Νέες εικόνες δημοσιεύτηκαν από τη Λίμνη του Μόρνου όπου η στάθμη του νερού είναι χαμηλή.
Πριν από μερικούς μήνες, τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο του 2024, είχαν δημοσιευτεί κι άλλες εικόνες από τον Μόρνο και τη Λίμνη. Οι ειδικοί έχουν εδώ και καιρό προειδοποιήσει για τις επιπτώσεις αυτής της κατάστασης, όχι μόνο στην περιοχή γύρω από τον Μόρνο, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή που επηρεάζει όλα τα σημεία που παίρνει νερό η Αττική.
Οι νέες εικόνες του πρακτορείου Eurokinissi αποτυπώνουν το μέγεθος του προβλήματος. Στις εικόνες φαίνονται και τα κτίσματα από το βυθισμένο χωριό Κάλλιο που έχουν αναδυθεί λόγω της λειψυδρίας. «Η στάθμη του νερού στη Λίμνη παραμένει χαμηλή αφού και ο φετινός χειμώνας δεν είχε ούτε σημαντικές βροχοπτώσεις ούτε αξιόλογες χιονοπτώσεις στην περιοχή» επισημαίνει το πρακτορείο.











Ο Μόρνος είναι ποταμός της Στερεάς Ελλάδας. Στην αρχαιότητα λεγόταν Δαφνούς ή Ύλαιθος. Η Λίμνη του Μόρνου είναι μια τεχνητή λίμνη που κατασκευάστηκε το 1979 με σκοπό τη δημιουργία ενός νέου ταμιευτήρα για την ύδρευση της Αθήνας.
Για τον σκοπό αυτό κατασκευάστηκε φράγμα (φράγμα του Μόρνου) ύψους 126 μ. και σχηματίστηκε τεχνητή λίμνη με μέγιστη χωρητικότητα σχεδόν 800.000.000 κυβ. μέτρων νερού. Η Λίμνη κάλυψε το χωριό Κάλλιον Φωκίδας, το οποίο μεταφέρθηκε σε άλλη θέση πάνω από τις όχθες της Λίμνης.
Η Λίμνη του Μόρνου, εκτός από την ύδρευση της Αθήνας, που γίνεται μέσω του υδραγωγείου του Μόρνου με δίκτυο μεταφοράς μήκους 196 χλμ., εξυπηρετεί επίσης και την άρδευση αγροτικών καλλιεργειών της Φωκίδας και της Αιτωλοακαρνανίας.