ΦΩΤΙΑ ΤΩΡΑ

Σε ισχύ από τον Ιανουάριο η Συνθήκη για την Απαγόρευση των Πυρηνικών Όπλων

Σε ισχύ από τον Ιανουάριο η Συνθήκη για την Απαγόρευση των Πυρηνικών Όπλων Facebook Twitter
EPA
0

Η Ονδούρα έγινε η 50η χώρα που επικυρώνει τη διεθνή Συνθήκη για την Απαγόρευση των Πυρηνικών Όπλων, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να τεθεί σε ισχύ εντός 90 ημερών, ανακοίνωσε ο ΟΗΕ.

Η Συνθήκη θα τεθεί σε ισχύ στις 22 Ιανουαρίου, δήλωσε εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

Η Συνθήκη για την Απαγόρευση των Πυρηνικών Όπλων- η οποία απαγορεύει τη χρήση, ανάπτυξη, παραγωγή, δοκιμή, τοποθέτηση, αποθήκευση και απειλή χρήσης τέτοιων όπλων- εγκρίθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ τον Ιούλιο του 2017 με την υποστήριξη 122 χωρών. Σήμερα έχει υπογραφεί από 84 χώρες και πλέον την έχουν επικυρώσει 50.

«Η Ονδούρα μόλις επικύρωσε τη Συνθήκη, είναι το 50ο κράτος, το οποίο είναι ιστορικό γεγονός και επιτρέπει την έναρξη ισχύος της», ανέφερε ανάρτηση που έκανε η Διεθνής Εκστρατεία για την Κατάργηση των Πυρηνικών Όπλων (ICAN), που το 2017 τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης, για τον ρόλο της στην εκπόνηση αυτής της Συνθήκης.

Οι κύριες χώρες που κατέχουν πυρηνικά όπλα, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Κίνας και της Ρωσίας, δεν έχουν υπογράψει τη Συνθήκη.

Οι υπέρμαχοι της κατάργησης των πυρηνικών όπλων ελπίζουν ότι η επικύρωση της Συνθήκης θα έχει τον ίδιο αντίκτυπο με προηγούμενες διεθνείς συνθήκες που απαγορεύουν τις νάρκες ξηράς και τα πυρομαχικά διασποράς: Τον στιγματισμό της κατοχής και της χρήσης πυρηνικών όπλων, που μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγή συμπεριφοράς ακόμη και από χώρες που δεν έχουν υπογράψει.

Τα κράτη με πυρηνικά όπλα, από την πλευρά τους, υποστηρίζουν ότι τα οπλοστάσια τους χρησιμεύουν ως αποτρεπτικά και λένε ότι δεσμεύονται με τη Συνθήκη για τη Μη Διάδοση Πυρηνικών Όπλων, η οποία αποσκοπεί στην αποτροπή διάδοσης πυρηνικών όπλων σε άλλες χώρες.

«Σήμερα είναι μια νίκη για την ανθρωπότητα και μια υπόσχεση για ένα πιο ασφαλές μέλλον», τόνισε σε ανακοίνωσή του ο Πέτερ Μάουερ, πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού (ICRC), ο οποίος καλωσόρισε, μαζί με άλλες ΜΚΟ, την εξέλιξη αυτή. «Η Συνθήκη για την απαγόρευση των πυρηνικών όπλων μας επιτρέπει να φανταστούμε έναν κόσμο απαλλαγμένο από αυτά τα απάνθρωπα όπλα ως ένα εφικτό στόχο», πρόσθεσε ο Μάουερ.

Συμβολικό βήμα σε περίοδο εντάσεων

Αρκετές χώρες επικύρωσαν πρόσφατα τη συνθήκη, όπως η Νιγηρία, η Μαλαισία, η Ιρλανδία, η Μάλτα και το Τουβαλού. Με την επικύρωση από την Ονδούρα, θα τεθεί σε ισχύ στις 22 Ιανουαρίου. Αυτό το βήμα, προς το παρόν ως επί το πλείστον συμβολικό, λαμβάνει χώρα σε μια περίοδο ισχυρών εντάσεων γύρω από το ζήτημα του αφοπλισμού.

Η συνθήκη για τη μείωση των πυρηνικών όπλων μέσου βεληνεκούς (INF) που υπέγραψαν το 1987 οι ΗΠΑ και η τότε Σοβιετική Ένωση- και είχε ως αποτέλεσμα την καταστροφή περίπου 2.700 πυραύλων εμβέλειας 500 έως 5.500 χιλιομέτρων- είναι de facto «νεκρή» από το 2019, προς μεγάλη απογοήτευση των Ευρωπαίων.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε τις ΗΠΑ από τη συνθήκη αυτή αφού κατηγόρησε τη Ρωσία ότι δεν την τηρεί.

Έκτοτε, η συνθήκη ΗΠΑ-Ρωσίας New Start που συνήφθη το 2010, η οποία λήγει στις αρχές του 2021, θεωρείται ως η τελευταία πυρηνική συμφωνία που εξακολουθεί να βρίσκεται σε ισχύ, και κρατά τα οπλοστάσια των δύο χωρών κάτω από τα υψηλά επίπεδα της περιόδου του Ψυχρού Πολέμου.

Οι δύο χώρες μόλις συμφώνησαν επί της αρχής παράτασης διάρκειας ενός έτους, για την επίλυση των ουσιαστικών ζητημάτων.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ AFP

 


Ελλάδα
0

ΦΩΤΙΑ ΤΩΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θέμης Σοφός: Η Σοφία Πολυζωγοπούλου δέχτηκε 30 μπουνιές μέσα στο αυτοκίνητο

Ελλάδα / Θέμης Σοφός: Η Σοφία Πολυζωγοπούλου δέχτηκε 30 μπουνιές μέσα στο αυτοκίνητο από τον Λύτρα

«Έχουμε φθάσει σε απύθμενα βάθη θράσους αν προσπαθούμε να βρούμε δικαιολογητική βάση σε μια συμπεριφορά η οποία μάλλον είναι η μόνη που διαφοροποιεί το ανθρώπινο είδος από τα ζωώδη ένστικτα»
NEWSROOM
Αμοργός:Βαρύ «κατηγορώ» για τις ελληνικές αρχές από τη σύντροφο του Αμερικανού που αγνοείται

Ελλάδα / Αμοργός: Βαρύ «κατηγορώ» στις ελληνικές αρχές από τη σύντροφο του Αμερικανού που αγνοείται 8 ημέρες

Εντελώς αηδιασμένη με τον τρόπο που λειτουργούν οι αρχές στην Αμοργό η Ντέμπι Λεσέιν, σύντροφος του «σερίφη» που αγνοείται - Δημιούργησαν δική τους ομάδα αναζήτησης με τον αδελφό του Κάλιμπετ και φίλους τους
NEWSROOM