Νέο πρωτόκολλο κορωνοϊού στα σχολεία: Τέλος τα self test, τι θα ισχύει σε περίπτωση κρούσματος

Νέο πρωτόκολλο κορωνοϊού στα σχολεία: Τέλος τα self test, τι θα ισχύει σε περίπτωση κρούσματα Facebook Twitter
Φωτ.: EUROKINISSI
0

Με νέα πρωτόκολλα για τον κορωνοϊό θα ανοίξουν τα σχολεία μετά τις διακοπές του Πάσχα.

Το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε τι θα ισχύει πλέον σε σχολεία, πανεπιστήμια και ΙΕΚ, τόσο σε ό,τι αφορά τα τεστ, όσο και για το πρωτόκολλο σε περίπτωση εντοπισμού κρούσματος. 

Τι θα ισχύει στα σχολεία 

Στα σχολεία, οι μαθητές και οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί δεν θα χρειάζεται πλέον να υποβάλλονται σε τακτικά self test για την προσέλευση. 

Οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί θα κάνουν ένα rapid test την εβδομάδα, με δική τους δαπάνη, έως και 48 ώρες πριν από την προσέλευση στο σχολείο την Τρίτη. Ειδικότερα, για την επιστροφή στα σχολεία μετά το Πάσχα, το πρώτο τεστ θα διενεργηθεί έως και 48 ώρες πριν από την προσέλευση την Τετάρτη 4 Μαΐου. 

Επιπλέον, παραμένει υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Επίσης, τα μέτρα που παραμένουν σε ισχύ είναι η χρήση αντισηπτικών, ο τακτικός αερισμός χώρων, ο σχολαστικός καθαρισμός επιφανειών και εξοπλισμού, τα ξεχωριστά διαλείμματα κ.λπ.

Σε περίπτωση στενής επαφής με κρούσμα εντός σχολικού πλαισίου προβλέπονται τα εξής: 

Οι εμβολιασμένοι και μη μαθητές, εκπαιδευτικοί και μέλη του προσωπικού διενεργούν 2 self test (ημέρες 0-1 και 4) δωρεάν (θα διατίθενται από τα σχολεία) και χρησιμοποιούν μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλή μάσκα για 10 ημέρες.
 

Σε περίπτωση στενής επαφής με κρούσμα εκτός σχολικού πλαισίου:

- Οι εμβολιασμένοι μαθητές επιστρέφουν κανονικά στο σχολείο, διενεργούν self test την 5η ημέρα με δική τους δαπάνη και χρησιμοποιούν μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλή μάσκα για 10 ημέρες.

- Οι μη εμβολιασμένοι μαθητές τίθενται σε καραντίνα και διενεργούν self test την 5η ημέρα με δική τους δαπάνη προκειμένου να επιστρέψουν στο σχολείο. Μετά την 5η ημέρα, εφόσον το τεστ είναι αρνητικό και επιστρέψουν στο σχολείο, χρησιμοποιούν μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλή μάσκα για τουλάχιστον άλλες 5 ημέρες.

- Οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί και μέλη του προσωπικού επιστρέφουν κανονικά στο σχολείο, διενεργούν rapid test την 5η ημέρα με δική τους δαπάνη και χρησιμοποιούν μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλή μάσκα για 10 ημέρες.

- Οι μη εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί και μέλη του προσωπικού τίθενται σε καραντίνα και διενεργούν rapid test την 5η ημέρα με δική τους δαπάνη προκειμένου να επιστρέψουν στο σχολείο. Μετά την 5η ημέρα, εφόσον το τεστ είναι αρνητικό και επιστρέψουν στο σχολείο, χρησιμοποιούν μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλή μάσκα για τουλάχιστον άλλες 5 ημέρες.
 
Σε περίπτωση επιβεβαιωμένου κρούσματος στην τάξη, ισχύει ό,τι και στο γενικό πληθυσμό, για εμβολιασμένους και μη μαθητές και εκπαιδευτικούς:

  • Παραμονή του κρούσματος σε απομόνωση επί 5 ημέρες τουλάχιστον, με ημέρα λήψης του θετικού τεστ να θεωρείται ως ημέρα 0.
  • Μετά την πάροδο 5 ημερών απομόνωσης και εφόσον (α) έχει υποχωρήσει πλήρως ο πυρετός για ένα 24ωρο χωρίς χρήση αντιπυρετικών και (β) δεν υπάρχουν άλλα συμπτώματα ή τα συμπτώματα βελτιώνονται, διακόπτεται η απομόνωση.
  • Εάν ο πυρετός συνεχίζει ή τα συμπτώματα δεν βελτιώνονται, παρατείνεται η απομόνωση.
  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλής μάσκας για τουλάχιστον άλλες 5 ημέρες από την λήξη της απομόνωσης.

Πλέον, οι μαθητές και οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί και μέλη του προσωπικού κάνουν δήλωση στο Edupass μόνο εφόσον προκύψει σχετική υποχρέωση, π.χ. σε περίπτωση στενής επαφής με κρούσμα. Οι μη εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί και μέλη του προσωπικού συνεχίζουν να κάνουν δήλωση σε εβδομαδιαία βάση για τον τακτικό εργαστηριακό τους έλεγχο μία φορά την εβδομάδα και, παράλληλα, υποχρεούνται να κάνουν δήλωση για τους διαγνωστικούς ελέγχους που διενεργούν ως στενές επαφές κρούσματος εντός και εκτός σχολικού πλαισίου. 

Αντίστοιχα, για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς ιδιωτικών σχολείων, οι δηλώσεις που χρειάζονται σύμφωνα με το νέο πρωτόκολλο εξακολουθούν να γίνονται στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr.

Τι θα ισχύει στα πανεπιστήμια 

Στα πανεπιστήμια, τα ΙΕΚ και τα κολέγια, το νέο πρωτόκολλο προβλέπει τα εξής: 

- Οι μη εμβολιασμένοι καθηγητές διενεργούν 1 rapid test την εβδομάδα με δικό τους κόστος, έως και 48 ώρες πριν την προσέλευση την Τρίτη. Ειδικά για την προσέλευση την ερχόμενη εβδομάδα, το πρώτο τεστ θα διενεργείται έως και 48 ώρες πριν την προσέλευση την Τετάρτη.

- Οι μη εμβολιασμένοι φοιτητές/καταρτιζόμενοι/σπουδαστές δεν υποβάλλονται σε τακτικό υποχρεωτικό έλεγχο.

- Πλέον, οι μη εμβολιασμένοι φοιτητές δεν κάνουν δήλωση Edupass σε εβδομαδιαία τακτική βάση. Η συμμετοχή σε όλες τις δραστηριότητες των εκπαιδευτικών δομών και η πρόσβαση στις δραστηριότητές τους (π.χ. αναγνωστήρια, βιβλιοθήκες, εξετάσεις, ορκωμοσίες, συνέδρια, εστιατόρια, κυλικεία, γυμναστήρια) ευθυγραμμίζονται με τα πρωτόκολλα που θα ισχύσουν γενικά, επομένως δεν θα διενεργούνται πλέον έλεγχοι πιστοποιητικών εμβολιασμού ή τεστ από μη εμβολιασμένους.

- Ελεύθερη είσοδος επισκεπτών στις φοιτητικές εστίες.

- Διατήρηση της υφιστάμενης υποχρεωτικής χρήσης μάσκας.
 
 

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ