Τέλος στο «click away» και κλείσιμο επιχειρήσεων που είχαν ανοίξει πριν από τις γιορτές ανακοίνωσε ο Στέλιο Πέτσας το πρωί του Σαββάτου. 

 

Από το πρωί της Κυριακής, 3 Ιανουαρίου έως και τις 11 Ιανουαρίου τίθεται σε εφαρμογή το νέο αυστηρό lockdown στη χώρα. Έτσι, από αύριο το πρωί κλείνουν:

 

- εμπορικά καταστήματα που λειτουργούσαν με «παράδοση εκτός» (click away),
- βιβλιοπωλεία,
- κομμωτήρια,
- υπηρεσίες περιποίησης νυχιών,
- ΚΤΕΟ και
- οι δραστηριότητες κυνηγιού και ψαρέματος.

Οι εκκλησίες, τέλος, θα παραμείνουν κλειστές για τους πιστούς και δεν θα γίνει την ημέρα των Θεοφανείων Αγιασμός των υδάτων σε εξωτερικούς χώρους. Η λειτουργία θα πραγματοποιηθεί εσωτερικά από τους ιερείς, αλλά χωρίς πιστούς. 

Πέρα από τα παραπάνω, επανέρχεται επίσης η απαγόρευση μετακινήσεων στο αυστηρότερο ωράριο, από τις 21:00 το βράδυ μέχρι και 5:00 το πρωί, με μόνη εξαίρεση τους εργαζόμενους και όσους έχουν ανάγκη ιατρικής βοήθειας.

 

Στόχος της αυστηροποίησης των μέτρων είναι να μην επιβαρυνθεί η επιδημιολογική εικόνα από την χαλάρωση των γιορτών, ώστε να ανοίξουν στις 11 Ιανουαρίου τα σχολεία όλων των βαθμίδων, ενώ σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, μαζί με τα σχολεία επανέρχεται η λειτουργία του click away, των κομμωτηρίων, των υπηρεσιών περιποίησης νυχιών, των ΚΤΕΟ και των δραστηριοτήτων κυνηγιού και ψαρέματος, όπως ίσχυαν στην περίοδο των γιορτών. 

 

Οι εκκλησίες, μετά τις 11 Ιανουαρίου 2021, θα υποδεχθούν ξανά τους πιστούς για τις Κυριακάτικες λειτουργίες με τους κανόνες που ίσχυαν τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά. Στο τέλος της δεύτερης εβδομάδας του Ιανουαρίου θα αξιολογηθεί η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα και με βάση αυτή την αξιολόγηση θα υπάρξουν νεότερες ανακοινώσεις για τους υπόλοιπους τομείς της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας.