Την Κυριακή, 27 Δεκεμβρίου, θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί κατά του κορωνοϊού στην Ελλάδα, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. 

 

Όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός, οι πρώτες παρτίδες του εμβολίου θα είναι στη χώρα μας στις 26 Δεκεμβρίου και από την επόμενη θα αρχίσουν οι πρώτοι εμβολιασμοί σε πέντε νοσοκομεία αναφοράς στην Αθήνα και αμέσως μετά και στη Θεσσαλονίκη.

 

Οι πρώτοι, που θα εμβολιαστούν θα είναι μία νοσηλεύτρια και ένας ηλικιωμένος πολίτης.

 

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, αναμένεται η έγκριση του εμβολίου της Pfizer, στις 22 Δεκεμβρίου και οι διανομές στην Ευρώπη θα ξεκινήσουν αμέσως μετά.

 

«Εκτιμούμε ότι οι πρώτες παρτίδες του εμβολίου θα είναι στη χώρα μας στις 26 Δεκεμβρίου και από την επόμενη, από τις 27 Δεκεμβρίου, θα μπορούμε να έχουμε τους πρώτους εμβολιασμούς σε πέντε νοσοκομεία αναφοράς στην Αθήνα και αμέσως μετά και στη Θεσσαλονίκη», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

 

Πρόσθεσε πως ακολουθώντας τις εισηγήσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού θα υπάρχει μία αυστηρή προτεραιοποίηση σε σχέση με το ποιοι πολίτες θα πρέπει να εμβολιαστούν πρώτοι. «Θα προηγηθούν, προφανώς, οι εργαζόμενοι στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Πρωτίστως οι ήρωες μας, οι οποίοι σήκωσαν τόσο μεγάλο βάρος τους τελευταίους μήνες εργαζόμενοι στα νοσοκομεία μας, στα Κέντρα Υγείας, αλλά βέβαια και οι φιλοξενούμενοι σε μονάδες ηλικιωμένων. Και θα ακολουθήσουν αμέσως μετά οι συμπολίτες μας άνω των 65, υπολογίζουμε ότι σε αυτήν την ηλικιακή κατηγορία εντάσσονται συνολικά περί τα 2,4 εκατομμύρια συμπολίτες μας. Και οι πρώτοι συμπολίτες μας οι οποίοι θα εμβολιαστούν στη χώρα μας, θα είναι μία νοσηλεύτρια και ένας ηλικιωμένος συμπολίτης μας».

 

«Θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι μόνο όταν θα φτάσουμε κοντά στο 70% εμβολιασμού του συνόλου του ελληνικού πληθυσμού θα μπορούμε πια να μιλάμε με ασφάλεια ότι αφήσαμε πίσω μας την πανδημία» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στη σύσκεψη για το Εθνικό Σχέδιο Εμβολιασμού, και τόνισε πως «η πανδημία προφανώς δεν θα τελειώσει με το που θα αρχίσει η διαδικασία του εμβολιασμού».

 

Τα πρώτα εμβόλια των Pfizer/BionTech θα γίνουν στα νοσοκομεία «Ευαγγελισμός» και «Σωτηρίας», στα εμβολιαστικά κέντρα που έχουν διαμορφωθεί σε κτίρια των δύο μεγάλων νοσοκομείων αναφοράς στην Αττική.

 

Την ημερομηνία για το «Σωτηρία» επιβεβαίωσε και η Πνευμονολόγος-Διευθύντρια 7ης Πνευμονολογικής κλινικής του νοσοκομείου Μίνα Γκάγκα. Όπως είπε, είχε ζητηθεί από τους υγειονομικούς να δηλώσουν ποιοι θέλουν να το κάνουν και όλοι απάντησαν θετικά.

 

Τα εμβολιαστικά κέντρα στα δύο νοσοκομεία είναι σχεδόν έτοιμα, με τις προδιαγραφές που ορίζονται στις σχετικές διατάξεις και οι υπεύθυνοι βρίσκονται εν αναμονή της πρώτης παραλαβής εμβολίων μόλις δοθεί η έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων και την Κομισιόν.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πρώτοι που θα εμβολιαστούν στον «Ευαγγελισμό», στο ισόγειο του κτηρίου του «Οίκου Αδελφών Νοσοκόμων», θα είναι 50 άτομα με κομβική θέση στο νοσοκομείο - από τον διοικητή και τους διευθυντές Ιατρικής και Νοσηλευτικής υπηρεσίας μέχρι το προσωπικό ΜΕΘ.

 

Και στο άλλο μεγάλο νοσοκομείο θα εμβολιαστούν επικεφαλής πρώτης γραμμής στα πιο νευραλγικά τμήματα. 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr