Οι εκτιμήσεις των σεισμολόγων για τα 4,4 Ρίχτερ στην Αθήνα - Συγκαλείται η Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου

Οι εκτιμήσεις των σεισμολόγων για τα 4,4 Ρίχτερ στην Αθήνα - Συγκαλείται η Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου Facebook Twitter
0

Αναστάτωση προκάλεσε ο χθεσινός σεισμός που έγινε αισθητός στην Αττική το βράδυ της Δευτέρας.

Το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ανακοίνωσε πως οι σεισμογράφοι των τεσσάρων φορέων συγκρότησης του Εθνικού Σεισμολογικού Δικτύου κατέγραψαν στις 22:24 ασθενή σεισμική δόνηση, με μέγεθος 4.4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που προέρχεται από απόσταση 24 χιλιόμετρα ΒΑ της Αθήνας όπου εντοπίζεται και το επίκεντρο της δόνησης.

Οι σεισμολόγοι δεν μπορούν να αποκλείσουν άλλους σεισμούς, αλλά εμφανίζονται καθησυχαστικοί καθώς αναφέρουν ότι η περιοχή δεν δίνει μεγάλες δονήσεις.

Το επίκεντρο εντοπίστηκε στα 2 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Σταμάτας ενώ η σεισμική δραστηριότητα συνεχίστηκε για αρκετή ώρα και θεωρείται φυσιολογική.


Σεισμική δόνηση σημειώθηκε μια ώρα μετά το σεισμό της Αττικής, και στη Σαντορίνη στις 23.14 ώρα το βράδυ της Δευτέρας. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, ο σεισμός ήταν μεγέθους 3,7 βαθμών, ενώ το εστιακό βάθος του σεισμού ήταν 10 χιλιόμετρα.

Δεν υπάρχει ιδιαίτερος κίνδυνος, θα πρέπει να ηρεμήσουμε. Από την περιοχή της Σταμάτας δεν μπορούμε να έχουμε μεγάλο σεισμό, αν και σεισμογενής, έχει μικρά ρήγματα» επισήμανε πάντως, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο σεισμολόγος Ευθύμιος Λέκκας.

Σύμφωνα με τον σεισμολόγο Γ. Χουλιάρα, η δόνηση προέρχεται από τον ίδιο εστιακό χώρο που έδωσε το σεισμικό σμήνος στις 9 Ιανουαρίου όπου σε 10 ώρες σημειώθηκαν 18 σεισμικές δονήσεις.

 

Σύμφωνα και με τον σεισμολόγο και διευθυντή Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, Γεράσιμο Παπαδόπουλο, οι σεισμικές δονήσεις εντάσσονται στο πλαίσιο της μετασεισμικής ακολουθίας στην περιοχή και η περιοχή δεν δίνει ιδιαίτερα μεγάλους σεισμούς.

Ο πρόεδρος του Οργανισµού Αντισεισµικού Σχεδιασµού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας τόνισε πως περιμένουμε ακόμα έναν τέτοιο σεισμό, παρόμοιου μεγέθους με τον χθεσινό.

Όπως εξήγησε ο Ευθύμιος Λέκκας στην ΕΡΤ ««Δεν μπορούμε να ξεχωρίσουμε και να διακρίνουμε εάν ήταν ο κύριος σεισμός γιατί αυτοί οι σεισμοί είναι παραπλήσιου μεγέθους. Δεν έχουμε έναν σεισμό αρκετά πιο μεγάλο για να τον θεωρήσουμε ως κύριο και προέρχονται από μικρά ρήγματα τα οποία βρίσκονται διάσπαρτα στην ίδια περιοχή και τα οποία ενεργοποιούνται το ένα μετά το άλλο».

Το γεγονός που έχει ιδιαίτερη σημασία όπως υπογράμμισε ο Ευθύμιος Λέκκας είναι ότι «Δεν υπάρχει διασπορά των επικέντρων σε μεγάλη απόσταση γεωγραφική και σε μεγάλη περιοχή και έτσι φαίνεται πολύ εντοπισμένη δραστηριότητα σε μικρή περιοχή. Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία γιατί αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί να διαχυθεί η σεισμική ενέργεια σε ευρύτερη περιοχή και δεν μπορεί να πάει προς την πλευρά του Ωρωπού ή των Αφιδνών όπου εκεί υπάρχουν μεγαλύτερες τεκτονικές δομές».

Οι μετασεισμοί που σημειώθηκαν μέχρι τις 07:30 ήταν 15, χωρίς να έχουν ξεπεράσει τα 2,9 Ρίχτερ, με τη μετασεισμική ακολουθία να κρίνεται φυσιολογική.

Τέλος σε άλλη του δήλωση στο ραδιόφωνο, δήλωσε ότι θα συγκαλέσει άμεσα την Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και ότι βρίσκεται σε επαφή με τους αρμόδιους υπουργός. Ο κος Λέκκας πρόσθεσε πως ήδη έχει μιλήσει με αρκετούς συναδέλφους του και η γενική εκτίμηση είναι πως πρόκειται για μικρή σεισμική δραστηριότητα που θα συνεχιστεί τις επόμενες μέρες αλλά δεν πρέπει να υπάρξει ανησυχία.

 
Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ