Σε lockdown η Ελλάδα: Τι ισχύει για μετακινήσεις, καταστήματα και πρόστιμα

Σε lockdown η Ελλάδα: Τι ισχύει για μετακινήσεις, καταστήματα και πρόστιμα Facebook Twitter
Σε lockdown όλη η χώρα - Τι ισχύει για μετακινήσεις, καταστήματα, εργασία (Eurokinissi)
0

Σε lockdown από σήμερα το πρωί ολόκληρη η χώρα μέχρι και τις 30 Νοεμβρίου, στο πλαίσιο αναχαίτισης της διασποράς του κορωνοϊού.

Η αύξηση των διασωληνωμένων και τα κρούσματα, που τις τελευταίες ημέρες κυμαίνονται πάνω από 2.000 έφεραν το δεύτερο κύμα έκτακτων μέτρων σε ολόκληρη τη χώρα για τις μετακινήσεις, την εκπαίδευση, την εργασία κ.λπ.

Το SMS στο 13033 έχει τεθεί από σήμερα στις 6 π.μ σε ισχύ για όλες τις μετακινήσεις ενώ δεν θα επιτρέπεται η μετακίνηση μεταξύ νομών. Καθολική η χρήση μάσκας σε ανοιχτούς και κλειστούς χώρους ενώ σε αναστολή έχουν μπει οι περισσότερες επιχειρήσεις.

Μόνο για σήμερα και αύριο θα παραμείνουν ανοιχτά τα κομμωτήρια, τα κουρεία και τα κέντρα αισθητικής με αποστολή του κωδικού 2 στο 13033.

Ο περιορισμός της κυκλοφορίας των πολιτών ισχύει για όλο το 24ωρο, μόνο με τους προβλεπόμενους, κατ' εξαίρεση λόγους μετακίνησης που αντιστοιχούν στους έξι κωδικούς του SMS προς το 13033.

Ειδικά τις βραδινές ώρες, δεν δικαιολογείται οποιαδήποτε άλλη μετακίνηση πέραν αυτής για λόγους εργασίας, υγείας, σωματικής άσκησης ή κίνησης με κατοικίδιο κοντά στην οικεία, τόνισε ο υφυπουργός. Παράλληλα επιτρέπονται όλες οι δραστηριότητες για την θεραπεία ΑμεΑ, όπως η κολύμβηση.

Ακόμη, δεν επιτρέπεται το κυνήγι και το ψάρεμα σε οποιαδήποτε περιοχή της Ελλάδας.

Πρόστιμα

Για όσους δεν κάνουν χρήση μάσκας ή μετακινούνται άσκοπα χωρίς την απαραίτητη βεβαίωση, το πρόστιμο ανεβαίνει πλέον στα 300 ευρώ. Για ψευδείς βεβαιώσεις από εργοδότες ή πλαστά στοιχεία, το πρόστιμο ανέρχεται στα 500 ευρώ.

Παράλληλα, κλείνουν τα καταστήματα (αναλυτικά ΕΔΩ όλοι οι ΚΑΔ) ενώ επιτρέπεται μόνο το delivery και το take away. Ανοιχτά παραμένουν τα καταστήματα λιανικής πώλησης τροφίμων, οι δομές υγείας και τα φαρμακεία.

Αναλυτικότερα:

- Το δεύτερο lockdown τίθεται σε ισχύ στο πλαίσιο του Μαρτίου με βασική διαφορά την καθολική χρήση μάσκας σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους. Επίσης απαγορεύεται η επιβίβασης στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς χωρίς τη χρήση της.

- Οι μετακινήσεις γίνονται μόνο με SMS στο 13033 ή με συμπλήρωση σχετικής φόρμας για κατ' εξαίρεση μετακίνησης που είναι διαθέσιμη στο forma.gov.gr και την επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου.

ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΚΑΤ' ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ

Το SMS στο 13033 πρέπει να είναι της μορφής:

X [κενό] ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας όπου Χ ο λόγος εξόδου με τον αριθμό 1, 2, 3, 4, 5, 6.

Οι κωδικοί αποστολής στο 13033, που επιτρέπουν την έξοδο από το σπίτι έχουν ως εξής:

SMS κωδικός 1: Μετακίνηση για λόγους υγείας (μετάβαση σε φαρμακείο, επίσκεψη στον γιατρό ή μετάβαση σε νοσοκομείο ή κέντρο υγείας, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία).

SMS κωδικός 2: Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών ειδών πρώτης ανάγκης, όπου δεν είναι δυνατή η έγκαιρη αποστολή τους.

SMS κωδικός 3: Μετάβαση σε δημόσια υπηρεσία, εφόσον δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική ή τηλεφωνική εξυπηρέτηση και μόνο για κατεπείγουσες ανάγκες, μετά από τον καθορισμό ραντεβού για το οποίο ενημερώνεται εγγράφως ή ηλεκτρονικώς ο πολίτης και υπό την επιπλέον προϋπόθεση επίδειξης της ως άνω ενημέρωσης, καθώς και μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή ηλεκτρονική συναλλαγή.

SMS κωδικός 4: Μετάβαση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη, καθώς και για μεταφορά συζύγου ή συγγενούς πρώτου βαθμού από και προς τον τόπο εργασίας του, εφόσον υφίσταται σχετική ανάγκη, ή συνοδεία μαθητή στο σχολείο από γονέα ή κηδεμόνα.

SMS κωδικός 5: Μετάβαση σε κηδεία υπό τους όρους που προβλέπεται από τον νόμο ή για μετάβαση γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

SMS κωδικός 6: Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο (2) άτομα, υπό την προϋπόθεση τήρησης στην τελευταία αυτή περίπτωση της αναγκαία απόστασης του ενάμισι (1,5)μέτρου. Καθώς και μετάβαση για σίτιση αδέσποτων ζώων, εφόσον η μετάβαση πραγματοποιείται εντός του δήμου κατοικίας του πολίτη.

Ποιες επιχειρήσεις είναι κλειστές

Σε αναστολή από σήμερα η λειτουργία του λιανεμπορίου και των καταστημάτων εστίασης. Ωστόσο επιτρέπεται η παράδοση κατ' οίκον (delivery) και η παραλαβή από το κατάστημα (take away) αλλά αυτό δεν μπορεί να αποτελεί αποκλειστικό λόγο μετακίνησης των πολιτών.

Αναστέλλεται επίσης η δραστηριότητα σε όλους τους χώρους θεάματος - θέατρα, μουσικές σκηνές, κινηματογράφοι κλπ.

Ειδική κατηγορία αποτελούν τα κομμωτήρια, κουρεία και κέντρα αισθητικής, τα οποία ωστόσο πήραν παράταση να κλείσουν την Δευτέρα στις 6 π.μ. και θα μπορούν να λειτουργήσουν το Σάββατο 7 Νοεμβρίου και Κυριακή 8 Νοεμβρίου κανονικά. 

Συγκεκριμένα, την περίοδο του lockdown θα λειτουργούν:

  • Σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, pet shops, περίπτερα, ψιλικά
  • Φούρνοι, μανάβικα, κρεοπωλεία
  • Καταστήματα εστίασης μόνο για υπηρεσίες delivery και take away
  • Πρατήρια υγρών καυσίμων
  • Συνεργεία αυτοκινήτων και μοτοσικλετών
  • Φαρμακεία
  • Δομές Υγείας
  • Kαταστήματα κινητής τηλεφωνίας, με επιτρεπόμενη εξυπηρέτηση των πολιτών μόνο για υπηρεσίες πληρωμής λογαριασμών, ανανέωσης υπολοίπου, επισκευής και αντικατάστασης κινητών συσκευών, καθώς και υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ' οίκον (e-shop).
  • Καθαριστήρια
  • Επιχειρήσεις παροχής ταχυδρομικών υπηρεσιών και κούριερ. (Μάλιστα, τα ΕΛΤΑ εξέδωσαν σχετική ενημερωτική ανακοίνωση προς το κοινό).

Σε αντίθεση με το lockdown του Μαρτίου, στη συγκεκριμένη φάση ανοικτά θα παραμείνουν τα δημοτικά σχολεία, τα νηπιαγωγεία, τα σχολεία ειδικής αγωγής όλων των βαθμίδων, καθώς και οι παιδικοί σταθμοί.

Ο πρωτογενής και δευτερογενής τομέας συνεχίζει κανονικά τη λειτουργία του έτσι η συγκομιδή καλλιεργειών γίνεται κανονικά.

Αναλυτικά όλοι οι ΚΑΔ με τις επιχειρήσεις που τελούν σε αναστολή.

Παράλληλα, αναστέλλεται η λειτουργία:

- Σχολών εκπαίδευσης υποψηφίων οδηγών,

- Σχολών εκπαίδευσης Μεταφορέων (ΣΕΚΑΜ) και οδηγών μεταφοράς επικινδύνων εμπορευμάτων (ΣΕΚΟΜΕΕ), καθώς και

- Η λειτουργία Δημόσιων και Ιδιωτικών ΚΤΕΟ με εξαίρεση τον τεχνικό έλεγχο βαρέων οχημάτων.

Την ίδια στιγμή, αναστέλλεται η διενέργεια θεωρητικών και πρακτικών εξετάσεων υποψηφίων οδηγών .

Στα νοσοκομεία και τα διαγνωστικά κέντρα συνεχίζει να επιτρέπεται ένας συνοδός ανά ασθενή, ενώ συνεχίζει να ισχύει η αναστολή του επισκεπτηρίου σε δομές πρόνοιας (όπως οι Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων).

Η λειτουργία των λαϊκών αγορών πραγματοποιείται με την συμμετοχή του 50% των εμπόρων/παραγωγών, σε απόσταση 5 μέτρων μεταξύ των πάγκων και με αναστολή της δραστηριότητας των βιομηχανικών προϊόντων.

Ανοιχτές παραμένουν, επίσης, οι οικοδομές και τα εργοτάξια.

 

Να σημειωθεί ότι όλες οι δραστηριότητες για ΑμΕΑ, όπως για παράδειγμα η θεραπευτική κολύμβηση, επιτρέπονται.

Παράλληλα, οι χώροι λατρείας θα είναι κλειστοί για τους πιστούς. Λειτουργίες θα πραγματοποιούνται από τους θρησκευτικούς λειτουργούς χωρίς την παρουσία πιστών. Επιτρέπεται μόνο η τέλεση κηδειών με παρουσία μέχρι 9 ατόμων του στενού συγγενικού περιβάλλοντος.

Σχετικά με τους νεοσύλλεκτους της επόμενης εβδομάδας, μπορούν κατά τη μετάβασή τους στα σημεία κατάταξης να συνοδεύονται και από τους δύο γονείς τους και μόνο. Κατά τη μετάβαση, θα πρέπει να έχουν μαζί τους το φύλλο πορείας τους.

Για την επιστροφή τους, οι γονείς πρέπει να έχουν βεβαίωση που θα χορηγείται από τις πύλες των κέντρων κατάταξης. Και στα 26 κέντρα κατάταξης, όλοι οι νεοσύλλεκτοι θα υποβληθούν σε rapid test αντιγόνου για Covid-19 για επιδημιολογικούς λόγους.

Μετακίνηση για Εργασία

Η μετακίνηση από και προς την εργασία για τις εργάσιμες ώρες ή κατά τη διάρκεια της εργασίας εφόσον είναι απαραίτητο, γίνεται αποκλειστικά με σχετική βεβαίωση από τον εργοδότη, η οποία εκδίδεται μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Εργάνη.

Για τα νομικά πρόσωπα η βεβαίωση παρέχεται από τον νόμιμο εκπρόσωπό τους, ενώ για τους αυτοαπασχολούμενους και τους ελεύθερους επιχειρηματίες από τους ίδιους.

ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ

Δημόσιο

Κάθε δημόσια υπηρεσία λειτουργεί με το αναγκαίο προσωπικό του έργου που έχει στην αποστολή της. Για το σκοπό αυτό διαμορφώνεται παντού πλάνο εργασίας που λαμβάνει υπ' όψιν τις υγειονομικές εξελίξεις, ενώ ευνοείται στο μέγιστο δυνατό βαθμό η τηλεργασία, για τις ειδικότητες που αυτό είναι εφικτό.

Ακόμη, το ποσοστό υπαλλήλων που θα εργάζεται με φυσική παρουσία στο χώρο εργασίας εξαρτάται κατά περίπτωση από τους διαθέσιμους υλικούς πόρους. Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση προϋπόθεση είναι η τήρηση απόστασης 1,5 μέτρου μεταξύ των εργαζομένων και η συνεχής χρήση της μάσκας σε όλους τους χώρους.

Σχετικά με το ωράριο εργασίας, ισχύουν υποχρεωτικά τρία ωράρια προσέλευσης και αποχώρησης των υπαλλήλων στις υπηρεσίες τους (07:00 - 15:00, 08:00 - 16:00 και 09:00 - 17:00). Ωστόσο, δίνεται η δυνατότητα στις υπηρεσίες για παροχή εργασίας σε άλλες βάρδιες, ανεξάρτητα από το πάγιο ωράριο λειτουργίας της εκάστοτε δημόσιας υπηρεσίας, με στόχο να επιτευχθεί αποσυμφόρηση στις δημόσιες υπηρεσίες, αλλά και στα ΜΜΜ κατά τις ώρες προσέλευσης και αποχώρησης των εργαζομένων.

Για τις μετακινήσεις των εργαζομένων θα ισχύει η χορήγηση της βεβαίωσης μετακίνησής τους από και προς την εργασία τους.

Σε ό,τι αφορά τους γονείς δημοσίους υπαλλήλους με παιδιά που φοιτούν στο Γυμνάσιο, επανέρχονται τα μέτρα της πρώτης περιόδου καραντίνας, όπως είναι η εργασία με μειωμένο ωράριο, ή η εξ αποστάσεως εργασία εφόσον αυτό είναι δυνατό με βάση τα καθήκοντα του υπαλλήλου, ή η εργασία σε διαφορετικό ωράριο ή η χορήγηση άδειας ειδικού σκοπού.

Τα μέτρα αυτά δεν ισχύουν για τους γονείς μαθητών του Λυκείου, καθώς κρίθηκε ότι είναι σε θέση να παραμείνουν μόνα τους στο σπίτι.

Για τις μετακινήσεις των υπαλλήλων από και προς την εργασία τους ισχύει η χορήγηση βεβαίωσης κίνησης μέσω της εφαρμογής του Μητρώου Ανθρωπίνου Δυναμικού του Δημοσίου (apografi.gov.gr).

Αναφορικά με τους υπαλλήλους του Δημοσίου που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου (όπως ορίζονται από τις σχετικές αποφάσεις), τους χορηγείται ειδική άδεια απουσίας, ενώ παρέχονται διευκολύνσεις σε εργαζόμενους γονείς με παιδιά που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες.

Τέλος, η εξυπηρέτηση του κοινού γίνεται μόνο σε επείγουσες περιπτώσεις και υποχρεωτικά κατόπιν ραντεβού, ενώ θα εξυπηρετούνται κανονικά από τους δημοσίους υπαλλήλους οι πολίτες που έχουν επείγουσες ανάγκες και υποχρεώσεις.

Τηλεργασία

Υποχρεωτική σε ποσοστό 50% παραμένει η τηλεργασία για τις ιδιωτικές επιχειρήσεις. Παράλληλα αναστέλλεται η λειτουργία Δικαστηρίων, υποθηκοφυλακείων και Κτηματολογικών Γραφείων. Εξαίρεση αποτελούν οι περιπτώσεις επείγοντος.

Σε αυτές τις περιπτώσεις προβλέπεται η τήρηση της απόστασης ενάμισι μέτρου και η παρουσία μέχρι 15 ατόμων στη δικαστική αίθουσα, ενώ όπου είναι δυνατόν θα πραγματοποιούνται τηλεδιασκέψεις.

Λειτουργία σχολείων και Μετακίνηση Μαθητών

 

Σε ό,τι αφορά στα σχολεία ανοιχτά θα παραμείνουν μόνο τα νηπιαγωγεία, δημοτικά και τα ειδικά σχολεία όλων των βαθμίδων. Γυμνάσια, Λύκεια και πανεπιστήμια παραμένουν κλειστά και λειτουργούν με τηλεκπαίδευση. Το ίδιο ισχύει για τα ΙΕΚ.

Η συμμετοχή στην τηλεκπαίδευση είναι υποχρεωτική και όσοι μαθητές δεν θα συμμετάσχουν θα παίρνουν απουσία.

Η χρέωση δεδομένων θα είναι μηδενική για όλες τις εκπαιδευτικές πλατφόρμες της εξ αποστάσεως διδασκαλίας, ενώ παρέχεται δυνατότητα σύνδεσης και με σταθερό τηλέφωνο.

Σε ό,τι αφορά στα φροντιστήρια και αυτά θα λειτουργούν με τηλεκπαίδευση, όπως επίσης τα κέντρα μελέτης και τα φροντιστήρια ξένων γλωσσών.

Για τη μετάβαση των μαθητών από και προς το σχολείο εκδίδεται σχετική βεβαίωση από τη διεύθυνση του σχολείου.

ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΑΝΗΛΙΚΟΥ/ΗΣ ΜΑΘΗΤΗ/ΤΡΙΑΣ

ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΕΝΗΛΙΚΟΥ/ΗΣ ΜΑΘΗΤΗ/ΤΡΙΑΣ

Επίσης επιτρέπεται μετακίνηση με χειρόγραφη βεβαίωση (σύμφωνα με το υπόδειγμα στο forma.gov.gr ) η οποία πρέπει να αναγράφει Όνομα/Επίθετο, Διεύθυνση Κατοικίας, Λόγο μετακίνησης που εμπίπτει στις επιτρεπόμενες κατηγορίες και διεύθυνση προορισμού, Ημερομηνία, ώρα, υπογραφή.

Νυχτερινή κυκλοφορία

Το μέτρο για την απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας μεταξύ 21:00 – 05:00 δεν ισχύει.

 

Στο διάστημα αυτό θα επιτρέπονται οι μετακινήσεις μόνο με την αποστολή SMS στο 13033 ή με τη συμπλήρωση της φόρμας κατ' εξαίρεση μετακίνησης που είναι διαθέσιμη στο forma.gov.gr ή με χειρόγραφη βεβαίωση (σύμφωνα με το υπόδειγμα)

Η μετακίνηση και αυτές τις ώρες επιτρέπεται για λόγους εργασίας, με βεβαίωση εργοδότη τύπου Α, χωρίς SMS, υγείας (SMS κωδικός 1) και ατομική άσκηση ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο (SMS κωδικός 6).

Μετακινήσεις μεταξύ νομών

Οι μετακινήσεις μεταξύ νομών δεν επιτρέπονται. Ωστόσο, η η μετακίνηση στο εσωτερικό της χώρας επιτρέπεται μόνο για:

-επιστροφή στη μόνιμη κατοικία

-επανένωση οικογενειών

-επαγγελματικούς λόγους

– και λόγους υγείας

Για την επιστροφή στον τόπο μόνιμης κατοικίας –όπου απαιτείται αντίγραφο της φορολογίας Ε1 η βεβαίωση μόνιμης κατοικίας που θα λαμβάνεται από τον ιστότοπο aade.gr.

Μεταφορές με ΜΜΜ και ταξί

Στα ΜΜΕ, παραμένει σε ισχύ ο κανόνας για πληρότητα στο 65% ενώ για τα ταξί και τα ΙΧ επιτρέπεται 1 επιβάτης.

Κατ' εξαίρεση επιτρέπεται και η μεταφορά δεύτερου επιβάτη, εφόσον εκτελείται για λόγους υγείας. Ο περιορισμός δεν ισχύει στην περίπτωση γονέων με ανήλικα τέκνα.

Αεροπορικές και χερσαίες μετακινήσεις

Από τη Δευτέρα όσοι θέλουν να εισέλθουν στη χώρα θα πρέπει να έχουν υποχρεωτικά και αρνητικό τεστ PCR. Για επιβάτες των πτήσεων εξωτερικού πρέπει έχει διεξαχθεί μέχρι και 48 ώρες πριν, ενώ για όσους εισέρχονται από τα χερσαία σύνορα πρέπει να έχει διεξαχθεί μέχρι 72 ώρες πριν.

Υπάρχει ωστόσο μια μεταβατική περίοδος 5 ημερών, μέχρι και την επόμενη Τρίτη για την είσοδο από τα χερσαία λόγω του PCR.

Υποχρεωτική είναι και η συμπλήρωση συμπλήρωση της φόρμας PLF για όλους όσους έρχονται αεροπορικώς από το εξωτερικό. Από τη Δευτέρα, υποχρεωτική είναι και η συμπλήρωσή της για όσους ταξιδεύουν προς το εξωτερικό.

Η αεροπορική μετακίνηση στο εσωτερικό της χώρας επιτρέπεται αποκλειστικά και μόνο για επιστροφή στη μόνιμη κατοικία, επανένωση οικογενειών, επαγγελματικούς λόγους και λόγους υγείας.

Δομές ηλικιωμένων

Η λειτουργία των Κέντρων Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων αναστέλλεται και όσοι χρειάζονται βοήθεια στην καθημερινότητά τους μπορούν να απευθύνονται στους δήμους τους για το «Βοήθεια στο Σπίτι». Επίσης αναστέλλονται τα επισκεπτήρια σε δομές πρόνοιας (όπως οι Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων).

Αθλητικές δραστηριότητες

Σε ό,τι αφορά στις αθλητικές δραστηριότητες επιτρέπεται:

 

- η ατομική άθληση μόνο σε εξωτερικούς δημόσιους χώρους και σε ανοιχτές αθλητικές εγκαταστάσεις έως 3 άτομα συμπεριλαμβανομένου του προπονητή, σε ατομικά και μόνο αθλήματα όπως αντισφαίριση, τοξοβολία, ιστιοπλοΐα, ποδηλασία και τα υπόλοιπα που έχουν ήδη ανακοινωθεί.

- η προετοιμασία των αθλητών για τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες του 2021.

- η διεξαγωγή αγώνων μόνο της Α' Εθνικής ποδοσφαίρου (Super League) και της Α1 Εθνικής κατηγορίας καλαθοσφαίρισης (Basket League).

- η διεξαγωγή ευρωπαϊκών αγώνων (Champions League, EuropaLeague, EuroLeague, BCL) σύμφωνα με τα ειδικά πρωτόκολλα της UEFA, της FIBA και της Euroleague.

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ