Η υπηρεσία πληροφοριών της Τουρκίας, MIT, έχει εντείνει τις επιχειρήσεις της στην Ελλάδα, για την παρακολούθηση γκιουλενιστών, αναφέρει δημοσίευμα της ιστοσελίδας Nordic Monitor.

 

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της ερευνητικής ιστοσελίδας, το οποίο υπογράφει ο δημοσιογράφος Αμπντουλάχ Μποζκούρτ, η ΜΙΤ διείσδυσε σε προσφυγικούς καταυλισμούς στην Ελλάδα, προκειμένου να κατασκοπεύσει επικριτές της κυβέρνησης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

 

Ο δημοσιογράφος δημοσίευσε απόρρητη έκθεση της αστυνομίας η οποία αναφέρει ότι περιλαμβάνει στοιχεία από διάφορες κυβερνητικές υπηρεσίες, με πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν για τους υποστηρικτές του Φετουλάχ Γκιουλέν, οι οποίοι αναγκάστηκαν να διαφύγουν στην Ελλάδα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία το 2016.

 

«Αν και οι μυστικές επιχειρήσεις της ΜΙΤ στην Ελλάδα είναι ευρέως γνωστές, το έγγραφο αποτελεί σπάνια απόδειξη που επιβεβαιώνει ότι τέτοιες επιχειρήσεις γίνονται επί ξένου εδάφους. Το έγγραφο αποκαλύπτει την παρακολούθηση της Τουρκίας σε πρόσφυγες και μετανάστες στην Ελλάδα, για να εντοπίσει που βρίσκονται αυτοί που διώκονται από το καθεστώς Ερντογάν και τα σχέδιά τους», αναφέρει το δημοσίευμα.

 

Ο δημοσιογράφος σημειώνει ότι η ΜΙΤ έκανε ήδη επιχειρήσεις για τη συγκέντρωση πληροφοριών στην Ελλάδα, αλλά τις ενέτεινε. Το έγγραφο κάνει αναφορά σε γυναίκα με το όνομα Χιλάλ Μπιλίμ, μία εκπαιδευτικό που καταζητείται στην Τουρκία για διασυνδέσεις με το δίκτυο του Γκιουλέν. Αναφέρει, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, ότι η Μπιλίμ ήταν ανάμεσα σε εκείνους που διέφυγαν στην Ελλάδα μετά το πραξικόπημα και ότι ταυτοποιήθηκε ως μία από τους Γκιουλενιστές που έχουν διαμείνει σε προσφυγικά κέντρα στη χώρα μας.

 

Σταθερή προσπάθεια της Τουρκίας για στοιχεία

 

Πρώην και νυν αξιωματούχοι των ελληνικών υπηρεσιών ασφαλείας, σχολιάζοντας το δημοσίευμα, δήλωσαν στην «Καθημερινή» ότι τα τελευταία χρόνια είναι σταθερή η προσπάθεια της Τουρκίας να συγκεντρώσει στοιχεία για τους οπαδούς του Γκιουλέν που έχουν βρει καταφύγιο στην Ελλάδα. Παράλληλα, κυβερνητικές πηγές δεν αποκλείουν να έχουν γίνει μυστικές επιχειρήσεις της ΜΙΤ στην Αθήνα.

 

Η Τουρκία, άλλοτε μέσω των επίσημων αστυνομικών διαύλων, όπως η Interpol και άλλοτε μέσω πολιτικών και διπλωματικών καναλιών ζητούσε μέχρι πρόσφατα να μάθει τα στοιχεία των υπηκόων της που κατέθεσαν αίτημα ασύλου στην Ελλάδα μετά το καλοκαίρι του 2016, δήλωσε στην «Καθημερινή» αστυνομική πηγή.

 

Στοιχεία που δεν έδωσαν οι ελληνικές αρχές- λόγω της νομοθεσίας για την προστασία των προσωπικών δεδομένων- ούτε επέτρεψαν την είσοδο Τούρκων αξιωματούχων στα κέντρα κράτησης, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες.

 

Άλλη πηγή ανέφερε στην εφημερίδα ότι οι πιέσεις των τουρκικών αρχών εντάθηκαν έπειτα από περιστατικά όπως η φυγή Τούρκων διπλωματών και στρατιωτικών ακολούθων που υπηρετούσαν στην πρεσβεία της Τουρκίας στην Αθήνα. Πάντως, κυβερνητικοί αξιωματούχοι δήλωσαν στην «Καθημερινή» ότι οι Τούρκοι αιτούντες άσυλο δεν κρατούνται σε κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης, αλλά οδηγούνται σε αστυνομικά τμήματα, μέχρι να εξεταστούν από κλιμάκια της ΕΥΠ και καταγραφούν από την αστυνομία και τις υπηρεσίες ασύλου.