Ανησυχία προκαλεί στους καθηγητές Πανεπιστημίων η αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού στους φοιτητές.

 

Εν μέσω ανησυχιών, καθηγητές απέστειλαν νέα επιστολή στους υπουργούς Παιδείας και Υγείας, αλλά και στον Εθνικό Οργανισμό Υγείας, ζητώντας να αυξηθεί η υγειονομική επιτήρηση με ιχνηλάτηση και να γίνονται πρόσθετα τεστ ανεξάρτητα εάν είναι εμβολιασμένοι ή μη. Παράλληλα, ζητούν να δοθεί ρητά η δυνατότητα κατ’ εξαίρεση χρήσης μεθόδων εξ αποστάσεως διδασκαλίας, όταν οι συνθήκες το δικαιολογούν.

 

Η επιστολή της ΠΟΣΠΕΔ

 

Στην επιστολή αναφέρεται πως τρεις εβδομάδες μετά την έναρξη των πανεπιστημίων, καθώς όπως αναφέρει «διαπιστώνουμε καθημερινά ότι σε πολλές περιπτώσεις δεν τηρούνται οι όροι υγειονομικής ασφάλειας ούτε και οι όροι της ΚΥΑ».Η ΠΟΣΔΕΠ κάνει λόγο για «πλημμελείς ελέγχους, αίθουσες υπερπλήρεις, ανεπαρκή καθαρισμό και αερισμό, συνωστισμό στα μέσα μαζικής μεταφοράς, καμία ιχνηλάτηση κρουσμάτων κορωνοϊού» στα πανεπιστήμια, που αποτελούν συνθήκες οι οποίες «αυξάνουν τον επιδημιολογικό κίνδυνο στην πανεπιστημιακή κοινότητα».

 

Ζητά, μεταξύ άλλων, να αυξηθεί η υγειονομική επιτήρηση με ιχνηλάτηση και πρόσθετα τεστ, τόσο σε εμβολιασμένους όσο και μη εμβολιασμένους και «να παρασχεθεί ρητά η δυνατότητα κατ’ εξαίρεση χρήσης μεθόδων εξ αποστάσεως διδασκαλίας, όταν δικαιολογείται από τις συνθήκες που επικρατούν ή για την προστασία της υγείας ευάλωτων προσώπων».

 

Αυξάνονται τα κρούσματα στα Πανεπιστήμια

 

Συναγερμός έχει σημάνει στο ΑΠΘ, καθώς οι ανεμβολίαστοι φοιτητές του πρώτου έτους του Τμήματος πληροφορικής, που παρακολούθησαν μάθημα της Δευτέρας, τέθηκαν σε 10ήμερη καραντίνα, σύμφωνα με το ethnos. Αμεσα εφαρμόστηκε το υγειονομικό πρωτόκολλο, ωστόσο, επειδή η ιχνηλάτηση του φοιτητή κατέστη δύσκολη, δόθηκε η εντολή προς τους ανεμβολιαστούς φοιτητές να τεθούν σε καραντίνα.
Αυτή δεν είναι η πρώτη περίπτωση στο ΑΠΘ, καθώς τις προηγούμενες ημέρες είχαν εντοπιστεί κρούσματα στο πρώτο και έβδομο εξάμηνο του Τμήματος Χημικών Μηχανικών, ενώ στο Τμήμα Ψυχολογίας έχει εντοπιστεί και δεύτερο κρούσμα, καθώς το πρώτο βρέθηκε στις 14 Οκτωβρίου.

 

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Τμήματος  Γεωλογίας του Παν. Πατρών Πάρης Ξυπολιάς, ανέφερε ότι τις τελευταίες ημέρες έχουν καταγραφεί 4 φοιτητές/τριες του Τμήματος μας θετικοί σε COVID19. Δυο εξ αυτών στο 2ο έτος και δυο στο 3ο έτος. Σας παρακαλώ θερμά να ακολουθείτε πιστά το υγειονομικό πρωτόκολλο τις ώρες που βρίσκεστε στο Πανεπιστήμιο και να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στις συναθροίσεις σας στη πόλη. Σας ενημερώνω επίσης ότι υπάρχει ήδη δέσμευση από το Αστικό ΚΤΕΛ Πατρών ότι από Δευτέρα 18/10 θα πυκνώσουν σημαντικά τα δρομολόγια των λεωφορείων. Παρακαλούνται επίσης οι φοιτητές/τριες που δεν είναι εμβολιασμένοι να πραγματοποιούν συστηματικά εργαστηριακό έλεγχο (rapid test) για την νόσο, 48 ώρες πριν τη Τρίτη και 48 ώρες πριν τη Παρασκευή όπως προβλέπει το πρωτόκολλο. Επίσης οι φοιτητές/τριες που είναι εμβολιασμένοι να πραγματοποιούν διαγνωστικό έλεγχο (rapid test) όταν νιώσουν, έστω και ήπια, συμπτώματα (π.χ. πονόλαιμος, ήπιος βήχας, ανοσμία, αγευσία). Ο διαγνωστικός έλεγχος για τους εμβολιασμένους γίνεται δωρεάν σε δημόσιες δομές. Επιπρόσθετα, θα ήθελα να καθησυχάσω τους φοιτητές/τριες που νοσούν όσον αφορά στο άγχος τους για τις απουσίες κατά τη διάρκεια της καραντίνας τους. Οι διδάσκοντες και συνολικά το Τμήμα μας θα μεριμνήσει ώστε οι φοιτητές/τριες που νόσησαν να αναπληρώσουν τα εργαστήρια. Για το λόγο αυτό οι φοιτητές/τριες που νοσούν θα πρέπει να αποθηκεύουν το θετικό rapid test (ή PCR) και να το επιδεικνύουν σε εμένα ή τον Αναπληρωτή Πρόεδρο Καθηγητή κ. Ε. Σώκο μετά την άρση της καραντίνας τους.