Ενώ το ιικό φορτίο σε πολλές περιοχές της χώρας έχει «εκτιναχθεί», η ολομέλεια της Επιτροπής των Ειδικών συνεδριάζει εκτάκτως σήμερα για την εφαρμογή νέων, πιο σκληρών περιοριστικών μέτρων στις μετακινήσεις των πολιτών, όσο διαρκεί το lockdown. 

 

Η επιτροπή εξετάζει συνολικά την αυστηροποίηση τριών κωδικών SMS στο 13033 και οι ανακοινώσεις ενδέχεται να γίνουν ακόμα και σήμερα. 

 

Πιθανές αλλαγές στην κίνηση για άσκηση, βοήθεια και ψώνια

 

Η «μετακίνηση 6» για σωματική άσκηση είναι στο «στόχαστρο» μερίδας των ειδικών που προτείνουν να απαγορευθεί η μετακίνηση με αυτοκίνητο για αυτόν τον κωδικό, ώστε να μην μπορεί κανείς να απομακρυνθεί πολύ από τον τόπο κατοικίας του για να αθληθεί. 

 

Παράλληλα εξετάζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να τεθεί χιλιομετρικό περιορισμός για την «μετακίνηση 2», δηλαδή την κίνηση για αγορές σε καταστήματα, ώστε και πάλι οι πολίτες να παραμένουν εντός μικρής ακτίνας από τα σπίτια τους.

 

Επίσης οι ειδικοί εισηγούνται ο κωδικός 6 στο 13033 να χρησιμοποιείται αποκλειστικά για μετακινήσεις με τα πόδια ή με ποδήλατο. Τα Σαββατοκύριακα η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ξεκινά από τις 19.00 αντί για τις 18.00 που ίσχυε έως τώρα.

 

Κρυφές συγκεντρώσεις με SMS για «βοήθεια στο σπίτι»

 

Τέλος, συζητείται ο κωδικός 4 στο 13033, που αφορά την βοήθεια συγγενών και λοιπών ατόμων στο σπίτι. Οι αρχές φοβούνται πως γίνεται ευρεία κατάχρηση του συγκεκριμένου κωδικού για κρυφές συγκεντρώσεις και πάρτι σε σπίτια. 

 

Η επιτροπή εξετάζει τρόπους για την διασταύρωση των SMS κατόπιν τυχαίων ελέγχων, χωρίς να αποκλείεται ακόμα και η συνοδεία αρμόδιων κλιμακίων ως τον τόπο κατοικίας των ατόμων που χρήζουν βοήθειας. 

 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr