Ο Μητροπολίτης Ξάνθης έδωσε οδηγία να ανοίξουν οι ναοί: «Το Σώμα και το Αίμα του Χριστού μας θωρακίζει από τον κορωνοϊό»

Ο Μητροπολίτης Ξάνθης έδωσε οδηγία να ανοίξουν οι ναοί: «Το Σώμα και το Αίμα του Χριστού μας θωρακίζει από τον κορωνοϊό» Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Ο Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμων έδωσε οδηγίες στους ιερείς να κρατούν ανοικτούς τους ναούς για τους πιστούς επιτρέποντάς τους να κοινωνούν, σύμφωνα με δηλώσεις του που δημοσίευσε η εφημερίδα «Θράκη»

Σε συνέντευξή του στην τοπική εφημερίδα το Σάββατο, ο μητροπολίτης δήλωσε ότι οι Ιεροί Ναοί είναι όλη την ημέρα ανοικτοί και «θα μπορεί ο κάθε Χριστιανός να πάει να ανάψει το κεράκι του, να προσκυνήσει».

Στο ίδιο δημοσίευμα, ο Μητροπολίτης εμφανίζεται να ζήτησε από τους ιερείς «9.30 με 10» να μην καταλύουν τη Θεία Κοινωνία για μπορούν να κοινωνούν οι πιστοί: «Θα κρατήσουν ώστε όποιος άνθρωπος θέλει να πάει να κοινωνήσει, θα μπορεί να κοινωνήσει. Έτσι λοιπόν δεν στερείται κανείς του Μυστηρίου της Θείας Ευχαριστίας γιατί πρέπει να σας πω ότι το Σώμα και το Αίμα του Χριστού είναι το μόνο που μας θωρακίζει από τον κορωνοϊό αλλά και από οποιαδήποτε άλλη ασθένεια.»

Αναλυτικά οι δηλώσεις του Μητροπολίτη Ξάνθης και Περιθεωρίου κ.κ. Παντελεήμων ότι:

«Θα μιλήσω για το χρονικό διάστημα μέχρι της 14 του μηνός. Να ευχηθούμε, από εκεί και πέρα, να είναι πιο ελαφρά τα μέτρα.

»Οι Ιεροί Ναοί, όλη την ημέρα είναι ανοικτοί. Θα μπορεί ο κάθε Χριστιανός να πάει να ανάψει το κεράκι του, να Προσκυνήσει, σήμερα τον Άγιο Σάββα, αύριο τον Άγιο Νικόλαο, την ερχόμενη εβδομάδα την Αγία Άννα. Είναι πολλοί άνθρωποι οι οποίοι γιορτάζουν αυτές τις ημέρες. Μπορούν να πάνε και να προσκυνήσουν την εικόνα του Αγίου, να ανάψουν το κεράκι τους, να καθίσουν 5-10 λεπτά και να προσευχηθούν.


»Βέβαια μας ενδιαφέρει η σωματική υγεία αλλά πρέπει να μας ενδιαφέρει και η ψυχική υγεία. Η δυσκολία με το κλείσιμο των ανθρώπων, έγκειται περισσότερο στις πόλεις και όχι στα χωριά. Στα χωριά, είναι οι μονοκατοικίες, υπάρχουν οι αυλές, θα βγει κανείς, θα πάει στον κήπο του, θα πάει στο χωράφι του και έτσι θα περάσει η ώρα του. Όταν όμως μια οικογένεια 5-6 ατόμων, ζει μέσα σε ένα διαμέρισμα 60-80 τετραγωνικών και υπάρχουν παιδιά, έφηβοι με τον δυναμισμό τους κλπ, καταλαβαίνετε πως δημιουργούνται και εσωτερικά προβλήματα. Άρα λοιπόν θα πρέπει να ενδιαφερθούμε και για την ψυχική υγεία των ανθρώπων. Να μην βγούμε δηλαδή από αυτήν την περίοδο της καραντίνας, με ψυχολογικά προβλήματα.

»Για αυτό το να έχει κανείς την δυνατότητα να πάει και να ανάψει το κεράκι του, να προσκυνήσει την Εικόνα του Χριστού, του Αγίου Νικολάου, να καθίσει να προσευχηθεί και να ξαλαφρώσει, θα γυρίσει στο σπίτι του πιο ήρεμος, πιο γαλήνιος, άρα λοιπόν οι Εκκλησίες θα πρέπει να μείνουν ανοικτές, λαμβάνοντας όμως όλα τα προστατευτικά μέτρα, τα οποία μας συστήνουν η πολιτεία και οι υγειονομικές αρχές. Να πάει δηλαδή κανείς στον Ναό με την μάσκα. Την ώρα θα προσκυνήσει, θα την βγάλει βεβαίως. Όση ώρα όμως μείνει μέσα στον Ναό, προσευχόμενος, να την φορέσει την μάσκα.

ΘΑ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ ΝΩΡΙΣ Η ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ – ΣΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΤΟΥ ΝΑΟΥ ΤΟ ΑΝΤΙΔΩΡΟ – ΘΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΟΙΝΩΝΗΣΕΙ ΟΠΟΙΟΣ ΕΠΙΘΥΜΕΙ ΕΩΣ ΤΙΣ 10.00 (ΠΕΡΙΠΟΥ) – ΕΤΣΙ ΔΕΝ ΣΤΕΡΕΙΤΑΙ ΚΑΝΕΙΣ ΤΟΥ ΜΥΣΤΗΡΙΟΥ ΤΗΣ ΘΕΙΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΑΣ

 

»Εγώ κάλεσα σήμερα (σ.σ. χθες) τους Ιερείς για να τους δώσω κάποιες οδηγίες. Είπαμε ότι θα τελειώνει η Θεία Λειτουργία όσο γίνεται πιο νωρίς. Οι Ιερείς θα βγάζουν το αντίδωρο στην είσοδο του Ναού, ώστε όποιος θέλει να περάσει να πάρει το αντίδωρο. Τους είπα ότι μέχρι τις 9.30 – 10 παρά – 10.00, δεν θα καταλύσουν την Θεία Κοινωνία. Θα κρατήσουν ώστε όποιος άνθρωπος θέλει να πάει να κοινωνήσει, θα μπορεί να κοινωνήσει. Έτσι λοιπόν δεν στερείται κανείς του Μυστηρίου της Θείας Ευχαριστίας γιατί πρέπει να σας πω ότι το Σώμα και το Αίμα του Χριστού είναι το μόνο που μας θωρακίζει από τον κορωνοϊό αλλά και από οποιαδήποτε άλλη ασθένεια. Είναι αυτό που μας θωρακίζει, είναι το Φάρμακο της Αθανασίας όπως λέγουν οι πατέρες. Άρα λοιπόν μπορεί ο Χριστιανός να πάει να κοινωνήσει. Και αυτά που είπαμε (σ.σ. όλα τα παραπάνω) ισχύουν μέχρι την μεθεπόμενη Δευτέρα. Από εκεί και πέρα, βλέπουμε και βέβαια θα δώσουμε οδηγίες και θα ενημερώσουμε.

»Εγώ εκείνο που ήθελα να πω προς τον λαό μας είναι «ΠΡΟΣΕΥΧΗ και ΠΡΟΣΟΧΗ» και βέβαια να ευχαριστήσουμε τους γιατρούς μας, τους νοσηλευτές, όσους εργάζονται στα νοσηλευτήρια που δίδουν μια μάχη, καθημερινή. Να ευχηθώ ο Χριστός με τις πρεσβείες των Τιμωμένων αυτές της ημέρες Αγίων, να θεραπεύσει τους νοσούντας, να αναπαύσει τους κεκοιμημένους, να φροντίσει να είναι αλώβητοι οι γιατροί και οι νοσηλευτές και να ευχηθούμε να ζήσουμε και να γιορτάσουμε Χριστούγεννα.»

  

Μιλώντας αργότερα στην ΕΡΤ, υποστήριξε πως «παρεξηγήθηκαν» οι δηλώσεις του. «Άλλα είπα, αλλιώς τα ερμήνευσαν» ισχυρίστηκε αργότερα ο Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής.

«Είναι ανοικτοί οι Ναοί, αφού τελειώσει το πρωί η θεία λειτουργία οι ναοί παραμένουν ανοικτοί. Αφού ανοίξει ο Ναός και τελειώσει το πρωί η Θεία Λειτουργία, παραμένει ανοικτός όλη την ημέρα για να ανάψει κεράκι ο πιστός εφόσον το επιθυμεί».

Αν και σε αυτό το σημείο παραδέχθηκε ότι η περιφέρεια Ξάνθης είναι επιβαρυμένη επιδημιολογικά πρόσθεσε πως «δεν θα πρέπει τώρα να τα ρίξουμε στην εκκλησία» και κατέληξε λέγοντας ότι «οι Ναοί είναι όπως πρέπει να είναι σε όλη τη χώρα για προσκύνημα ανοικτοί».

Με πληροφορίες από ΕΡΤ και εφημερίδα «Θράκη»

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ