Πέθανε σε ηλικία 100 ετών, ο Βασίλης Πριόβολος, γνωστός και ως «Καπετάν Ερμής» για τον αγώνα του στην Αντίσταση.

 

Ο Βασίλης Πριόβολος ο γνωστότερος ακόμη και στην νεώτερη γενιά ελλήνων αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης, μαχητής της ανατίναξης της Γέφυρας του Γοργοποτάμου, συμμετείχε σε όλους τους επίσημους εορτασμούς από το 1982 και μετά.

 

Γνωστός και ως καπετάν Ερμής, ήταν Έλληνας πολιτικός και αντιστασιακός, καπετάνιος του ΕΛΑΣ κατά την Κατοχή και αργότερα του ΔΣΕ κατά τον εμφύλιο πόλεμο, όπου διετέλεσε υπασπιστής του Άρη Βελουχιώτη.

 

Πέθανε σε ηλικία 100 ετών ο «Καπετάν Ερμής», μαχητής του Γοργοποτάμου και υπασπιστής του Άρη
Στο Συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής, στο ΣΕΦ τον Μάρτιο

 

Η δήλωση της Φώφης Γεννηματά

 

«Έφυγε από κοντά μας ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και των δημοκρατικών αγώνων του λαού μας, Βασίλης Πριόβολος, ο καπετάν Ερμής.

 

Συντροφος και συναγωνιστής μας, από την μεταπολίτευση, υπήρξε πάντα έως και τις τελευταίες ημέρες της ζωής του ακούραστος, στην πρώτη γραμμή των αγώνων του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Παράταξης για λαϊκή κυριαρχία, εθνική ανεξαρτησία και κοινωνική απελευθέρωση. Τελευταία του συμβολή, η συμμετοχή του στο ιδρυτικό συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής. Θα τον τιμούμε και θα τον θυμόμαστε πάντα για τα υψηλά ιδανικά που υπηρέτησε με σεμνότητα, ανιδιοτέλεια και απαράμιλλο ήθος.

 

Καλό σου ταξίδι καπετάν Ερμή».

 

Πέθανε σε ηλικία 100 ετών ο «Καπετάν Ερμής», μαχητής του Γοργοποτάμου και υπασπιστής του Άρη
Ο Άρης (δεξιά) με τον Ερμή (αριστερά) στην Αράχωβα Ναυπακτίας λίγες μέρες πριν την ανατίναξη της Γέφυρας του Γοργοποτάμου (25/11/1942)

 

Ο Βασίλης Πριόβολος, γνωστός και ως καπετάν Ερμής γεννήθηκε το 1918 στην Χρύσω Ευρυτανίας, στα Άγραφα. Σπούδασε στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και έλαβε πτυχίο πολιτικού μηχανικού. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του εντάχθηκε στο ΚΚΕ.

 

Κατά την Κατοχή ήταν από τους πρώτους που στελέχωσαν τα ένοπλα τμήματα του ΕΛΑΣ, γρήγορα κέρδισε την εμπιστοσύνη του Άρη Βελουχιώτη και εντάχθηκε στον έφιππο ουλαμό, τους αποκαλούμενους μαυροσκούφηδες. Στο ένοπλο αντάρτικο έγινε γνωστός ως Ερμής. Ο Βελουχιώτης του ανέθεσε πολλές αποστολές, ενώ χαρακτηριστικό της στενής σχέσης τους είναι το γεγονός ότι τον είχε ορίσει επικεφαλής της ένοπλης ομάδας ασφαλείας στη Βίνιανη, έδρα της «Κυβέρνησης του Βουνού» και αρχηγείο του ΕΛΑΣ. Κατά την κάθοδο του Άρη στην Πελοπόννησο μετέβη και ο Ερμής, όπου αργότερα έγινε καπετάνιος της 3ης Μεραρχίας του ΕΛΑΣ.

 

Πέθανε σε ηλικία 100 ετών ο «Καπετάν Ερμής», μαχητής του Γοργοποτάμου και υπασπιστής του Άρη
1984: Η φωτογραφία είναι από την δεύτερη επέτειο της μάχης της Μακρακώμης που πραγματοποιήθηκε πριν από 40 χρόνια .Διακρίνονται από αριστερά ο γνωστός Β. Πριόβολος (καπετάν Ερμής), ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Ξενοφών Πελοποννήσιος ΓΓ του Υπουργείου Οικονομικών και Πρόεδρος του Συνδέσμου φυλακισθέντων και εξορισθέντων αντιστασιακών 1967-1974 – ο Αντιπρόεδρος της Κοινότητας Μακρακώμης Κ. Κρητικός, και καθιστός ο Μίμης Μπουκουβάλας απελευθερωτής της Λάρισας και διοικητής της ταξιαρχίας Ιππικού του ΕΛΑΣ, όρθιος αριστερά ο Αλέκος Ζωγράφος (Λαοκράτης)

 

Μετά τη συμφωνία της Βάρκιζας, πειθάρχησε την επίσημη γραμμή του ΚΚΕ και δεν ακολούθησε τον Άρη Βελουχιώτη (παρά την στενή φιλία τους) στην κίνησή του που αποσκοπούσε στην καταγγελία της συμφωνίας και στην δημιουργία νέου αντάρτικου ενάντια στις κυβερνήσεις της Δεξιάς και τους Άγγλους.

 

Στα χρόνια του εμφυλίου πολέμου διατέλεσε διοικητής του Αρχηγείου Παρνασσίδας του ΔΣΕ και συμμετείχε σε πολλές μάχες στο πλευρό του Γιάννη Αλεξάνδρου (καπετάν Διαμαντή). Με τακτική ανταρτοπολέμου κατόρθωσε να αναχαιτίσει τις επιχειρήσεις «Τέρμινους» και «Λαίλαψ» του ελληνικού Στρατού που στόχευαν στην εξόντωση του τοπικού ΔΣΕ.

 

Μετά την ήττα του ΔΣΕ, διέφυγε στην Γιουγκοσλαβία και έπειτα στην Ρουμανία, όπου έζησε ως πολιτικός πρόσφυγας, επιστρέφοντας τελικά στην Ελλάδα με την αμνηστία του 1978.

 

Πέθανε σε ηλικία 100 ετών ο «Καπετάν Ερμής», μαχητής του Γοργοποτάμου και υπασπιστής του Άρη

 

Μεταπολιτευτικά προσχώρησε στο ΠΑΣΟΚ, και ήταν υποψήφιος βουλευτής Α΄ Αθηνών στις εκλογές του 1981, χωρίς να εκλεγεί. Τον Οκτώβριο του 1981, όταν το ΠΑΣΟΚ ανήλθε στην εξουσία, ο Ευάγγελος Γιαννόπουλος που ανέλαβε το Υπουργείο Συγκοινωνιών, διόρισε τον Πριόβολο αντιπρόεδρο στην τότε Επιχείρηση Αστικών Συγκοινωνιών (ΕΑΣ), όπου παρέμεινε μέχρι το 1989. Επίσης διατέλεσε πρόεδρος της Πανελλήνιας Οργάνωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης (ΠΟΑΕΑ) και του Πανελλήνιου Συλλόγου Μνήμης Άρη Βελουχιώτη.