Σεισμός στην Αττική: Τι λένε Ευθύμιος Λέκκας και Γεράσιμος Παπαδόπουλος

Σεισμός στην Αττική: Τι λένε Ευθύμιος και Λέκκας Γεράσιμος Παπαδόπουλος Facebook Twitter
Φωτ.: Eurokinissi
0

Την δική του εκτίμηση για τον σεισμό 3,7 Ρίχτερ σημειώθηκε στην Αττική το μεσημέρι του Σαββάτου, έδωσε ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμιος Λέκκας

Ο καθηγητής και πρόεδρος του Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Ευθύμιος Λέκκας ανέφερε στη νΕΡΤ πως: «Στις 15.54 εκδηλώθηκε μία ασθενής σεισμική δόνηση της τάξεως των 3,7 – 3,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στο θαλάσσιο χώρο κοντά στον Δασκαλιό, σε μικρό εστιακό βάθος της τάξεως των 5 έως 6 χιλιομέτρων. Η δόνηση αυτή έγινε αισθητή στην Ανατολική Αττική αλλά και κατά θέσεις στην υπόλοιπη Αττική. Είναι μία δόνηση η οποία προέρχεται από ένα μικρό ρήγμα, όπως είναι και τα άλλα μικρά ανοίγματα που υπάρχουν στην Ανατολική Αττική»

Σύμφωνα με τον καθηγητή αυτό το ρήγμα δεν μπορεί να δώσει κάποια πολύ μεγάλη σεισμική δόνηση ή να έχουμε μία ισχυρή σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή. Όπως είπε η Ανατολική Αττική, παρά το γεγονός ότι έχει κάποια μικρά εστιακά κέντρα, δεν χαρακτηρίζεται από τα μεγάλα ρήγματα, όπως για παράδειγμα ο Νότιος Ευβοϊκός, από τον οποίο είμαστε αρκετά μακριά».

Όσο για το αν πρέπει να υπάρχει ανησυχία, ο Ευθύμιος Λέκκας τόνισε πως: «Δεν υπάρχει καμία ανησυχία. Βέβαια, κρίνοντας με βάση το σεισμό αυτό, αλλά και με βάση την σεισμικότητα που έχει εκδηλωθεί στην Ανατολική Αττική τις τελευταίες δεκαετίες, βλέπουμε ότι και στη Ραφήνα αλλά και στην περιοχή αυτή υπάρχουν μικροί εστιακοί χώροι που συνήθως δίνουν μικρούς σεισμούς, δεν δίνουν μεγάλους σεισμούς. Συνεπώς, δεν υπάρχει κάποιος λόγος ανησυχίας. Βεβαίως και στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης και στον Οργανισμό Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας παρακολουθούμε την εξέλιξη του φαινομένου, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να μας ανησυχεί αυτή η σημερινή σεισμική δραστηριότητα».

 

Ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος για τον σεισμό στην Αττική

Από την πλευρά του ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος, μιλάει για επιφανειακό σεισμό με επίκεντρο 8 χλμ νοτιοανατολικά της Αγίας Μαρίνας Λαυρίου.
«Στην περιοχή έχουν γίνει αρκετοί σεισμοί από τις 26/9 μέχρι τώρα με μεγέθη που δεν υπερέβησαν το 3,2. Τώρα φθάσαμε το 3,7, οπότε επιβάλλεται πλέον πολύ προσεκτική παρακολούθηση και αξιολόγηση. Αν χρειαστεί θα επανέλθουμε», τονίζει. 

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ