Μία ακόμη οικονομική δραστηριότητα ανοίγει τη Δευτέρα, οι σχολές οδηγών με διενέργεια self test, αλλά οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις για το Πάσχα παραμένουν μία δύσκολη «εξίσωση».

 

Η πίεση που δέχεται το σύστημα υγείας λόγω του κορωνοϊού αποτελεί τον πρωταρχικό δείκτη που εξετάζουν οι ειδικοί για τις επόμενες κινήσεις σε ό,τι αφορά τη χαλάρωση των μέτρων του lockdown. Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ένα ακόμη «μαύρο» ρεκόρ στους διασωληνωμένους, οι οποίοι έφτασαν τους 824. Παράλληλα, σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας έγιναν 547 νέες εισαγωγές ασθενών με κορωνοϊό.

 

Από τη Δευτέρα επεκτείνεται η χρήση των self test σε κλάδους του ιδιωτικού τομέα και συγκεκριμένους τομείς του δημοσίου. Σε αυτές τις δραστηριότητες για τις οποίες θα είναι υποχρεωτικά τα self test προστέθηκαν και οι σχολές οδηγών.

 

Οι ειδικοί έδωσαν το «πράσινο φως» προκειμένου να επαναλειτουργήσουν από τη Δευτέρα οι σχολές οδηγών με τις εξής προϋποθέσεις:

 • Τα θεωρητικά μαθήματα και οι θεωρητικές εξετάσεις θα διενεργούνται διαδικτυακά.
 • Θα είναι υποχρεωτική η διενέργεια self test ανά εβδομάδα για τους εργαζόμενους στις σχολές.
 • Ο εξεταζόμενες θα πρέπει να κάνει self test 24 ώρες πριν το πρακτικό μάθημα και τις εξετάσεις
 • Οι εκπαιδευτές και οι εξεταστές θα κάνουν self test δύο φορές την εβδομάδα, κάθε Δευτέρα και Πέμπτη.

 

Υπενθυμίζεται ότι από τη Δευτέρα θα πρέπει να κάνουν κάθε εβδομάδα self test και οι εργαζόμενοι στους εξής κλάδους:

 • Λιανεμπόριο, συμπεριλαμβανομένων των σούπερ μάρκετ και των καταστημάτων πώλησης τροφίμων και ποτών
 • Μεταφορές, χερσαίες, θαλάσσιες και αεροπορικές
 • Υπηρεσίες καθαρισμού
 • Κουρεία, κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής
 • Υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων
 • Εστίαση

 

Επιπλέον, στο δημόσιο υποχρεωτικά θα κάνουν self test:

 • Υπάλληλοι των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών.
 • Υπάλληλων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού που απασχολούνται στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι».
 • Απασχολούμενοι στις υπηρεσίες καθαριότητας.
 • Δικαστικοί λειτουργοί και οι δικαστικοί υπάλληλοι.

 

Τέλος, από τη Δευτέρα θα επαναλειτουργήσει και το λιανεμπόριο στην περιφερειακή ενότητα Κοζάνης, αποκλειστικά με τη μέθοδο του click away.

 

Οι μετακινήσεις για το Πάσχα

 

Σε ό,τι αφορά τις διαπεριφερειακές μετακινήσεις για το Πάσχα, οι ειδικοί φαίνονται διστακτικοί.

 

Όταν ρωτήθηκε για τον παράγοντα που θα καθορίσει αυτή την απόφαση, κατά τη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης για τον κορωνοϊό, ο Γκίκας Μαγιορκίνης απάντησε:

 

«Αυτό είναι ένα ερώτημα που ακόμα δεν έχει εξεταστεί, γιατί η κατάσταση, η επιδημιολογική κατάσταση, όπως γνωρίζουμε, δεν το επιτρέπει. Παρ’ όλα αυτά, όπως γνωρίζετε πολύ καλά, το νούμερο 1 είναι η πίεση στο σύστημα Υγείας, αυτό είναι που κοιτάμε πάντα. Και βέβαια, όλοι οι υπόλοιποι δείκτες μαζί».

 

Ο καθηγητής τόνισε πως το σύστημα υγείας είναι σε πολύ δύσκολη κατάσταση και πιέζεται αυτή τη στιγμή. «Είναι προφανές και από τον αριθμό των θανάτων και από τον αριθμό των διασωληνωμένων. Είναι στοιχεία τα οποία τα λαμβάνουμε σοβαρά υπ’ όψιν μας. Δεν έχει γίνει συζήτηση ακόμα. Όταν θα έρθει η στιγμή, θα γίνει στην Επιτροπή», συμπλήρωσε.

 

Ερωτηθείς αν τα self test θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τις μετακινήσεις για το Πάσχα, ο κ. Μαγιορκίνης απάντησε πως το θέμα των διαπεριφερειακών μετακινήσεων είναι «εξαιρετικά ευαίσθητο» και πρόσθεσε ότι θα μπορούσαν «να εφαρμοστούν διάφορα πρωτόκολλα».Επανέλαβε όμως ότι το βασικό που ενδιαφέρει αυτή τη στιγμή είναι το σύστημα υγείας. «
Και επειδή η πίεση είναι αρκετά μεγάλη και έχουμε υψηλό αριθμό θανάτων, θα πρέπει να δούμε αυτό κατά προτεραιότητα και μετά να δούμε τα υπόλοιπα», κατέληξε ο καθηγητής.

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr