Οικονομική βοήθεια στους πυρόπληκτους που έμειναν άστεγοι - Τα ποσά ανά τετραγωνικό μέτρο

Οικονομική βοήθεια στους πυρόπληκτους που έμειναν άστεγοι - Τα ποσά ανά τετραγωνικό μέτρο Facebook Twitter
0

Οικονομική βοήθεια ύψους 132 εκατομμυρίων ευρώ για όσους πυρόπληκτους έμειναν άστεγοι, ενέκριναν με κοινή τους απόφαση τα υπουργεία Εσωτερικών, Οικονομίας και Ανάπτυξης, Οικονομικών και Υποδομών.

Τα χρήματα προορίζονται για την επισκευή και ανακατασκευή των σπιτιών που καταστράφηκαν από τη φονική πυρκαγιά σε Μάτι, Κινέτα και Νέο Βουτζά.

Οικονομική βοήθεια ανά τετραγωνικό μέτρο

Για τις κατοικίες που έχουν πάθει ολική καταστροφή και πρέπει να κατεδαφιστούν και να ανακατασκευαστούν, θα καταβληθούν στους πυρόπληκτους 1.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, για σπίτια έως 150 τ.μ. εμβαδού κλειστού χώρου.

Για τις επισκευάσιμες κατοικίες, θα καταβληθούν 550 ευρώ ανά τ.μ. (και πάλι έως 150 τ.μ. εμβαδού κλειστού χώρου). 

Προβλέπονται, ακόμα, χορήγηση αρωγής και για άλλες χρήσεις κτιρίων, αναλογικά προς τα ανωτέρω ποσά, καθώς επίσης και η χορήγηση των τόκων των δανείων για τον σκοπό της αποκατάστασης κτιρίων.

Στη διαδικασία τελικής έγκρισης βρίσκεται και η κοινή απόφαση για την επιδότηση ενοικίου των κατοίκων που έμεναν στις πληγείσες περιοχές.

Τέλος, εντός της εβδομάδας θα ακολουθήσει η έκδοση της απόφασης του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών που θα ορίζει τις διαδικασίες χορήγησης της στεγαστικής συνδρομής και τον τρόπο έκδοσης των σχετικών αδειών από τις υπηρεσίες του υπουργείου, προκειμένου να ξεκινήσει η υποβολή αιτήσεων για την αποκατάσταση των κτιρίων των περιοχών αυτών.

Μέχρι στιγμής, 569 νοικοκυριά και 30 επιχειρήσεις έχουν λάβει το εφάπαξ επίδομα πυροπλήκτων - ύψους 5.000 ευρώ για τα νοικοκυριά και 8.000 ευρώ για τις επιχειρήσεις.

Μέχρι την Τετάρτη είχαν κατατεθεί 3.320 σχετικές αιτήσεις: 1.171 στον Δήμο Ραφήνας - Πικερμίου, 1.263 στον Δήμο Μαραθώνα, 539 στον Δήμο Μεγαρέων και 347 στα κεντρικά του υπουργείου.

Το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών έχει ήδη ξεκινήσει τις διαδικασίες υλοτόμησης στη λεωφόρο Μαραθώνος, στο Μάτι, στο Κόκκινο Λιμανάκι, καθώς και στα ρέματα Καβουνίδου και Λυκόρεμα προκειμένου να απομακρυνθούν τα καμένα δένδρα.

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κύκλωμα στην Κρήτη: Νέο ηχητικό από συνομιλία Καμμένου με τον φερόμενο αρχηγό

Ελλάδα / Κύκλωμα στην Κρήτη: Νέο ηχητικό από συνομιλία Καμμένου με τον φερόμενο αρχηγό

Στις νέες συνομιλίες ακούγεται ο Πάνος Καμμένος να διαβεβαιώνει τον φερόμενο αρχηγό του κυκλώματος πως προώθησε στο επιτελείο του Ντόναλντ Τραμπ το αίτημα να επιλεγεί δικός τους ιερωμένος για μητροπολίτης
LIFO NEWSROOM
Λαθρεμπόριο καυσίμων: Πώς δρούσε το κύκλωμα - Σε ποιες περιοχές βρίσκονται τα πρατήρια

Ελλάδα / Λαθρεμπόριο καυσίμων: Πώς δρούσε το κύκλωμα - Σε ποιες περιοχές βρίσκονται τα πρατήρια

Από τις αρχές του 2025 έως και την εξάρθρωση της οργάνωσης, έχουν καταγραφεί 38 περιπτώσεις προμήθειας, με τη συνολική ποσότητα που έχει διακινηθεί στην Ελλάδα να υπερβαίνει τα 1,3 εκατομμύρια λίτρα βενζίνης - 22 συλλήψεις, ενώ για την υπόθεση κατηγορούνται επιπλέον 8 άτομα
LIFO NEWSROOM