Παύλος- Νικόλαος: Οι γιοι του τέως βασιλιά μίλησαν για την ιθαγένεια, την πολιτική και το πώς συστήνονται

τεως Facebook Twitter
0

Την πρώτη τους συνέντευξη μετά τον θάνατο του πατέρα τους, τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, έδωσαν ο Παύλος και ο Νικόλαος. 

Μιλώντας στην εκπομπή «365 στιγμές» της ΕΡΤ, οι δύο μεγαλύτεροι γιοι του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου σχολίασαν γιατί είναι αντίθετοι με το επίθετο Γλύξμπουργκ, απάντησαν πώς συστήνονται, αλλά και το αν έχουν βλέψεις να ασχοληθούν με την πολιτική. 

Ο πρωτότοκος γιος του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου δήλωσε ότι συστήνεται ως «Παύλος» όταν για παράδειγμα βρίσκεται σε μια κοινωνική εκδήλωση. «Το επώνυμό μας είναι “της Ελλάδος” στο εξωτερικό. Οπότε λέω Pavlos of Greece ή άλλοι λένε Prince Pavlos. Αλλά σε μια σύσκεψη για τη δουλειά μου λέω Pavlos of Greece», συμπλήρωσε. 

«Το “πρίγκιπας Παύλος” είναι μεν τίτλος, αλλά δεν χρησιμοποιείται, δεν έχουμε κανένα ντοκουμέντο που να το γράφει. Αλλά είμαι γεννημένος πρίγκιπας. Η Ελλάδα είχε βασιλεία, τα παιδιά μου είναι και αυτοί πρίγκιπες. Το αν είμαστε πρίγκιπες με εργασιακή θέση σε αυτή τη χώρα, δεν είμαστε. Αλλά αυτό δεν θα πει ότι δεν είμαστε πρίγκιπες, γιατί είναι κάτι ξεχωριστό από τη χώρα, απλώς είσαι γεννημένος πρίγκιπας», συνέχισε ο Παύλος. 

Σε ερώτηση γιατί δεν θέλει να διαλέξει ένα επίθετο, απάντησε: «Μα έχω, το “της Ελλάδος”. Υπάρχουν πολλοί που λέγονται κ. Έλληνας, κ. Βασιλέας, οπότε πού είναι το πρόβλημα; Με αυτό ήμασταν πάντα, γιατί να αλλάξω εγώ το επίθετο; Αυτός ο νόμος έγινε για να μας επιτεθούν. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί κάποιος αποφάσισε μια ημέρα ότι από εδώ και πέρα δεν έχεις το όνομά σου». Υπογράμμισε πως δεν είναι τίτλος, είναι όνομα και συμπλήρωσε πως πρόκειται για διαφορετικά πράγματα. 

Ακόμη, κλήθηκε να απαντήσει γιατί τον ενοχλεί το επίθετο Γλύξμπουργκ. «Διότι δεν είναι δικό μου. Είναι μια καταγωγή της οικογένειας. Υπάρχουν χαρτιά που λένε ότι το όνομα της οικογένειας της Δανίας δεν είναι Γλύξμπουργκ, είναι ένα από τα κάστρα από τα οποία ήταν η καταγωγή της οικογένειας, που όταν επιτέθηκε η Γερμανία το πήρε. Ήταν εύκολο να το δώσει κάποιος, γιατί οι Γερμανοί ήταν οι κακοί του πολέμου, οπότε είναι πιο εύκολο να μας κάνει να φαινόμαστε χειρότερο. Δεν ήμασταν ποτέ Γερμανοί», απάντησε ο Παύλος. 

Στις ίδιες ερωτήσεις κλήθηκε να απαντήσει και ο δεύτερος γιος του τέως βασιλιά. Απάντησε πως συστήνεται ως Νικόλαος. «Υπάρχουν άνθρωποι που με συστήνουν ως πρίγκιπα Νικόλαο, άλλοι ως κύριο Νικόλαο. Έτυχε να είχα αυτό τον τίτλο όταν γεννήθηκα, αν τον χρησιμοποιούν ή όχι είναι δικό τους θέμα. Εγώ δεν το αναζητώ ποτέ, πάντα συστήνομαι ως Νικόλαος και τίποτα άλλο. Δεν έχω ζητήσει ποτέ να με αποκαλέσει κάποιος υψηλότατο ή πρίγκιπα, αυτά είναι θέματα άλλης εποχής», είπε.

Μιλώντας για την ιθαγένεια, είπε πως δεν είναι θέμα επιλογής επιθέτου. «Είχαμε ιθαγένεια, μας αφαιρέθηκε. Εννοείται ότι επιδιώκω να μου την ξαναδώσουν. Επίθετο να επιλέξω; Να το κουβεντιάσουμε, δεν ξέρω», είπε αρχικά. 

«Το να σου αφαιρέσουν την ιθαγένεια είναι κάτι γραφειοκρατικό, το αν είμαι Έλληνας ή όχι το ξέρω εγώ. Στις φλέβες μου ρέει Ελλάδα, εγώ ταυτίζομαι με αυτό τον τόπο. Είμαι Έλληνας και δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς. Αν μπορούμε να βρούμε μια, λύση για να αποκτήσουμε την ιθαγένεια, εγώ με μεγάλη χαρά… Δεν είμαι αρμόδιος να κουβεντιάσω επίθετο. Θα το βρούμε αν υπάρχει βούληση», συμπλήρωσε και επεσήμανε ότι δεν είναι στο χέρι του η επιλογή επιθέτου, καθώς αποτελεί θέμα που πρέπει να συζητήσει όλη η οικογένεια. 


Τι απαντούν οι γιοι του τέως βασιλιά για την πολιτική 

Οι δύο γιοι του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου ρωτήθηκαν και αν σκοπεύουν να ασχοληθούν με την πολιτική, κάτι που κατά καιρούς έχει κυκλοφορήσει ως φήμη. 

«Ο κόσμος μας λέει να πολιτευτούμε. Ποτέ δεν το θέλαμε αυτό ούτε ο πατέρας μου, ούτε εγώ, ούτε τα αδέλφια μου. Δεν είναι στο πρόγραμμά μας αυτό», απάντησε ο Παύλος. 

«Με ενδιαφέρει πάρα πολύ η πολιτική της Ελλάδας, αλλά όχι να κατέβω», συνέχισε και συμπλήρωσε: «Δεν θα πάω να γίνω πολιτικός». 

Από την πλευρά του ο Νικόλαος παραδέχθηκε πως υπήρξε περίοδος που εξέτασε το ενδεχόμενο να ασχοληθεί με την πολιτική. «Δεν έχω τέτοιες φιλοδοξίες. Είχε ακουστεί για αρκετό χρονικό διάστημα την τελευταία πενταετία ότι θα ξεκινήσω κόμμα, θα μπω στην πολιτική», είπε αρχικά. 

«Δεν το είχα σκεφτεί ποτέ… Ψέμα, δεν είχα ποτέ σκοπό να το κάνω, αλλά επειδή ακούστηκε αρκετά, μου το ζήτησαν διάφοροι, το σκέφτηκα. Και αποφάσισα ότι δεν είναι για μένα. Είναι κάτι που δεν το ήθελε ο πατέρας μου. Αλλά δεν είναι επειδή άκουσα τη βούλησή του, το σκέφτηκα ώριμα και αποφάσισα ότι πιο πολύ μπορώ να προσφέρω εκτός πολιτικής παρά εντός», συνέχισε ο Νικόλαος. 

«Αν κάποιος μπορεί να με πείσει ότι μπαίνοντας στην πολιτική θα προσφέρεις πολλά περισσότερα στην πατρίδα σου, να το σκεφτώ. Αλλά δεν έχω βρει κάποιον που έχει τέτοια επιχειρήματα», σημείωσε και διευκρίνισε ότι άνθρωποι στον δρόμο και επιχειρηματίες του ζητούν να ασχοληθεί με την πολιτική, αλλά δεν έχει δεχθεί τέτοια πρόταση από κόμμα. 

Η σχέση με την Ελλάδα, ο στρατός και ο πατέρας τους 

Στη συνέντευξη, οι δύο γιοι του τέως βασιλιά μίλησαν για τον τρόπο που μεγάλωσαν, σημειώνοντας ότι έλαβαν ελληνική παιδεία, μίλησαν για τη σχέση τους με την Ελλάδα, αλλά και τον πατέρα τους. 

Επίσης και οι δύο αναφέρθηκαν στο γεγονός ότι υπηρέτησαν τη στρατιωτική θητεία τους στις βρετανικές ένοπλες δυνάμεις. 

«Ήθελα να κάνω τη θητεία μου, αλλά εκείνα τα χρόνια όπως καταλαβαίνετε δεν ήταν εύκολο να έρθω εγώ εδώ να κάνω τη θητεία μου», δήλωσε ο Παύλος, ενώ σε άλλο σημείο ανέφερε ότι όταν πήγαινε στο ελληνικό κολέγιο ήταν η περίοδος που συνειδητοποίησε περισσότερο το γεγονός ότι δεν μπορούσε να έρθει στην Ελλάδα. Κάτι για το οποίο είχε ρωτήσει τον πατέρα του και του είχε απαντήσει «να περιμένεις, θα έρθει η ώρα», είπε και πρόσθεσε ότι δεν είχε έρθει κρυφά στην Ελλάδα. 

«Περίμενα πώς και πώς να μου έρθει το χαρτί να πάω να υπηρετήσω στον στρατό, η μεγαλύτερη τιμή μου θα ήταν να υπηρετήσω στον ελληνικό στρατό. Δεν ήρθε ποτέ. Αν μπορούσα ποτέ να ζητήσω ρουσφέτι από υπουργό Άμυνας θα ήταν “βάλε με να υπηρετήσω”», είπε από την πλευρά του ο Νικόλαος. 


Αμφότεροι δήλωσαν ότι νιώθουν Έλληνες, απαντώντας σε σχετική ερώτηση. «Οι ρίζες μου είναι εδώ», πρόσθεσε ο Παύλος. «Κλείνω μια δεκαετία στην Ελλάδα, είμαι πανευτυχής για την απόφαση. Παντού αισθανόμουν ξένος, εδώ για πρώτη φορά αισθάνθηκα ότι είναι ο τόπος μου», είπε ο Νικόλαος. 

Τέλος, ρωτήθηκαν αν έχει κλείσει για εκείνους το θέμα της βασιλείας. «Έγινε το δημοψήφισμα, έχει κριθεί από τον λαό, δεν είναι ένα θέμα που τίθεται τώρα, ούτε το ψάχνουμε», είπε ο Παύλος. «Εννοείται, όπως για κάθε Έλληνα, έχει τελειώσει. Ο λαός πήρε μια απόφαση, αυτό έχουμε και με αυτό προχωρά», απάντησε από την πλευρά του ο Νικόλαος. 

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γλυφάδα: Συνελήφθη ιδιοκτήτης καταστήματος για βιασμό 31χρονης

Ελλάδα / Γλυφάδα: Συνελήφθη ιδιοκτήτης καταστήματος για βιασμό 31χρονης

Ο κατηγορούμενος συνελήφθη από Αστυνομικούς του Τ.Α. Γλυφάδας, εντός καταστήματος και οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών. Στο θύμα χορηγήθηκε παραγγελία για ιατροδικαστική και τοξικολογική εξέταση
NEWSROOM
Πανελλήνιες Εξετάσεις 2024

Ελλάδα / Πανελλήνιες Εξετάσεις 2024: Ποια είναι η Ηλέκτρα Χατζηδημητρίου που σε κείμενο της εξετάστηκαν σήμερα οι υποψήφιοι

Η Ηλέκτρα Χατζηδημητρίου είναι κλινική Νευροψυχολόγος - Το κείμενο της είχε δημοσιευθεί τον Αύγουστο του 2016 - Οι υποψήφιοι εξετάστηκαν επίσης σε κείμενο του Νίκου Καζαντζάκη και σε ποίημα του Κωστή Παλαμά
NEWSROOM