Νέα επιχείρηση διάσωσης 520 μεταναστών στη Γαύδο

Νέα επιχείρηση διάσωσης 520 μεταναστών στη Γαύδο Facebook Twitter
Φωτ. Αρχείου: Eurokinissi
0

Μεγάλη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης για περίπου 520 μετανάστες που επέβαιναν σε αλιευτικό σκάφος με σημαία Μπαχάμες ολοκληρώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης, σε θαλάσσια περιοχή 17 ναυτικά μίλια νότια της Γαύδου.

Ο συντονισμός έγινε από το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ), με τη συνδρομή δύο αεροσκαφών της Frontex και τεσσάρων παραπλεόντων πλοίων, παρά τους ισχυρούς ανέμους που έπνεαν στην περιοχή (έως 6 μποφόρ).

Οι διασωθέντες επιβιβάστηκαν αρχικά σε φορτηγό πλοίο και σε πλοίο ανοιχτής θαλάσσης του Λιμενικού Σώματος και στη συνέχεια μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της χώρας Σφακίων.

Η επιχείρηση αυτή έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά μαζικών αφίξεων μεταναστών που καταγράφονται τις τελευταίες ημέρες στην Κρήτη. Ηράκλειο, Ρέθυμνο και Χανιά ασφυκτιούν από την πίεση, καθώς η αύξηση των μεταναστευτικών ροών έχει προκαλέσει σοβαρές ελλείψεις σε δομές προσωρινής φιλοξενίας.

Όπως σημειώνουν πηγές από τις τοπικές αρχές, η πλειονότητα των μεταναστών φαίνεται να αναχωρεί από τις ακτές της Λιβύης, με την Κρήτη να έχει μετατραπεί σε πρώτο σημείο υποδοχής για δεκάδες λέμβους.

Μόλις την προηγούμενη ημέρα, υπό τον συντονισμό του ΕΚΣΕΔ, διασώθηκαν 67 αλλοδαποί που επέβαιναν σε λέμβο και εντοπίστηκαν από φορτηγό πλοίο με σημαία Λιβερίας. Οι άνθρωποι μετεπιβιβάστηκαν σε σκάφος της Frontex και μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Αγίας Γαλήνης, στο Ρέθυμνο, όπου τους παρασχέθηκε ανθρωπιστική βοήθεια.

Λίγες ώρες αργότερα, το μεσημέρι της Τρίτης, εντοπίστηκαν ακόμη 45 μετανάστες σε λέμβο στη θαλάσσια περιοχή νότια της Γαύδου. Η επιχείρηση διάσωσης έγινε με τη συνδρομή πλοίου με σημαία Κουβέιτ, ενώ οι επιβαίνοντες μεταφέρθηκαν με ναυαγοσωστικό σκάφος στο λιμάνι της χώρας Σφακίων.

Η συχνότητα και η μαζικότητα των διασώσεων αποτυπώνει τη νέα δυναμική των μεταναστευτικών ροών στην ανατολική Μεσόγειο, με την Κρήτη να βρίσκεται πλέον στο επίκεντρο μιας αυξανόμενης ανθρωπιστικής πρόκλησης.

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φωτιές στην Πάτρα: Δορυφορικά δεδομένα δείχνουν αύξηση έως και 12°C στη θερμοκρασία εδάφους

Ελλάδα / Φωτιές στην Πάτρα: Δορυφορικά δεδομένα δείχνουν αύξηση έως και 12°C στη θερμοκρασία εδάφους

Η θερμοκρασία εδάφους εμφανίστηκε αυξημένη κατά 10-12°C στην Κάτω Αχαΐα και έως 8-10°C στην Πάτρα, στις περιοχές που κάηκαν, γεγονός που πιθανώς επηρεάζει το μικροκλίμα
LIFO NEWSROOM
Μύκονος: Σοβαρό ατύχημα με «γουρούνα» για τον δισεκατομμυριούχο Τομ Γκρίνγουντ

Ελλάδα / Μύκονος: Σοβαρό ατύχημα με «γουρούνα» για τον δισεκατομμυριούχο Τομ Γκρίνγουντ

Ο Τομ Γκρίνγουντ υπέστη πολλαπλά κατάγματα και έμφραγμα - Διακομίσθηκε στο Γενικό Νίκαιας όπου νοσηλεύεται στη ΜΕΘ - «Η εικόνα ενός καταρρέοντος ΕΣΥ δεν είναι αλήθεια», είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης - Το υπουργείο κατηγοριοποιεί τους ασθενείς με βάση την τσέπη, εμείς δεν αντιμετωπίσαμε έναν “δισεκατομμυριούχο πολυτραυματία” και κάναμε τα ίδια που κάνουμε σε όλες τις περιπτώσεις, απαντούν οι εργαζόμενοι
LIFO NEWSROOM
Γιώργος Μαζωνάκης: «Είναι ταλαιπωρημένος, αγανακτισμένος και πικραμένος» λέει ο δικηγόρος του

Ελλάδα / Γιώργος Μαζωνάκης: «Είναι ταλαιπωρημένος, αγανακτισμένος και πικραμένος» λέει ο δικηγόρος του

«Κρίθηκε και με τη βούλα ότι ο Γιώργος είναι υγιής. Αυτή η περιπέτεια έληξε» ανέφερε ο δικηγόρος του δημοφιλούς τραγουδιστή μετά το πέρας της περιπέτειας του
LIFO NEWSROOM