Μόσιαλος για ηπατίτιδα στα παιδιά: Η πιθανότερη αιτία είναι ένας αδενοϊός

Μόσιαλος για ηπατίτιδα στα παιδιά: Η πιθανότερη αιτία είναι ένας αδενοϊός Facebook Twitter
Φωτ: Kelly Sikkema on Unsplash
0

Για τα ανεξήγητα κρούσματα οξείας ηπατίτιδας μίλησε ο καθηγητής του LSE, Ηλίας Μόσιαλος, τονίζοντας ότι πιθανότατα πρόκειται για κάποιον αδενοϊό.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ. Μόσιαλος σχολίασε τον συναγερμό που έχει σημάνει σε Ευρώπη και ΗΠΑ μετά τον ασυνήθιστα υψηλό αριθμό κρουσμάτων οξείας ηπατίτιδας, άγνωστης προέλευσης, σε παιδιά.

«Αυτό που ξέρουμε είναι ότι έχουμε μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων οξείας ηπατίτιδας, αγνώστου αιτιολογίας. Δεν είναι ασυνήθιστο να έχουμε περιστατικά οξείας ηπατίτιδας, που είναι γνωστής αιτιολογίας. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, όμως, δεν έχουμε βρει κάποιον από τους ιούς της ηπατίτιδας που θα δικαιολογούσε αυτά τα περιστατικά. Δεν είναι μεγάλος όμως ο αριθμός παγκοσμίως» τόνισε ο κ. Μόσιαλος.

«Στην Αγγλία είχαμε μέχρι πριν από λίγες ημέρες, που διαπιστώθηκαν 74 περιπτώσεις, στη Σκωτία 12. Αυτό που ανησύχησε είναι ότι θα περιμέναμε στη Σκωτία 4 ηπατίτιδες άγνωστης αιτιολογίας μέσα σε έναν χρόνο και τώρα έχουμε 12 περιπτώσεις σε 5-6 μήνες», είπε, προσθέτοντας σε ποιες περιοχές έχουν εντοπιστεί κρούσματα.

Ο κ. Μόσιαλος εκτίμησε ότι η πιθανότερη αιτία είναι ένας αδενοϊός, που συνήθως δεν προκαλεί ηπατίτιδες. «Η πιθανότερη αιτία είναι ότι πρόκειται για αδενοϊό. Συνήθως οι αδενοϊοί δεν προκαλούν ηπατίτιδες, αλλά θεωρείται τώρα ότι μια νέα μορφή αδενοϊού ή μια από τις υπάρχουσες έχουν προκαλέσει αυτά τα επεισόδια».
Ο καθηγητής ξεκαθάρισε ότι τα κρούσματα δεν έχουν καμία σχέση με τα εμβόλια κατά του κορωνοιού, καθώς κανένα από τα παιδιά δεν είχε εμβολιαστεί.

Αν συνδέονται με την Covid –ορισμένα παιδιά είχαν- το πιο πιθανό είναι όχι αλλά γίνονται έρευνες που θα δείξουν. «Είναι καλύτερο να υπάρχει εγρήγορση παρά εφησυχασμός και να υπάρξει αργότερα ένα πρόβλημα», υπογράμμισε.

Ο κ. Μόσιαλος τόνισε ότι αν το δούμε σε απόλυτα μεγέθη οι αριθμοί είναι μικροί γι’ αυτό δεν χρειάζεται πανικός» εξήγησε.
 

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ