Με δάκρυα και συγκίνηση υποδέχτηκαν οι γυναίκες την απόφαση του Μικτού Ορκωτού Εφετείου της Αθήνας που έκρινε ομόφωνα ένοχο τον Πέτρο Φιλιππίδη για δύο απόπειρες βιασμού. Ο ηθοποιός και σκηνοθέτης καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 3 ετών με τριετή αναστολή, ωστόσο το αίσθημα δικαίωσης ήταν αυτό που κυριάρχησε στην πλευρά των επιζωσών και όσων στάθηκαν στο πλευρό τους.
Οι δύο γυναίκες που είχαν καταγγείλει τον ηθοποιό ξέσπασαν σε λυγμούς αμέσως μόλις ακούστηκε η απόφαση. Δίπλα τους, στο ακροατήριο, βρέθηκαν οι Άννα-Μαρία Παπαχαραλάμπους και Λένα Δροσάκη – γυναίκες που με δημόσιο λόγο και προσωπικό κόστος στήριξαν όσες βρήκαν τη δύναμη να μιλήσουν. «Αισθάνομαι δικαιωμένη», δήλωσε η μία από τις δύο καταγγέλλουσες, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Από την πλευρά της υπεράσπισης της κατηγορίας, ο δικηγόρος Ανδρέας Βαγγόπουλος μίλησε για ένα «ηχηρό μήνυμα»: «Η ελληνική Δικαιοσύνη αναγνώρισε ότι η κατάχρηση εξουσίας και η έμφυλη βία δεν είναι ανεκτές. Έσπασε η σιωπή, δόθηκε η ελευθερία στα θύματα να μιλήσουν».
Ακόμη πιο εμφατική ήταν η παρέμβαση του δικηγόρου Αλέξανδρου Μιντζιά: «Οι γυναίκες αυτές δεν ήρθαν για εκδίκηση. Ήρθαν μόνο για δικαίωση. Η ποινή δεν ήταν υψηλή, ήταν όμως μια απόφαση που αποδεικνύει πως η Δικαιοσύνη μπορεί να γίνει παράδειγμα προς μίμηση».
Δίκη Φιλιππίδη: Η ανάρτηση της Αναστασοπούλου
Η Πηνελόπη Αναστασοπούλου, μία από τις πρώτες γυναίκες που κατήγγειλαν δημόσια τον Πέτρο Φιλιππίδη στο πλαίσιο του ελληνικού #MeToo, αντέδρασε με μια λιτή αλλά ηχηρή ανάρτηση στο Instagram μετά την ανακοίνωση της ετυμηγορίας. Λίγα λεπτά αφού το Μικτό Ορκωτό Εφετείο της Αθήνας έκρινε ομόφωνα ένοχο τον ηθοποιό για δύο απόπειρες βιασμού, η Αναστασοπούλου δημοσίευσε τη λέξη «ΦΩΣ» με κεφαλαία γράμματα, αποτυπώνοντας το συναίσθημα δικαίωσης που βίωσε. Νωρίτερα, είχε κάνει επίκληση να «προσευχηθούμε για τη δικαιοσύνη σήμερα».
Η ίδια είχε μιλήσει ανοιχτά για τη δική της εμπειρία με τον Φιλιππίδη από τη συνεργασία τους στο θέατρο, καταγγέλλοντας προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας, και είχε σταθεί στο πλευρό των γυναικών που κατέθεσαν ως πολιτική αγωγή στη δίκη.
Η ετυμηγορία αφορά την απόπειρα βιασμού ηθοποιού το 2010 στο καμαρίνι του θεάτρου «Μουσούρη» και ακόμη μία το 2014, μέσα στο αυτοκίνητό του στο Παλαιό Ψυχικό, εις βάρος επίσης γυναίκας συναδέλφου του. Το δικαστήριο απέρριψε ομόφωνα τα αιτήματα για ελαφρυντικά, ενώ οι ισχυρισμοί του κατηγορούμενου περί συναίνεσης δεν έπεισαν ούτε ένα μέλος του δικαστηρίου. Η υπόθεση Φιλιππίδη αποτέλεσε σημείο καμπής για το ελληνικό #MeToo στον χώρο του θεάτρου.