Νεκρός 16χρονος: Το σκεπτικό για την απελευθέρωση του αστυνομικού- 4 ερωτήματα θέτει το δικαστικό συμβούλιο

Κώστας Φραγκούλης Facebook Twitter
Φωτ.: EUROKINISSI
0

Τέσσερα ερωτήματα- για τα τελευταία δευτερόλεπτα της αιματηρής καταδίωξης που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο του 16χρονου Κώστα Φραγκούλη από αστυνομικά πυρά- θέτει το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης

Με το βούλευμα που εξέδωσε το συμβούλιο, ομόφωνα αποφάνθηκε ότι πρέπει να αφεθεί ελεύθερος ο 34χρονος κατηγορούμενος αστυνομικός της ομάδας ΔΙΑΣ, με τον περιοριστικό όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα. 

Τα ερωτήματα που θέτει με το ίδιο βούλευμα, αναζητούν απαντήσεις από την κύρια ανάκριση για την υπόθεση και αφορούν τους δύο πυροβολισμούς από τον αστυνομικό. Η μία βολή πέτυχε το όχημα και στη συνέχεια χτύπησε στο κεφάλι τον 16χρονο Ρομά και η άλλη κατέληξε στην είσοδο παρακείμενου ξενοδοχείου. 

Ο Α΄τακτικός ανακριτής Θεσσαλονίκης καλείται να αναζητήσει απαντήσεις στα εξής ερωτήματα, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ: 

- Η ξαφνική αναστροφή του αγροτικού οχήματος που οδηγούσε ο ανήλικος ήταν αποτέλεσμα ασυναίσθητης κίνησής του όταν επλήγη από την κρίσιμη βολή του αστυνομικού ή οφειλόταν σε συνειδητή επιλογή του θύματος που ήθελε να διαφύγει προς τον οικισμό Ρομά «Αγία Σοφία»;

- Η κρίσιμη βολή που πραγματοποίησε ο κατηγορούμενος και έπληξε διαδοχικά το όχημα και το κεφάλι του οδηγού του, ακολούθησε ή προηγήθηκε της έτερης βολής που έπληξε την είσοδο του ξενοδοχείου;

- Οι δύο βολές αποτέλεσαν διπλή βολή του κατηγορούμενου με ενιαία στόχευση ή έλαβαν χώρα με διαδοχική στόχευση, μετά από σχετική κίνηση του χεριού του με το οποίο κρατούσε το υπηρεσιακό του όπλο;

- Εφόσον δοθούν επαρκείς, πειστικές και συμβατές με τα εγκληματολογικά ευρήματα απαντήσεις μπορεί να απαντηθεί εν τέλει το κρισιμότερο όλων των ερωτημάτων, εάν ο αστυνομικός κατά την εκτέλεση των επίμαχων πυροβολισμών του στόχευε σε ύψος 20-30 εκατοστών από το έδαφος, όπως ισχυρίζεται ο ίδιος, ή σε ύψος 100-120 εκατοστών από το έδαφος, στο οποίο βρέθηκαν σφηνωμένες οι δύο βολίδες.

Το σκεπτικό για τον αστυνομικό 

Αποφασίζοντας να μην επιβληθεί προσωρινή κράτηση στον κατηγορούμενο αστυνομικό, αλλά να αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικό όρο, ήρθη η διαφωνία ανακριτή και εισαγγελέα. 

Οι δικαστές του συμβουλίου στο σκεπτικό τους φαίνεται πως μεταξύ άλλων έλαβαν υπόψη ότι ο κατηγορούμενος δεν είναι ύποπτος φυγής, ούτε τέλεσης νέων αξιόποινων πράξεων, επειδή από τη στιγμή που τέθηκε σε διαθεσιμότητα, δεν οπλοφορεί.

Επιπλέον το συμβούλιο, σύμφωνα με τις πληροφορίες του ΑΠΕ, αξιολογώντας τις συνθήκες καταδίωξης δέχεται ότι η επίδικη πράξη τελέστηκε κάτω από την πίεση της λήψης άμεσων αποφάσεων, αυτοπροστασίας, προστασίας των συναδέλφων του και του κοινωνικού συνόλου, γενικότερα, δε, κρίσης, στο πλαίσιο ιδιαίτερα στρεσογόνας και έντασης κατάστασης […] λαμβάνοντας υπ όψιν την «κλιμακούμενης έντασης επιθετική συμπεριφορά» που επέδειξε ο 16χρονος προς τους αστυνομικούς.

Τα επόμενα βήματα 

Η κύρια ανάκριση είναι σε εξέλιξη και το επόμενο διάστημα η δικογραφία θα επιστρέψει στον ανακριτή, ο οποίος θα ζητήσει από εισαγγελέα την άσκηση νέας ποινικής δίωξης, κατ' ορθότερο νομικό χαρακτηρισμό τής εις βάρος του αποδιδόμενης πράξης, με δεδομένο ότι επήλθε ο θάνατος του ανήλικου. 

Για τη νέα πράξη- της ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο- ο κατηγορούμενος θα κληθεί να δώσει νέα, συμπληρωματική απολογία ενώπιον του ανακριτή. 


 

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ