Οι μαθητές επιστρέφουν στα θρανία τη Δευτέρα, όχι όμως εκείνοι της Μυτιλήνης, αφού ο δήμαρχος αποφάσισε να μην ανοίξουν τα σχολεία.

 

Με απόφαση του δημάρχου Μυτιλήνης, Στρατή Κύτελη, τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα παραμείνουν κλειστά έως και την Τετάρτη «λόγω της έκτακτης ανάγκης που προέκυψε από την έξαρση κρουσμάτων COVID-19, σε συνδυασμό με τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν μετά την καταστροφή του ΚΥΤ Μόριας και την παρουσία χιλιάδων μεταναστών και προσφύγων σε κεντρικούς δρόμους του δήμου Μυτιλήνης».

 

Η απόφαση αυτή, αναφέρει ακόμη ο δήμος Μυτιλήνης «ελήφθη για την ασφάλεια των μαθητών, των εκπαιδευτικών και των γονέων, οι οποίοι εξέφρασαν, μέσω Συλλόγων και της Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων, την ανάγκη για αναστολή έναρξης της σχολικής χρονιάς».

Λίγο αργότερα έγινε γνωστό ότι τα σχολεία δεν θα ανοίξουν τη Δευτέρα ούτε στον δήμο δυτικής Λέσβου. Και σε αυτή την περίπτωση θα παραμείνουν κλειστά έως και την Τετάρτη (16/9), με απόφαση της δημοτικής αρχής, λόγω της παράτασης των έκτακτων μέτρων στη Λέσβο για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού και για την καλύτερη προετοιμασία της έναρξης της σχολικής χρονιάς.

 

Με καθυστέρηση θα επιστρέψουν στα θρανία και οι μαθητές της περιφερειακής ενότητας Πέλλας. Οι δήμαρχοι Έδεσσας, Σκύδρας, Αλμωπίας και Πέλλας αποφάσισαν να παραμείνουν κλειστά τα σχολεία σε αυτές τις περιοχές έως και την Τετάρτη.

 

Ο λόγος ήταν η αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού, που ήταν άλλωστε και λόγος που από χθες έχουν τεθεί σε ισχύ έκτακτα περιοριστικά μέτρα στην Πέλλα, όπως και σε Πιερία, Ημαθία και Κιλκίς.

 

Το πρόγραμμα της πρώτης ημέρας

 

Οι μαθητές καλούνται να προσέλθουν στα σχολεία τους- με μάσκες- στις 08:15 της Δευτέρας, με βάση το πρόγραμμα που ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας για την πρώτη ημέρα.

 

Εκτός από την τέλεση του αγιασμού, το πρόγραμμα της πρώτης ημέρας περιλαμβάνει:

 

- Επεξήγηση και συζήτηση για πιστή εφαρμογή των κανόνων καθαριότητας και υγιεινής και λοιπών μέτρων προστασίας και πρόληψης βάσει των σχετικών οδηγιών του ΕΟΔΥ.
- Επεξήγηση και εμβάθυνση επί του περιεχομένου του έντυπου ενημερωτικού υλικού που έχει σταλεί στα σχολεία.
- Διανομή μάσκας ανά μαθητή.
- Έμφαση στην ενδεδειγμένη χρήση της μάσκας.
- Ενημέρωση για το ωρολόγιο πρόγραμμα της εβδομάδας.
- Διανομή των βιβλίων της νέας σχολικής χρονιάς (εκτός από τα νηπιαγωγεία).

 

Ιδιαίτερα για τα δημοτικά, προβλέπεται και η διανομή των ατομικών δοχείων νερού (παγουριών) ανά μαθητή και η διανομή των βιβλίων της νέας σχολικής χρονιάς ανά θρανίο.