Με τη δέσμευση δύο ακινήτων εκτός του Αγίου Όρους ξεκίνησε η εφαρμογή της απόφασης του Αρείου Πάγου, κατά την οποία οι «ζηλωτές» πρέπει να παραδώσουν την ακίνητη περιουσία, εντός και εκτός της Αθωνικής Πολιτείας, στη νέα αδελφότητα. 

 

Ο Άρειος Πάγος, πριν από δύο εβδομάδες, στις 8 Ιουλίου, απέρριψε τις αιτήσεις αναίρεσης που κατέθεσαν οι «ζηλωτές» που βρίσκονται στο ιστορικό μοναστήρι, κατά απόφασης του Εφετείου Θεσσαλονίκης. Η νέα αδελφότητα, που έχει οριστεί από τα διοικητικά όργανα του Αγίου Όρους έχει αναγνωριστεί από το Οικουμενικό Πατριαρχείο. 

 

Η εκτέλεση της δικαστικής απόφασης έγινε με επέμβαση της αστυνομίας όπου το πρωί της Πέμπτης πήγε στο αγρόκτημα ιδιοκτησίας της Μονής στην Ιερισσό Χαλκιδικής και στο κονάκι της στα Νέα Ρόδα και ζήτησαν από τα άτομα της παλαιάς αδελφότητας που βρίσκονταν εκεί να αποχωρήσουν. Οι τελευταίοι αποχώρησαν χωρίς να προβάλλουν αντίσταση και τα ακίνητα δεσμεύτηκαν ώστε να παραδοθούν στη νέα αδελφότητα.

 

Ανακοινώσεις με εκατέρωθεν κατηγορίες 


Για το θέμα, που εδώ και δεκαετίες αποτελεί ανοικτή πληγή για το Άγιο Όρος, εξέδωσαν ανακοινώσεις σε υψηλούς τόνους τόσο η παλιά όσο και η νέα αδελφότητα με εκατέρωθεν κατηγορίες. 

 

«Σήμερα 10/23.7.2020 παρελήφθησαν το αγρόκτημα της Μονής μεταξύ Ιερισσού και Στρατωνίου και το κονάκι της στα Νέα Ρόδα στις παρυφές του Αγίου Όρους. Τα εν λόγω ακίνητα της Ιεράς Μονής τελούσαν υπό κατάληψη από άτομα που δεν έχουν καμία σχέση με το Άγιο Όρος και την Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία, χρησιμοποιώντας παράνομα την ιδιότητα του Εσφιγμενίτη μοναχού», αναφέρει η ανακοίνωση της αδελφότητας.

 

«Κατά τη διαδικασία παραλαβής από τις αρμόδιες αρχές οι καταληψίες δεν προέβαλαν καμία αντίσταση. Όμως, είχαν ήδη προ ημερών λεηλατήσει τις εγκαταστάσεις, αφήνοντας πίσω τους εικόνα καμένης γης. Η διοίκηση της Ιεράς Μονής έχοντας χρέος στην ιστορία, την Εκκλησία, το έθνος, αλλά και τις διατάξεις περί χρηστής διοικήσεως ενός Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου, όπως είναι όλες οι μονές του Αγίου Όρους, προέβη σε όλες τις απαραίτητες νομικές ενέργειες για την ανάκτηση των μετοχίων και ακινήτων της. Ευχή όλων των Αγιορειτών είναι η περαιτέρω διευθέτηση από τις αρμόδιες αρχές όλων των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Ιερά Μονή, καθώς αποτελούν ανοικτή πληγή για το Άγιο Όρος και την Εκκλησία».

 

Από την πλευρά της η παλαιά αδελφότητα ανέφερε: «Σήμερα οι 3 μοναχοί της νέας ψευδο-αδελφότητας της Εσφιγμένου, διορισμένοι εν μία νυκτί και ένάντια στον Κ.Χ.Α.Ο., δέσμευσαν από την Ιστορική Εσφιγμένου των 100 μοναχών ένα κτήμα στην Ιερισσό. Μετά από Ευρωπαϊκά και Εθνικά Αγιορείτικα κονδύλια, τραπεζικούς λογαριασμούς, ακίνητα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, τρακτέρ, οχήματα και κάθε τι που ήταν πηγή εσόδων στην αδελφότητά μας (που αριθμεί 110 μοναχούς), τώρα ανήκει και ελπίζουμε να φτάνει να ταϊζει τα 'ταπεινά και γεμάτα Χριστιανική αγάπη' στόματα των 3 μοναχών της νέας ψευδο-Εσφιγμένου. Αν δεν έχουν χορτάσει το μόνο που έχει μείνει πια να πάρουν είναι οι ψυχές μας».