Μάλτα: Ακτιβιστές ζητούν να χορηγηθεί άσυλο από την Ελλάδα στην Μαρία Εφίμοβα

Μάλτα: Ακτιβιστές ζητούν να χορηγηθεί άσυλο από την Ελλάδα στην Μαρία Εφίμοβα Facebook Twitter
0

Οργανώσεις και ακτιβιστές από την Μάλτα συνέταξαν επιστολή προς τον Έλληνα πρωθυπουργό, ζητώντας να χορηγήσει άσυλο στην Μαρία Εφίμοβα, την ρωσικής υπηκοότητας πρώην τραπεζικό υπάλληλο, που έδωσε πληροφορίες για φερόμενες παράνομες δραστηριότητες της μαλτέζικης τράπεζας Pilatus Bank.

Μια ομάδα μαλτέζικων μη κυβερνητικών οργανώσεων, ανάμεσά τους η Civil Society Network, η Occupy Justice, η il-Kenniesa and Awturi, πραγματοποίησαν σήμερα διαδήλωση έξω από την ελληνική πρεσβεία, λίγο έξω από τη Βαλέτα.

Η Εφίμοβα έφυγε από την Μάλτα μετά τη δολοφονία της Μαλτέζας δημοσιογράφου Ντάφνι Καρουάνα Γκαλίζια, που αποκάλυψε ότι εκείνη ήταν μία από τις πηγές της. Η Γκαλίζια δολοφονήθηκε στις 16 Οκτωβρίου 2017.

Μετά την δολοφονία της Γκαλίζια, η Εφίμοβα δήλωσε ότι έφυγε από την Μάλτα φοβούμενη για την ζωή της και για την ασφάλεια της οικογένειά της.

Η Δικαιοσύνη της Μάλτας την καταζητεί για υπεξαίρεση 2.000 ευρώ από τους πρώην εργοδότες της. Η ίδια υποστηρίζει ότι είχε άδεια να χρησιμοποιήσει τα χρήματα. Νωρίτερα αυτό το μήνα η ίδια παραδόθηκε στην Ελληνική Αστυνομία.

Όπως σημειώνει το Reuters, η Γκαλίζια, χρησιμοποιώντας εν μέρει πληροφορίες από την Εφίμοβα, αποκάλυψε ότι η σύζυγος του Μαλτέζου πρωθυπουργού ήταν η τελική δικαιούχος χρημάτων από μια μυστική εταιρεία στον Παναμά, συμπεριλαμβανομένων κεφαλαίων από το Αζερμπαϊτζάν που μεταφέρθηκαν μέσω της Pilatus Bank.

Ο πρωθυπουργός της Μάλτας και η σύζυγός του έχουν αρνηθεί τις κατηγορίες και μια δικαστική έρευνα στη χώρα βρίσκεται σε εξέλιξη.

Η κυβέρνηση της Μάλτας αρνήθηκε να σχολιάσει, αναφέρει το Reuters.

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ