Παυλάκης: Όχι σε άνοιγμα τώρα - Είμαστε στο σκληρότερο σημείο της μάχης

Παυλάκης: Όχι σε άνοιγμα τώρα - Είμαστε στο σκληρότερο σημείο της μάχης Facebook Twitter
ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ/EUROKINISSI
0

Για «μονόδρομο» στη χαλάρωση των μέτρων παρά το ρεκόρ κρουσμάτων και την «ασφυξία» στα νοσοκομεία έκανε λόγο ο γιατρός και ερευνητής στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης.

«Η χαλάρωση σιγά-σιγά είναι μονόδρομος. Για μερικούς το σιγά-σιγά είναι την επόμενη ημέρα, και για άλλους είναι πολύ πιο μακριά. Στην Ελλάδα βρισκόμαστε στο σκληρότερο σημείο της μάχης. Η άμυνα κράτησε μέχρι τώρα, η Αθήνα δεν έγινε Πορτογαλία, ούτε Μπέργκαμο», είπε μιλώντας στο Mega. 

«Αν δεν προσέξουμε τώρα, θα χάσουμε το καλοκαίρι»

«Ο ιός θα χάσει τον πόλεμο, μακροχρόνια. Το θέμα είναι τι γίνεται τώρα, πόσες απώλειες θα έχουμε και αν θα τελειώσουμε με το τρίτο κύμα τώρα ή θα πάει μέχρι τον Ιούνιο, και καταστρέψουμε όχι μόνο το Πάσχα, αλλά και όλη τη σεζόν. Μπορούν να ανέβουν περισσότερο τα κρούσματα, θα μπορούσαν να είναι διπλάσια. Ο πανικός δεν είναι καλός σύμβουλος, μπορεί να γίνουν λάθος κινήσεις», εξήγησε.

«Κάθε άνοιγμα σημαίνει περισσότερα κρούσματα»

«Κάθε άνοιγμα σημαίνει περισσότερα κρούσματα, γιατί θα είναι περισσότερες οι επαφές. Χρειαζόμαστε να ανοίξουμε τα σχολεία την επόμενη εβδομάδα για να κλείσουν μετά από δύο εβδομάδες για το Πάσχα; Μπροστά στο στόχο του να σταματήσει το τρίτο κύμα, θα πρέπει να θυσιαστεί. Τα σχολεία είναι τα τελευταία που θα σκεφτόμουν. Για τα καταστήματα ή θα γίνει click away και αν αυτό κρατήσει και δεν μας πάρει φαλάγγι ο ιός, συνεχίζουμε με περισσότερο άνοιγμα. Η οικονομία θα καταστραφεί αν το άνοιγμα δεν είναι σωστό. Οι αποφάσεις δεν είναι εύκολες, αλλά δυστυχώς πρέπει να παρθούν», τόνισε ο κ. Παυλάκης.

«Αυτή τη στιγμή θα πρέπει να δούμε αν μία ή δύο εβδομάδες καθυστέρηση θα κάνουν τελικά τεράστια διαφορά, ή να περιμένουμε να δούμε την κορυφή του κύματος. Πρέπει να παρακολουθούμε τι κάνει ο ιός, και εφόσον βρίσκει καινούργια θύματα, δεν νομίζω ότι πρέπει να του δώσουμε περισσότερους στόχους», πρόσθεσε.

«Αν ανοίξει η εστίαση τώρα θα βγαίνει μαζικά ο κόσμος»

«Ένα προσεχτικό άνοιγμα του εμπορίου είναι πολύ πιο σημαντικό από την εστίαση. Η εστίαση έχει πολλά προβλήματα, δεν νομίζω πως σε αυτή τη φάση μπορεί να ανοίξει. Θα είναι δώρο – άδωρο να ανοίξει και να ξανακλείσει σε μία – δύο εβδομάδες λόγω των πολλών θυμάτων του ιού. Ο συνωστισμός τώρα δεν υπάρχει με την άδεια του κράτους. Αν ανοίξει η εστίαση τώρα θα βγαίνει μαζικά ο κόσμος», σημείωσε.

«Πρέπει να πέσουν τα κρούσματα για να προχωρήσουμε σε άνοιγμα»

«Τα self tests θα βοηθήσουν. Το δικό μου πρόβλημα με αυτά είναι ότι δεν είναι ακόμα στην Ελλάδα. Πρέπει να βρεθεί τρόπος να είναι υποχρεωτικά, αλλιώς δε θα μπορούμε να ελέγξουμε αν δουλεύουν. Εγώ λέω για τα τεστ να εφαρμοστεί με παρόμοια πλατφόρμα όπως των εμβολίων. Έτσι θα γίνει πιο γρήγορα και άνετα και το άνοιγμα του εμπορίου», πρότεινε ο κ. Παυλάκης.

«Πρέπει να πέσουν τα κρούσματα με το μαχαίρι για να προχωρήσουμε σε άνοιγμα. Αν πέφτει η καμπύλη γρήγορα και γίνει προσεχτικό άνοιγμα του εμπορίου, δεν έχω πρόβλημα, αν αυτό μπορεί να ελεγχθεί και δεν έχουμε συνωστισμό. Μιλάμε για μια θυσία δύο εβδομάδων, και να παρθούν τότε οι αποφάσεις. Εμείς λέμε γνώμες, οι υπεύθυνοι παίρνουν τις αποφάσεις, και πρέπει να υπακούσουμε όποια άποψη και να έχουμε», κατέληξε.

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ