Παράταση του lockdown σε Αττική και Θεσσαλονίκη - Όλα τα νέα μέτρα

Παράταση του lockdown σε Αττική και Θεσσαλονίκη, νέες περιοχές σε «βαθύ κόκκινο» και κλειστά σχολεία - Όλα τα νέα μέτρα Facebook Twitter
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ / EUROKINISSI
0

Νέα δέσμη μέτρων με κλείσιμο σχολείων και παράταση του lockdown τίθενται σε ισχύ, στο πλαίσιο της ανάσχεσης του κορωνοϊού.

Στο «βαθύ κόκκινο» βυθίζονται πολλές περιοχές στη χώρα, με τον αριθμό των κρουσμάτων της covid-19 να παρουσιάζει ανησυχητικά αυξητική τάση, με αποτέλεσμα το Εθνικό Σύστημα Υγείας να δέχεται ασφυκτικές πιέσεις.

Παράλληλα, στην ήδη επιβαρυμένη επιδημιολογική εικόνα συμβάλλουν και οι μεταλλάξεις που έχουν καταγραφεί το τελευταίο διάστημα.

Στο πλαίσιο, αυτό και σύμφωνα με τις εισηγήσεις των λοιμοξιολόγων, η κυβέρνηση διά στόματος του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά ανακοίνωσε νέα δέσμη μέτρων, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας από το υπουργείο Υγείας.

Κλειστά σχολεία για δύο εβδομάδες σε όλη τη χώρα

Κλειστά θα παραμείνουν σε ολόκληρη την Ελλάδα τα σχολεία από την Τρίτη 16 Μαρτίου έως τις 29 Μαρτίου. Όπως ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς, τα μαθήματα θα γίνονται με τηλε-εκπαίδευση.

Το επιδημιολογικό φορτίο αυξάνεται παρά τα αυξημένα μέτρα και αφορά μεγάλες πόλεις και πυκνοκατοικημένες περιοχές, γι αυτό η επιτροπή των ειδικών εισηγήθηκε τηλεκπαίδευση σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες ανέφερε καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας.

Ποιες περιοχές μπαίνουν στο «βαθύ κόκκινο»

Στο «βαθύ κόκκινο»  μπαίνουν από αύριο στις 6 το πρωί μέχρι τις 22 Μαρτίου οι εξής κατηγορίες:

  • ΠΕ Χαλκιδικής,
  • Ευρυτανίας και
  • Λέσβου
  • και οι δήμοι Ιωαννιτών,
  • Μετσόβου,
  • Κατερίνης,
  • Χανίων,
  • Σκιάθου

Παράταση του lockdown σε Αττική και Θεσσαλονίκη

Παράλληλα ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε την παράταση του lockdown σε Αττική και Θεσσαλονίκη, καθώς μαζί με άλλες περιοχές της χώρας παραμένουν στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου:

Συγκεκριμένα οι περιοχές αυτές είναι:

1. η Περιφέρεια Αττικής,

2. οι Περιφερειακές Ενότητες Αιτωλοακαρνανίας και Αχαΐας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας,

3. οι Περιφερειακές Ενότητες Βοιωτίας, Εύβοιας (εξαιρουμένου του δήμου Σκύρου), Φθιώτιδας και Φωκίδας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας,

4. οι Περιφερειακές Ενότητες Αργολίδας, Αρκαδίας και Κορινθίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου,

5. η Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας,

6. οι Περιφερειακές Ενότητες Άρτας και Θεσπρωτίας της Περιφέρειας Ηπείρου,

7. η Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου της Περιφέρειας Κρήτης,

8. η Περιφερειακή Ενότητα Σάμου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου,

9. η Περιφερειακή Ενότητα Λευκάδας της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, εξαιρουμένου του δήμου Μεγανησίου, καθώς και

10. ο δήμος Καλυμνίων της Περιφερειακής Ενότητας Καλύμνου,

11. ο δήμος Ρόδου της Περιφερειακής Ενότητας Ρόδου,

12. ο δήμος Χίου της Περιφερειακής Ενότητας Χίου και

13. ο δήμος Ανωγείων της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου

Οι υπόλοιπες περιοχές της χώρας εντάσσονται στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου (κόκκινο).

Τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται την Καθαρά Δευτέρα

Για την Καθαρά Δευτέρα ισχύει ό,τι και σήμερα. Δηλαδή, δεν επιτρέπονται οι υπερ-τοπικές μετακινήσεις, σημείωσε ο κ. Χαρδαλιάς.

Οι μετακινήσεις με τα SMS 2 και 3 θα γίνονται εντός του δήμου διαμονής ή εντός 2 χιλιομέτρων από την οικία. Για το SMS 6 η μετακίνηση θα γίνεται πεζή ή ποδήλατο. Οπότε, όπως είπε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και το πέταγμα του χαρταετού τη Δευτέρα θα γίνει κοντά στις οικίες.

Επαναλειτουργούν τα υποθηκοφυλάκεια από την Τρίτη 16 Μαρτίου

Την επαναλειτουργία των υποθηκοφυλακείων από την Τρίτη 16 Μαρτίου ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς, τα μέλη της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων εισηγήθηκαν ομόφωνα την επαναλειτουργία των υποθηκοφυλακείων με προγραμματισμένα ραντεβού, ώστε να επιλυθούν προβλήματα καθημερινότητας που σχετίζονται με τη λειτουργία τους και να προστατευθεί παράλληλα, η Δημόσια Υγεία.

Παπαευαγγέλου: Πάνω από 1 ο δείκτης μετάδοσης - Το επιδημιολογικό φορτίο συνεχίζει να αυξάνεται

Το επιδημιολογικό φορτίο αυξάνεται παρά τα αυξημένα μέτρα και αφορά μεγάλες πόλεις και πυκνοκατοικημένες περιοχές, γι αυτό η επιτροπή των ειδικών εισηγήθηκε τηλεκπαίδευση σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες ανέφερε καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας.

Είπε ότι ο κυλιόμενος μέσος όρος το 7ημερο είναι 2.100 νέα κρούσματα, ο δείκτης θετικότητας έφτασε στο 4,5% και στην Αττική στο 7%. Τα ενεργά κρούσματα αγγίζουν τα 20.000 και στην Αττική βρίσκονται τα μισά. Οι ηλικίες που βρίσκονται στην κορυφή των νέων κρουσμάτων είναι 25-55 ετών, δηλαδή οι άνθρωποι που κινούνται.

Η πληρότητα των ΜΕΘ covid στην Αττική αγγίζει το 92%

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε η καθηγήτρια στον Πειραιά ο οποίος παρουσιάζει ιδιαίτερη επιβάρυνση.

Οι νοσηλευόμενοι, είπε, αυξήθηκαν σε 400 καθημερινά, ενώ τις δύο τελευταίες μέρες οι εισαγωγές έφτασαν τις 500, «και αυτό οδηγεί σε μεγάλη πίεση το σύστημα υγείας». Η πληρότητα των ΜΕΘ covid στην Αττική αγγίζει το 92%.

Τα καλά νέα, είπε η κ. Παπαευαγγέλου, είναι ο εμβολιασμός. Υπάρχει εμφανής μείωση νοσηλειών άνω των 80 ετών λόγω αύξησης εμβολιαστικής κάλυψης, σημείωσε.

Μίλησε επίσης και για το εμβόλιο της AstraZeneca, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει σύσταση για διακοπή του εμβολιασμού.

Σύμφωνα με την κ. Παπαευαγγέλου η διασπορά οφείλεται σε συγχρωτισμό γι αυτό συνέστησε προσοχή και αυστηρή τήρησε των μέτρων.

Μαγιορκίνης: Εξαιρετικά εύθραυστη η επιδημιολογική κατάσταση

Σημαντική είναι η αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου στη χώρα, πλησιάζοντας τα δεδομένα του Νοεμβρίου, με σημεία βραδείας επιβάρυνσης, ενώ το σύστημα υγείας δέχεται έντονη πίεση η οποία θα διατηρηθεί για δύο με τρεις εβδομάδες ακόμη, ανέφερε κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης. Ο δείκτης Rt βρίσκεται σταθερά πάνω από το 1 και η κατάσταση είναι εξαιρετικά εύθραυστη, προσέθεσε.

Ο κ. Μαγιορκίνης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην τήρηση των μέτρων προστασίας και στη μείωση των επαφών μας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στην καθημερινότητά μας.

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ