Παιδική παχυσαρκία: Παγκόσμια «πρωταθλήτρια» η Ελλάδα στους κάτω των 20 ετών

Παχυσαρκία: Παγκόσμια «πρωταθλήτρια» η Ελλάδα στους κάτω των 20 ετών Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash
0

Για ακόμη μια χρονιά η Ελλάδα είναι παγκόσμια «πρωταθλήτρια» παιδικής παχυσαρκίας με τους ειδικούς να αναφέρουν την αναγκαιότητα καθημερινής σωματικής δραστηριότητάς τουλάχιστον για μιάμιση ώρα. 

«Οι μέσοι δεκαοκτάχρονοι Έλληνες και Ελληνίδες παρουσιάζουν τα τελευταία 20 χρόνια μία αύξηση του βάρους τους κατά 15 και 7 κιλά αντίστοιχα, δηλαδή έχουν 2-4 κιλά περισσότερα σε σχέση με τους συνομήλικούς τους στην Αμερική, και 3-5 κιλά περισσότερα σε σχέση με άλλους Ευρωπαίους» αναφέρει για την παιδική παχυσαρκία ο Γιάννης Κουτεντάκης, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και τ. προέδρος του Εθνικού Κέντρου «Η Άσκηση είναι Φάρμακο-Ελλάς». 

Για τους παχύσαρκους, η ποιότητα ζωής είναι μειωμένη αλλά και συντομότερη, αφού εμφανίζουν συχνότερα σημαντικές επιπλοκές υγείας, συγκρινόμενοι με άτομα φυσιολογικού βάρους. Διαβήτης, καρκίνοι στήθους και παχέος εντέρου, υπέρταση, υπερλιπιδαιμία, και, ιδιαίτερα, καρδιοαγγειακά νοσήματα είναι μερικές από τις ασθένειες που έχουν συνδεθεί με την παχυσαρκία. Ακόμα και περιστατικά σεξουαλικής ανεπάρκειας έχουν τη βάση τους στην εν λόγω πάθηση».

Σημειώνεται, ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επισημαίνει πως «έχει βρεθεί ότι η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας (υποκινητικότητα) εξηγεί περίπου το 65% των κρουσμάτων παχυσαρκίας τόσο στα αγόρια όσο και στα κορίτσια της χώρας και μόνο το 18-20% των κρουσμάτων αυτών έχουν συνδεθεί με την κακή διατροφή.

Παρέμβαση στα σχολεία για την παχυσαρκία

Έλληνες ερευνητές προτείνουν τον σχεδιασμό και εφαρμογή προγραμμάτων παρέμβασης σε σχολεία για την προώθηση της υγιεινής διατροφής και την αύξηση της σωματικής δραστηριότητας για τα παιδιά και τις οικογένειες τους, καθώς και τον σχεδιασμό και την υλοποίηση μιας διαδικασίας εύκολου και έγκαιρου εντοπισμού των οικογενειών υψηλού κινδύνου για την παχυσαρκία και τα συνοδά της νοσήματα», αναφέρει ο Γιάννης Κουτεντάκης. 

Υπάρχει ανάγκη για αύξηση της καθημερινής μέσης και έντονης σωματικής δραστηριότητας (εντός ή εκτός του σχολείου) των νέων κατά τουλάχιστον 1½ ώρα. Αυτό θα μπορούσε να επιτευχθεί προσθέτοντας πολλά μικρά διαστήματα σωματικής δραστηριότητας (περπάτημα στο σχολείο, ποδήλατο, αθλοπαιδιές) έτσι ώστε να καλυφθεί η δοσολογία των περίπου 1.800 θερμίδων την βδομάδα».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


 

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΔΕΘ: Η συνέντευξη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη LIVE

Ελλάδα / ΔΕΘ: Η συνέντευξη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη LIVE

Η καθιερωμένη συνέντευξη του πρωθυπουργού μετά την παρουσία του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Στις 12 το μεσημέρι της Κυριακής ο Κυριάκος Μητσοτάκης απαντά στα ερωτήματα των δημοσιογράφων και παρουσιάζει το πρόγραμμα της κυβέρνησης για τους επόμενους μήνες
LIFO NEWSROOM