Πανεπιστήμια: Άμισθη εργασία για περισσότερους από 5.000 υποψήφιους διδάκτορες

Πανεπιστήμια: Άμισθη εργασία για περισσότερους από 5.000 υποψήφιους διδάκτορες Facebook Twitter
EPA
0

Περισσότεροι από 5.000 υποψήφιοι διδάκτορες και ερευνητές, που εισέρχονται στα ελληνικά πανεπιστήμια για να πραγματοποιήσουν το διδακτορικό τους, προσφέρουν άμισθη εργασία. 

Την ίδια ώρα, σε μία σειρά από πανεπιστήμια της χώρας, εμφανίζονται οι «Πρωτοβουλίες Υποψηφίων Διδακτόρων και Ερευνητών», που ζητούν να δηλωθεί η άμισθη εργασία τους για να τους παρέχεται δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και επιδόματα κοινωνικής πρόνοιας, όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή». Οι υποψήφιοι διδάκτορες ζητούν από την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας να εναρμονιστεί με τις διεθνείς πρακτικές, δηλαδή να γίνονται δεκτές αιτήσεις για την ολοκλήρωση του διδακτορικού από τα τμήματα μόνο όταν έχει εξασφαλιστεί η αμοιβή τους από εθνικά, ευρωπαϊκά, ή διεθνή ερευνητικά κονδύλια.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει στην εφημερίδα ο καθηγητής του ΑΠΘ κ. Λουκάς Βλάχος οι υποψήφιοι διδάκτορες στη συντριπτική τους πλειονότητα αμείβονται, «παρότι η έρευνα για το διδακτορικό διεθνώς είναι εργασία πλήρους απασχόλησης και απαιτεί σκληρή δουλειά και συγκέντρωση». Ως εκ τούτου οι περισσότεροι υποψήφιοι διδάκτορες στην Ελλάδα εργάζονται και σε δεύτερη δουλειά και η άμισθη εργασία για το διδακτορικό είναι μερικής απασχόλησης. Το αποτέλεσμα της μερικής απασχόλησης για την έρευνα και την ολοκλήρωση του διδακτορικού είναι η καθυστέρηση στην ολοκλήρωσή του (αν ολοκληρωθεί) και μπορεί να συνεπάγεται χαμηλή απόδοση ποιοτικά. Αυτά τα μειονεκτήματα θα στερήσουν από τον υποψήφιο διδάκτορα κύρος για αυτόνομη διεκδίκηση ερευνητικής ή ακαδημαϊκής καριέρας σε Ελλάδα ή εξωτερικό.

«Αυτοί που καταφέρνουν να ολοκληρώσουν το διδακτορικό, ενώ ξεκίνησαν με μεγάλα όνειρα, καταλήγουν συνήθως κυνικοί και άμισθοι ερευνητές στα εργαστήρια των καθηγητών, με τους οποίους το ολοκλήρωσαν», λέει ο κ. Βλάχος ενώ αναφέρει ότι ο μεγάλος αριθμός άμισθων νέων ερευνητών στον προθάλαμο για μία ακαδημαϊκή θέση μεγαλώνει την εξάρτησή τους από τα κυκλώματα καθηγητών, από τους οποίους ζητούν να τους στηρίξουν όταν θα προκηρυχθεί ακαδημαϊκή θέση.

Με πληροφορίες από εφημερίδα «Καθημερινή»

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ