Λίγη γυμναστική στο σπίτι προστατεύει από ιογενείς λοιμώξεις

Λίγη γυμναστική στο σπίτι προστατεύει από ιογενείς λοιμώξεις Facebook Twitter
0

 

H ΗΠΙΑ ΣΩΜΑΤΙΚΗ δραστηριότητα προστατεύει από τις λοιμώξεις, ανάμεσα στις οποίες και οι ιογενείς, αντιθέτως η έντονη και εξαντλητική άσκηση μειώνει την άμυνα του οργανισμού έναντι των ιογενών λοιμώξεων, επισημαίνει, επικαλούμενος αποτελέσματα μελετών, ο ομότιμος καθηγητής Αθλητιατρικής και τέως διευθυντής του Εργαστηρίου Αθλητιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) Αστέριος Δεληγιάννης.

Ο κ. Δεληγιάννης αναφέρει ότι η ήπια άσκηση μπορεί να προστατεύσει και από τον Covid-19, που περιλαμβάνεται στις ιογενείς λοιμώξεις. Παράλληλα, όμως, σημειώνει ότι οι ασθενείς που έχουν μια ήπια εμπύρετη λοίμωξη ή που περνούν Covid-19 με ήπια συμπτώματα καλό είναι να αποφεύγουν κάθε είδους σωματική δραστηριότητα.

Σε όσους μένουν σπίτι, λόγω των περιοριστικών μέτρων για την πρόληψη της μετάδοσης του Covid-19, ο κ. Δεληγιάννης συνιστά την κατ' οίκον άσκηση είτε με όργανα, όπως στατικό ποδήλατο, τάπητα, βάρη και ιμάντες, εφόσον τα διαθέτουν, ή χρησιμοποιώντας κάτι άλλο που υπάρχει στο σπίτι, όπως π.χ. μπουκάλια νερού του 1,5 λίτρου, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιήσουν αντί για βάρη. Παράλληλα, προτείνει τον χορό ως μια πιο ευχάριστη μορφή άσκησης, η οποία ανεβάζει το ηθικό, που αυτές τις ημέρες είναι πεσμένο λόγω του εγκλεισμού.

«Μένοντας σπίτι, ο χώρος που έχουμε για άσκηση είναι περιορισμένος. Όσοι έχουν στατικό ποδήλατο μπορούν να το χρησιμοποιήσουν, είναι ο καλύτερος τρόπος άσκησης στο σπίτι. Μπορούν να ασκούνται και με μία καλή επιβάρυνση να φτάνουν τους 130-140 σφυγμούς το λεπτό. Επίσης, πολύ καλή άσκηση μπορεί να γίνει με stepper. Για όσους δεν τα διαθέτουν αυτά, μια καλή άσκηση θα ήταν να βάζουν μουσική και να χορεύουν. Αυτό είναι κάτι που ανεβάζει και το πεσμένο μας ηθικό. Το βάδισμα μέσα στο σπίτι, όσο και να το θέλει κανείς, είναι περιορισμένο. Αν ο άνθρωπος μπορεί να βγαίνει και να περπατάει με άδεια μετακίνησης ή να κάνει ποδήλατο είναι καλό, αλλά και πάλι το περπάτημα θα πρέπει να έχει έναν ρυθμό για να είναι αποτελεσματικό. Μπορεί όμως να ανεβοκατεβαίνει τα σκαλοπάτια, που επίσης είναι μια καλή μορφή άσκησης. Επομένως, θα έλεγα να προτιμήσουμε την ήπια αερόβια άσκηση με το περπάτημα σε εξωτερικό χώρο, εφόσον είναι δυνατό, το ανεβοκατέβασμα της σκάλας, τον χορό, το στατικό ποδήλατο, το stepper ή τον τάπητα» σημειώνει ο κ. Δεληγιάννης.

Παράλληλα, τονίζει ότι εάν καθόμαστε πολλές ώρες, κινδυνεύουμε όλοι, αλλά ιδίως τα άτομα άνω των 50 ετών, από μυικές ατροφίες. Για την αποφυγή της μυϊκής ατροφίας συνιστά ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης που μπορεί κανείς να κάνει στο σπίτι του. Τέτοιες ασκήσεις μπορούν να γίνουν με βαράκια ή με την επιστράτευση της φαντασίας και τη χρήση άλλων αντικειμένων που μπορούν να υποκαταστήσουν τα βάρη, όπως μπουκάλια με νερό. Επίσης, αναφέρει ότι δένοντας ιμάντες στο χερούλι της πόρτας ή σε ένα κάγκελο μπορούμε να ασκούμαστε με αντιστάσεις. Εκτός, όμως, από τις ασκήσεις ενδυνάμωσης, όπως σημειώνει ο κ. Δεληγιάννης, είναι απαραίτητες και οι ασκήσεις ευλυγισίας.

«Η πολλή απομόνωση και το καθισιό δημιουργούν προβλήματα στην ευλυγισία των αρθρώσεων, ιδιαίτερα στα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Επομένως, μια άσκηση που έχει αερόβιο χαρακτήρα γύρω στο 60%-70%, με κάποιες μυϊκές διατάσεις, η άσκηση μυϊκής ενδυνάμωσης με κάποια βάρη και οι ασκήσεις ευλυγισίας με υπερεκτάσεις των αρθρώσεων και με διατάσεις είναι πολύ καλές» προσθέτει ο κ. Δεληγιάννης.

Αγγέλα Φωτοπούλου/ ΑΠΕ

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καιρός: «Εκρηκτικό» κοκτέιλ ζέστης και ισχυρών ανέμων- Ο καιρός του τριημέρου του Αγίου Πνεύματος

Ελλάδα / Καιρός: «Εκρηκτικό» κοκτέιλ ζέστης και ισχυρών ανέμων- Ο καιρός το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος

Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα και θα φτάσει τους 36 με 38 και κατά τόπους στα ηπειρωτικά τους 39 με 40 βαθμούς και στην ανατολική νησιωτική χώρα τους 32 με 35 βαθμούς Κελσίου
NEWSROOM