«Η αστυνομία δεν περνά χειροπέδες με τριαντάφυλλα» είπε ο γενικός γραμματέας των Ειδικών Φρουρών Στράτος Μαυροειδάκος σχολιάζοντας το βίαιο βίντεο το οποίο δείχνει τους αστυνομικούς να περνάνε χειροπέδες στον Ζακ Κωστόπουλο.

 

 «Αυτή είναι η διεθνής αστυνομική πρακτική για να χειροπεδήσει κανείς άτομο που είναι επικίνδυνο. Κάνουν άριστα τη δουλειά τους. Είμαι πολύ σίγουρος ότι δεν έδινε τα χέρια του για να του περάσουν χειροπέδες. «Έχουν κάνει τη δουλειά τους πάρα πολύ καλά», είπε μιλώντας στο ΣΚΑΙ ενώ αντέδρασε όταν σημειώθηκε στο στούντιο πως το άτομο είναι αναίσθητο «Το αιμορραγεί με το αναίσθητος έχει διαφορά», είπε.

 

Χθες, ο πρόεδρος της Ένωσης αστυνομικών υπαλλήλων Αθηνών Δημοσθένης Πάκος μιλώντας στον ΑΝΤ1 είπε: «Όλες οι αστυνομικές πρακτικές λένε τα ίδια πράγματα. Πάνε σε ένα συμβάν στο οποίο καλούνται να αντιμετωπίσουν ένα άτομο οπλισμένο σε αμόκ. Αυτό γνωρίζουν. Τίποτα άλλο. Για να χειροπεδηθεί και να μη τραυματιστεί διερχόμενος πολίτης ή ο ίδιος αυτή είναι η πρακτική. Σ όποιον αρέσει. Οι άνθρωποι αυτοί έπρεπε μέσα σε δευτερόλεπτα να κάνουν τη δουλειά τους, εκείνη την ώρα πρέπει να προστατεύσουν τη ζωή τους, τους διερχόμενους και το άτομο που είναι σε παροξυσμό».

 

«Θα υπάρξει διερεύνηση των συνθηκών κάτω από τις οποίες έγινε η σύλληψη του Ζακ Κωστόπουλου» επεσήμανε το βράδυ της Πέμπτης σε τηλεοπτική της συνέντευξη η υπουργός Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι «δεν πρέπει να καταδικάζουμε εκ των προτέρων».

 

«Πρέπει να δούμε αν κάποιοι έχουν ξεπεράσει τα όρια του επαγγελματισμού», ανέφερε η υπουργός μιλώντας στον ΑΝΤ1 με αφορμή την έρευνα για τη συμπεριφορά ανδρών της ΔΙΑΣ, κατά τη σύλληψη του αιμόφυρτου Ζακ Κωστόπουλου.

 

Η Όλγα Γεροβασίλη είπε μεταξύ άλλων: «Θέλουμε άπλετο φως στη συμπεριφορά όλων των εμπλεκομένων και των 8 αστυνομικών της ομάδας ΔΙΑΣ. Θα δούμε αν η συμπεριφορά των αστυνομικών ήταν η δέουσα. Ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. έχει διατάξει συμπληρωματική έρευνα. Η αστυνομία κάνει καλά τη δουλειά της, αλλά υπάρχουν και κακές συμπεριφορές. Δεν πρέπει να καταδικάζουμε εκ των προτέρων και δεν μπορούμε να μιλάμε συλλήβδην για όλους. Η ομάδα ΔΙΑΣ είναι στο μάτι του κυκλώνα και αντιμετωπίζει πολύ δύσκολα περιστατικά, είναι κομμάτι του κατασταλτικού μηχανισμού. Πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι. Nα δούμε αν έχουν ξεπεράσει τα όρια του επαγγελματισμού. Η αστυνομία είναι δίπλα στον πολίτη. Δεν θα κουκουλώσουμε περιστατικά».