Σεισμοί στη Σαντορίνη: Μέχρι πότε θα συνεχιστούν σύμφωνα με τους σεισμολόγους - Γερά νεύρα και ψυχραιμία συνιστά ο Παπαζάχος

Σεισμοί σε Σαντορίνη και Αμοργό: Πάνω από 16.500 δονήσεις μέχρι σήμερα - Θα συνεχιστούν ως το Πάσχα Facebook Twitter
Φωτ. αρχείου / EUROKINISSI
0

Μέχρι το Πάσχα, αν όχι και πιο μετά, αναμένεται να συνεχιστεί η σεισμική δραστηριότητα στις Κυκλάδες, την ώρα που οι ειδικοί εξηγούν πως δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας για τους κατοίκους των νησιών.

Πάνω από 16.500 σεισμοί έχουν σημειωθεί μέχρι σήμερα στην υποθαλάσσια περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού, δύο νησιών που έχουν κηρυχθεί ήδη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Μάλιστα το μεσημέρι της Πέμπτης και η Ανάφη κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, την ώρα που ειδικοί επισημαίνουν πως το πρωτοφανές αυτό φαινόμενο, ενδέχεται να κρατήσει μέχρι και το Πάσχα.

Κατά μέσο όρο τουλάχιστον 100 σεισμοί σημειώνονται κάθε μέρα στην υποθαλάσσια περιοχή μεταξύ των δύο νησιών. Στην προσπάθειά τους να δώσουν κάποιες εξηγήσεις αλλά και να ερμηνεύσουν την πορεία των σεισμικών δονήσεων, αναφέρουν πως θα συνεχίσουν να υφίστανται - ίσως και μετά το Πάσχα - ωστόσο διαβεβαιώνουν πως δεν υπάρχει κίνδυνος για τους κατοίκους των νησιών.

Τι λένε για τους σεισμούς οι ειδικοί

Ο ομότιμος καθηγητής Τεκτονικής Δυναμικής και Γεωλογίας, Δημήτρης Παπανικολάου, αναφερόμενος στο κατά πόσο θα διαρκέσει το φαινόμενο αυτό, σημείωσε πως «δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε χρονικά, βάσει σύγκρισης μπορεί να είναι κάποιοι μήνες. Θα πάμε στο Πάσχα χωρίς να είναι σίγουρο αν θα συνεχιστεί και μετά». 

«Αυτό που πρέπει να δούμε είναι αν το ρήγμα της Ανύδρου θα σπάσει καθώς είναι αυτό που μπορεί να δώσει 6 Ρίχτερ αλλά δεν βλέπω ότι μπορεί να φτάσει τα 6,5 Ρίχτερ» συνέχισε. Ο καθηγητής Σεισμολογίας Κώστας Παπαζάχος ωστόσο, επισήμανε σε δηλώσεις του στο ΕΡΤNews πως για την αντιμετώπιση της κατάστασης απαιτούνται γερά νεύρα, ψυχραιμία και τήρηση των κανόνων ασφαλείας.

«Είναι κάτι το οποίο κρατάει εβδομάδες, συνήθως σε κάποιες περιπτώσεις και μήνες, περισσότερους καμιά φορά και από δύο και τρεις μήνες» ξεκαθάρισε. «Παρακολουθούμε με μεγαλύτερη ακρίβεια αν υπάρχει μετατόπιση επικέντρων και αυτό που μας απασχολεί είναι να μην ξεφύγει η σεισμικότητα από το συγκεκριμένο ρήγμα που έχει ήδη σπάσει. Δεν έχουμε αποκλείσει και το ενδεχόμενο κάποιου μεγαλύτερου σεισμού» συμπληρώνει από την πλευρά του ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Βασίλης Καραστάθης.

ΕΚΠΑ για σεισμούς σε Σαντορίνη - Αμοργό: Πάνω από 16.500 σεισμοί μέχρι σήμερα

Σε νέα ανακοίνωση προχώρησε σήμερα το ΕΚΠΑ, σχετικά με τη σεισμική δραστηριότητα στη Σαντορίνη και την Αμοργό. Στην ανακοίνωση επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι στα δύο νησιά καταγραφεί μέχρι σήμερα, πάνω από 16.500 σεισμοί.

«Από την έναρξη της σεισμικής δραστηριότητας στη ζώνη Σαντορίνης-Αμοργού στις 26 Ιανουαρίου έως και τις 11 Φεβρουαρίου 2025, το Εργαστήριο Σεισμολογίας (ΕΣ) του ΕΚΠΑ (https://dggsl.geol.uoa.gr/) έχει ανιχνεύσει και εντοπίσει συνολικά, με αυστηρά κριτήρια για τη διασφάλιση της ποιότητας των αποτελεσμάτων, πάνω από 16,500 σεισμούς με μεθόδους μηχανικής μάθησης (τεχνητής νοημοσύνης), εκ των οποίων άνω των 14,400 με μεγέθη Μ³1.0.

»Στις 11 Φεβρουαρίου καταγράφηκαν πάνω από 1,100 σεισμοί, με ~260 να έχουν μέγεθος Μ³2.5, 16 σεισμούς με Μ³4.0, και 4 σεισμούς με Μ³4.5, με τον μεγαλύτερο σεισμό να έχει μέγεθος 4.8. Σύμφωνα με τα στοιχεία καθημερινής ανάλυσης σεισμικών δεδομένων (χωρίς χρήση μεθόδων μηχανικής μάθησης) του Εργαστηρίου Σεισμολογίας του ΕΚΠΑ, κατά τη 12η Φεβρουαρίου έχουν καταγραφεί 108 σεισμοί, εκ των οποίων 16 με μεγέθη M?4.0 και 5 με Μ?4.5, ενώ ο μεγαλύτερος σεισμός σημειώθηκε στις 03:14:55 (τοπική ώρα) και είχε μέγεθος 5.0.

»Στην εικόνα της κατανομής των επικέντρων διακρίνονται δύο ομάδες σεισμών που πιθανόν ανήκουν σε διαφορετικές δομές οι οποίες έχουν ενεργοποιηθεί, μία στα νοτιοδυτικά της Ανύδρου και μια άλλη στα ανατολικά, και οι δύο σε διεύθυνση ΝΔ-ΒΑ», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.

Σεισμοί σε Σαντορίνη και Αμοργό: Πάνω από 16.500 δονήσεις μέχρι σήμερα - Θα συνεχιστούν ως το Πάσχα Facebook Twitter
Χάρτης κατανομής σεισμών στην περιοχή των Κυκλάδων (Σαντορίνη-Αμοργός-Ίος) που καταγράφηκαν στις 11 Φεβρουαρίου (ανάλυση με τεχνητή νοημοσύνη) και στις 12 Φεβρουαρίου (καθημερινή ανάλυση). Η ακτίνα των κύκλων είναι ανάλογη του μεγέθους του σεισμού (υπόμνημα επάνω-δεξιά), ενώ τα επίκεντρα σεισμών με μεγέθη μεγαλύτερα ή ίσα του 4.5 σημειώνονται με αστέρι. Ο χρωματισμός ανταποκρίνεται στο εστιακό βάθος, σύμφωνα με τη χρωματική κλίμακα (δεξιά)
Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καύσωνας: Απαγόρευση delivery και εξωτερικών εργασιών το Σάββατο από 12:00 έως 16:00 στην Αττική

Ελλάδα / Καύσωνας: Απαγόρευση delivery και εξωτερικών εργασιών το Σάββατο από 12:00 έως 16:00 στην Αττική

Έκτακτα μέτρα προστασίας για εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα ανακοίνωσε το Υπουργείο Εργασίας λόγω των επικίνδυνα υψηλών θερμοκρασιών. Πρόστιμα 2.000 ευρώ για παραβάσεις.
LIFO NEWSROOM
Ρόδος: Η κατάθεση 31χρονης για σεξουαλική κακοποίηση από τον πατέρα της – «Με βίαζε τρεις φορές την ίδια μέρα»

Ελλάδα / Ρόδος: Η κατάθεση 31χρονης για σεξουαλική κακοποίηση από τον πατέρα της – «Με βίαζε τρεις φορές την ίδια μέρα»

Η 31χρονη κατέθεσε – παρουσία ψυχολόγου – πως έπεσε πρώτη φορά θύμα σεξουαλικής επίθεσης από τον πατέρα της όταν ήταν 16 ετών και ζούσαν μαζί στο σπίτι της γιαγιάς της, έπειτα από τον χωρισμό των γονιών της
LIFO NEWSROOM
Δίκη Γρίβα: «Περίμενα ότι θα αυτοκτονούσε, όχι ότι θα σκότωνε» - Ενταση στην αίθουσα με τους γονείς του θύματος

Ελλάδα / Δίκη Γρίβα: «Περίμενα ότι θα αυτοκτονούσε, όχι ότι θα σκότωνε» - Ενταση στην αίθουσα με τους γονείς του θύματος

Ολοκληρώθηκε η εξέταση των μαρτύρων στη δίκη για τη γυναικοκτονία της Κυριακής Γρίβα, με τους γονείς της να ξεσπούν εναντίον του κατηγορούμενου
LIFO NEWSROOM
ΦΩΤΙΑ ΣΤΟΝ ΦΕΝΕΟ

Ελλάδα / Φωτιά στον Φενεό: «Η σημαντικότερη μέχρι στιγμής οικολογική καταστροφή της φετινής αντιπυρικής περιόδου»

Τα αίτια της φωτιάς στον Φενεό - Τα 5.950 από τα 11.460 στρέμματα που κάηκαν, αφορούν δασικό είδος χωρίς δυνατότητα φυσικής αναγέννησης μετά από πυρκαγιά - Δείτε χάρτες
LIFO NEWSROOM