Σεισμός

Novartis: Τη Δευτέρα η κατάθεση του «Σαράφη» στη ΓΑΔΑ

Novartis: Τη Δευτέρα η κατάθεση του «Σαράφη» στη ΓΑΔΑ Facebook Twitter
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
0

Το απόγευμα της Δευτέρας, και συγκεκριμένα στις 4 μ.μ, θα παρουσιαστεί στην ΓΑΔΑ ο προστατευόμενος μάρτυρας «Μάξιμος Σαράφης» για να καταθέσει στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής. 

Ο προστατευόμενος μάρτυρας παρουσιάστηκε χθες αυτοβούλως στην Ασφάλεια Αττικής. Η μεταστροφή του ερμηνεύεται πρωτίστως ως απόρροια της γνωμάτευσης του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου για την ελευθερία που έχει να καταθέσει όπως εκείνος επιθυμεί και δευτερευόντως ως αποτέλεσμα της πίεσης που ασκήθηκε από το ένταλμα βίαιης προσαγωγής. Σύμφωνα με το ρερπορτάζ της εφημερίδας Ελεύθερος Τύπος με ενδιαφέρον τώρα αναμένεται αν θα υπάρξει αντίστοιχη κίνηση από την «Αικατερίνη Κελέση».

Ο «Μάξιμος Σαράφης» επικοινώνησε χθες στις 6 το απόγευμα με τον χειριστή αστυνομικό και του εξέφρασε την πρόθεση να συνεργαστεί. Στη συνέχεια βρέθηκε στον 8ο όροφο της Ασφάλειας Αττικής, όπου και επιβεβαιώθηκε η ώρα και η μέρα της κατάθεσης. Εκτιμάται, ότι μάρτυρας θα καταθέσει με ηλεκτρονικά μέσα, όπως είναι η αλλοίωση φωνής.

Πηγές της Νέας Δημοκρατίας από την Προανακριτική σχολιάζουν πως ποτέ δεν υπήρξε διάθεση σύγκρουσης με τον Άρειο Πάγο και πως «το μείζον είναι να εξεταστούν οι μάρτυρες και να αποκαλυφθεί η αλήθεια». Να σημειώσουμε ότι η Επιτροπή θα συνεδριάσει στις 11 το πρωί της Δευτέρας, μερικές ώρες δηλαδή πριν από τη «συνάντηση» με τον μάρτυρα.

Διευκρίνιση Μπρακουμάτσου με νέο έγγραφο

Με το νέο έγγραφο που έστειλε στη Βουλή ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Παναγιώτης Μπρακουμάτσος, ο οποίος προΐσταται των Εισαγγελέων κατά της Διαφθοράς, απάντησε με περαιτέρω διευκρινίσεις για τον τρόπο εξέτασης των προστατευόμενων μαρτύρων, μετά από σχετικό αίτημα της πλειοψηφίας της Προανακριτικής Επιτροπής. Στο έγγραφο αναφέρει πως οι εν λόγω μάρτυρες «έχουν γνώμη για τα μέτρα προστασίας» και πως «αυτό αφορά τόσο τις καταθέσεις που ήδη έχουν ληφθεί, όσο και τις καταθέσεις που πρόκειται να ληφθούν».

Αναλυτικότερα, ο εισαγγελικός λειτουργός αναφέρει ότι ο τρόπος κατάθεσης των προστατευομένων μαρτύρων καθορίζονται από : 1) το νόμο 2928/2001, 2) το άρθρο 218 παράγραφος 4 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και 3) την υπ΄αριθμ. 429/2018. Συγκεκριμένα, η παράγραφος 4, του άρθρου 218 ΚΠΔ αναφέρει: «Τα μέτρα προστασίας (φύλαξη, τρόπος κατάθεσης κλπ) λαμβάνονται με τη σύμφωνη γνώμη του μάρτυρα, δεν περιορίζουν την ατομική ελευθερία του πέρα από το αναγκαίο για την ασφάλεια μέτρο και διακόπτονται αν ο μάρτυρας το ζητήσει εγγράφως ή αν δεν συνεργάζεται για την επιτυχία του».

Η απάντηση του εισαγγελικού λειτουργού κοινοποιήθηκε και στην υπηρεσία προστασίας μαρτύρων της ΕΛΑΣ.

Με πληροφορίες από Ελεύθερος Τύπος/ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Ελλάδα
0

Σεισμός

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τέμπη: Πειθαρχική έρευνα κατά εισαγγελίας Λάρισας σχετικά με το «μπάζωμα»

Ελλάδα / Αρειος Πάγος: Πειθαρχική έρευνα για εισαγγελέα που απέρριψε τον έλεγχο δύο υφυπουργών στην υπόθεση των Τεμπών

Η εισαγγελέας που ελέγχεται ήταν υποχρεωμένη να στείλει αμελλητί στη Βουλή τη μήνυση των συγγενών κατά των υφυπουργών Χρήστου Τριαντόπουλου και Ζωής Ράπτη
NEWSROOM