Απάντηση στις επικρίσεις τις αντιπολίτευσης για την κατάσταση που επικρατεί στη Σαμοθράκη, επιχείρησε να δώσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας

 

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο κ. Πέτσας απέδωσε τον ακτοπλοϊκό αποκλεισμό της Σαμοθράκης στην εγκατάλειψη των λιμενικών υποδομών του νησιού, σημειώνοντας πως τα προηγούμενα χρόνια δεν είχε αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των επιχωματώσεων από φερτά υλικά στο λιμάνι της Καμαριώτισσας, με αποτέλεσμα τα μεγαλύτερα πλοία να μην μπορούν να εκτελέσουν δρομολόγια προς τη Σαμοθράκη, καθώς δεν θα μπορούσαν να δέσουν στο λιμάνι.

 

Όπως σχολίασε ο ίδιος, η αποκατάσταση των προβλημάτων είναι ζήτημα «μερικών χιλιάδων ευρώ» εκφράζοντας την απορία του που δεν είχε επιλυθεί νωρίτερα. Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι τόσο η αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχει προκαλέσει ο αποκλεισμός όσο και η αποκατάσταση των λιμενικών υποδομών, θα συζητηθούν στην ευρεία κυβερνητική σύσκεψη που θα γίνει το πρωί της Δευτέρας στο Μέγαρο Μαξίμου.

 

Στη σύσκεψη θα συμμετάσχουν οι Υπουργοί Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης, Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Αχ. Καραμανλής, Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, ο Υφυπουργός Παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας και ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Χρήστος Μέτιος.

Η Σαμοθράκη έμεινε χωρίς πλοίο από την περασμένη Κυριακή, λόγω των βλαβών στα δύο επιβατηγά - οχηματαγωγά πλοία ΣΑΟΣ και ΣΑΟΝΗΣΟΣ που τη συνέδεαν με την Αλεξανδρούπολη. Έτσι τη γραμμή ανέλαβε να εξυπηρετήσει το επιβατηγό ΖΕΦΥΡΟΣ, ενώ επιστρατεύτηκε και το οχηματαγωγό ΑΝΑΞ από την γραμμή Καβάλας - Κεραμωτής (για τις μεταφορές οχημάτων και φορτηγών που δεν μπορούσε να μεταφέρει το ΖΕΦΥΡΟΣ). Όμως ΑΝΑΞ και ΖΕΦΥΡΟΣ διέκοψαν τα δρομολόγια τους μετά το απαγορευτικό εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών (με ανέμους 7-8 μποφόρ) μέχρι το πρωί της Τετάρτης.

 

Κυβερνητικοί κύκλοι υποστηρίζουν ότι το επιβατηγό - οχηματαγωγό «AZORES EXPRESS» δεν έλυσε το πρόβλημα, παρότι το πλοίο εκτέλεσε κανονικά το δρομολόγιο, εξαιτίας των προβληματικών λιμενικών υποδομών της Σαμοθράκης που μαζί με τον κακό καιρό καθιστούσαν άκρως επικίνδυνη την προσέγγιση του πλοίου. Το Υπουργείο Ναυτιλίας επιστράτευσε το ταχύπλοο καταμαράν «ANDROS JET» για την ακτοπλοϊκή σύνδεση της Σαμοθράκης με την Αλεξανδρούπολη ενώ στο νησί παρέμεναν εκατοντάδες αποκλεισμένοι επισκέπτες.

 

Τις προηγούμενες ημέρες καταγράφηκαν σοβαρές ελλείψεις σε τρόφιμα, φάρμακα και είδη πρώτης ανάγκης εξαιτίας του αποκλεισμού ενώ και ο τουριστικός κλάδος δέχθηκε σοβαρό πλήγμα, από το «κύμα» ακυρώσεων που ακολούθησε.