημόσιο το σκάνδαλο Siemens σύμφωνα με την εισαγγελέα του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων.


Η εισαγγελέας, Ελένη Σκεπαρνιά κατά την αγόρευσή της για τα «μαύρα ταμεία» της Γερμανικής εταιρίας ανέλυσε τον τρόπο με τον όποιο η Siemens προχωρούσε στον καταμερισμό των δώρων ζημιώνοντας το ελληνικό Δημόσιο.

Η εισαγγελική λειτουργός επί τρεις ώρες περίπου αναφέρθηκε στον τρόπο που λειτουργούσαν ήδη από το 1980 τα μαύρα ταμεία καθώς και στις συμφωνίες που έλαβαν χώρα αναφορικά με την σύμβαση 8002/97 για την ψηφιοποίηση του ΟΤΕ με τη Siemens.


Όπως ανέφερε επικαλούμενη έγγραφα της γερμανικής εταιρίας, τον Ιανουάριο του 1998 αποφασίστηκε πως θα διατεθούν σε μίζες 75 εκατομμύρια μάρκα, ενώ για την επέκταση της σύμβασης το 2001 διατέθηκαν επιπλέον 19 εκατομμύρια μάρκα.

Σύμφωνα με την αγόρευσή, τα ποσά αυτά αντιστοιχούν στο 8% η αρχική και στο 8,5% η επέκταση της σύμβασης επί του κόστους του έργου.

Τελικά, σύμφωνα με την Ελένη Σκεπαρνιά, η οποία επικαλέστηκε δεκάδες έγγραφα της αντίστοιχης γερμανικής δικογραφίας αλλά και στοιχεία από το πόρισμα της νομικής εταιρίας Debevoise & Plimpton, η επίμαχη σύμβαση επιβαρύνθηκε εξαιτίας των «δώρων» κατά 69 εκατομμύρια ευρώ.

«Αυτό αποτελεί και τη ζημία που προκλήθηκε στο ελληνικό Δημόσιο» επεσήμανε κατά την πρότασή της, και πρόσθεσε πως η αυτή μέθοδος πληρωμών «ήταν πάγια τακτική της μητρικής εταιρείας για όλες τις χώρες με τις οποίες συνεβλήθη από το 1980 έως το 2006 (...) Στην Ελλάδα οι δωροδοκίες ήταν μακραίωνη παράδοση. Μέχρι τη σύμβαση 8002 που υπεγράφη το 1997 η Siemens φαίνεται να έδινε ανά έτος 15 εκατομμύρια ευρώ».

Η εισήγηση της εισαγγελικής λειτουργού αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός της ημέρας

Ελλάδα
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ