Εικονικοί εμβολιασμοί σε Κέντρο Υγείας: Ο ηγετικός ρόλος της 44χρονης στην Καρδίτσα και οι μεσάζοντες

Κύκλωμα εικονικών εμβολιασμών: Ο ηγετικός ρόλος της 44χρονης και ο τρόπος δράσης Facebook Twitter
Πηγή: Getty Images.
0

Λεπτομέρειες για τη δράση του κυκλώματος εικονικών εμβολιασμών έρχονται στη δημοσιότητα μέσω των 3.776 σελίδων της δικογραφίας που σχηματίστηκε σε βάρος 48 ατόμων, εκ των οποίων επτά μελών του κυκλώματος.

Οι εικονικοί εμβολιασμοί κατά του κορωνοϊού φέρονται να πραγματοποιούνταν έναντι χρηματικού αντιτίμου με ηγετικό ρόλο να αποδίδεται σε μια 44χρονη ιδιωτική υπάλληλο του κέντρου υγείας Παλαμά στην Καρδίτσα. Η γυναίκα φέρεται να καταχώρησε εκτός της βάρδιάς της, δύο εικονικούς εμβολιασμούς χωρίς τη συμπλήρωση των ιατρικών ατομικών ιστορικών τους και χωρίς να παρουσιαστούν στο κέντρο υγείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ένας παραδέχτηκε τον εικονικό του εμβολιασμό, αναφέροντας πως ενδιάμεσο πρόσωπο ήταν συγγενής της 44χρονης, με την οποία εκκλησιάζονταν μαζί και στην οποία έστειλε τα στοιχεία του μέσω κινητού, μαζί με τα στοιχεία του πατέρα του και ακόμα ενός ατόμου.

Ο δεύτερος, η θεία του οποίου είναι εργαζόμενη στο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Γεννηματάς», και φερόμενο μέλος της οργάνωσης (ήταν εκείνη που είχε μεσολαβήσει για τον εικονικό εμβολιασμό), στο υπόμνημά του αποδέχτηκε τον εικονικό εμβολιασμό ενώ όσον αφορά τα χρήματα τα οποία έδωσε φέρεται να ανέφερε πως ήταν «ένδειξη ευχαριστίας».

Στις 29 Αυγούστου ενημερώθηκε ο διοικητής του κέντρου υγείας και διενεργήθηκε έλεγχος των ατομικών ιατρικών ιστορικών που συντάχθηκαν στις τελευταίες βάρδιες της 44χρονης, με αποτέλεσμα να εντοπιστούν 13 περιπτώσεις παράτυπης καταχώρησης, όπου το ατομικό ιατρικό ιστορικό τους δεν έφερε υπογραφή ιατρού ή υπήρχε ο γραφικός χαρακτήρας της 44χρονης, η οποία κατείχε εύκολη πρόσβαση στους υπολογιστές καταχώρησης εμβολιασμών (τάμπλετ), καθώς οι προσωπικοί κωδικοί καταχώρισης ήταν διαθέσιμοι προς όλο το προσωπικό του κέντρου υγείας. 

Άμεσα ενημερώθηκε η 5η υγειονομική περιφέρεια και σε έρευνα διαπιστώθηκε ότι πραγματοποιηθήκαν 55 εικονικοί εμβολιασμοί για 33 άτομα. Στελέχη από τις εσωτερικές υποθέσεις μετέβησαν στο κέντρο υγείας δέσμευσαν συνολικά 6759 ατομικών ιατρικών ιστορικών και έλαβαν καταθέσεις από όλους τους γιατρούς του κέντρου, στους οποίους επιδείχτηκε το σύνολο των ιατρικών ιστορικών που συντάχθηκε κατά την υπηρεσία τους ή έφεραν την υπογραφή-σφραγίδα τους.

Όπως προέκυψε σε 115 ατομικά ιατρικά ιστορικά, δεν αναγνώρισαν την υπογραφή και τον γραφικό τους χαρακτήρα.

Στο προανακριτικό υλικό που συνέλεξαν οι αστυνομικοί των εσωτερικών υποθέσεων, για δύο νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης «Γεννηματάς» και «ΑΧΕΠΑ», προέκυψε η εικονική καταχώρηση 6 εργαζομένων ως άτομα που εμβολιάστηκαν στο κέντρο υγείας του Παλαμά. Πρόκειται για τρεις νοσηλεύτριες, δύο διοικητικούς υπαλλήλους και έναν τραυματιοφορέα.

Σημειώνεται ότι κομβικό ρόλο έπαιξε μία ανώνυμη καταγγελία που έγινε στις 12 Οκτωβρίου στην αστυνομία, μέσω e-mail, σύμφωνα με την οποία δόθηκαν 500 ευρώ στην οικογένεια της 44χρονης και στην ίδια προκειμένου να προβούν σε εικονική δήλωση εμβολιασμού για άτομα τα οποία αναφέρονταν τα ονοματεπώνυμα τους αλλά και για άλλα από την περιοχή της Κατερίνης.

Η δράση του κυκλώματος

Η 44χρονη, που φέρεται να ήταν και η αρχηγός της οργάνωσης προχωρούσε στις πράξεις των εικονικών δηλώσεων εμβολιασμού στο κέντρο υγείας Παλαμά, με τη συμμετοχή συγγενικών και φιλικών της προσώπων τα οποία λαμβάνουν την είσπραξη χρημάτων από ιδιώτες προκειμένου να πραγματοποιηθεί ο εικονικός εμβολιασμός τους. Φέρεται να είχε λάβει το ποσό των 2.230 ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα, προέβαινε στην εικονική καταχώρηση ατόμων ως εμβολιασμένα είτε απευθείας, είτε με τη μεσολάβηση των τεσσάρων αδερφών της Σ.Κ., Κ.Κ., Σ.Κ. και Δ.Κ.. Συνέτασσε ή υπέγραφε τα ατομικά ιατρικά ιστορικά ώστε να ταυτίζεται ο αριθμός τους, με τον αριθμό δηλωμένων εμβολιασμών. Η 44χρονη φέρεται να χρησιμοποιούσε 12 δόσεις εμβολίου την ημέρα, αποκλειστικά και μόνο για τους σκοπούς του εικονικού εμβολιασμού.

Σε μία εβδομάδα καταγράφηκαν δύο συναντήσεις της με την αδερφή της, που έμενε στα Τρίκαλα, στην περιοχή Κρήνη Τρικάλων, στις 21 Αυγούστου και στις 27 Αυγούστου όπου φέρεται να έλαβε το ποσό των 1640 ευρώ. Κάποια από τα χρήματα έμπαιναν σε τραπεζικό λογαριασμό τον οποίο συνδικαιούχος ήταν ο αστυνομικός σύζυγος της, που φέρει βαθμό του αστυνόμου β'.

Από την αδερφή της Κ.Σ., φέρεται να έλαβε 590 ευρώ, τμηματικά σε τρεις δόσεις και συγκεκριμένα :

  • στις 12/8/2021 250 ευρώ,
  • στις 19/8/2021 150 ευρώ
  • και στις 26/8/2021 190 ευρώ.

Παράλληλα, η αδερφή της 44χρονης, Κ.Σ., κάτοικος Τρικάλων, χαρακτηρίζεται ως επικεφαλής της εγκληματικής οργάνωσης. Τα χρήματα από τους εικονικούς εμβολιασμούς έμπαιναν κυρίως στον τραπεζικό της λογαριασμό είτε απευθείας από τους λογαριασμούς των εικονικών εμβολιαζόμενων είτε από τον λογαριασμό του αδερφού της Κ.Κ. και στη συνέχειας τα «σήκωνε» και μέρος αυτών φέρεται να είχε δώσει στη 44χρονη, την οποία ενημέρωνε για την καταχώρηση των στοιχείων των εικονικά εμβολιασμένων.

Ο αδερφός της 44χρονης Κ.Κ., φέρεται να μεσολάβησε στον εικονικό εμβολιασμό 14 ατόμων. Έπαιρνε τα χρήματα δια ζώσης και τα κατέθετε μέσω ΑΤΜ σε λογαριασμό του σε χρονικά διαστήματα που γίνονταν πλήθος εικονικοί εμβολιασμοί. Το ποσό αυτό μάλιστα ανέρχεται στις 2100 ευρώ.

Οι καταθέσεις «κλειδιά»

Η αστυνομία έλαβε συνολικά 48 καταθέσεις από εμπλεκόμενα πρόσωπα, εκ των οποίων οι 8 εξ’ αυτών ομολόγησαν (επιπρόσθετα της ομολογίας του εικονικού εμβολιασμού τους) την καταβολή χρηματικών ποσών στην εγκληματική ομάδα, προκειμένου να λάβουν το ψεύτικο πιστοποιητικό. Επίσης, 42 εξ’ αυτών ομολόγησαν την ψευδή - εικονική δήλωση εμβολιασμού τους, άνευ καταβολής χρηματικού αντιτίμου στην εγκληματική ομάδα, ενώ δύο αρνήθηκαν τις εις βάρος τους αποδιδόμενες κατηγορίες.

Η 44χρονη φέρεται να υποστήριξε ότι πάσχει από ψυχολογικά και ψυχιατρικά προβλήματα και ότι το κίνητρο των πράξεων της ήταν καθαρά ανθρωπιστικό-αλτρουιστικό και ανιδιοτελές. Σύμφωνα με πληροφορίες, φέρεται επίσης να υποστήριξε ότι ενημερώνονταν από την αδερφή της Σ.Κ. για την καταχώρηση των στοιχείων των ατόμων και ότι δεν έλαβε οποιαδήποτε χρηματικό ποσό για την πραγματοποίηση των εικονικών εμβολιασμών αλλά ούτε και γνώριζε ότι η αδερφή της έλαβε χρηματικά ποσά.

Όσον αφορά στις μεταξύ τους οικονομικές συναλλαγές, ανέφερε ότι πραγματοποιούνταν για την κάλυψη των οικονομικών αναγκών των γονέων τους.

Από την πλευρά της, η αδερφή της Κ.Σ., ανέφερε ότι τα χρηματικά ποσά που κατατέθηκαν στον λογαριασμό της ήταν στο πλαίσιο ευγνωμοσύνης από τους εικονικά εμβολιαζόμενους και ότι τα αποδέχτηκε καθώς την περίοδο εκείνη βρισκόταν σε άσχημη οικονομική κατάσταση. Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την ίδια όταν αποκαλύφθηκε η υπόθεση, τμήμα των χρημάτων το επέστρεψε στους τραπεζικούς λογαριασμούς των εικονικά εμβολιαζόμενων ατόμων.

Σε κάθε περίπτωση, η μεγάλη δικογραφία που σχηματίστηκε αφορά τα κατά περίπτωση αδικήματα της ένταξης και συμμετοχής σε εγκληματική ομάδα, πλαστογραφία, δωροδοκία υπαλλήλου, δωροληψία υπαλλήλου, ψευδής βεβαίωση, νόθευση, παράβαση καθήκοντος, παραβίαση των μέτρων για την πρόληψη ασθενειών που φέρονται να έλαβαν χώρα το χρονικό διάστημα Ιούλιος-Αύγουστος 2021.

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τέμπη: Πειθαρχική έρευνα κατά εισαγγελίας Λάρισας σχετικά με το «μπάζωμα»

Ελλάδα / Αρειος Πάγος: Πειθαρχική έρευνα για εισαγγελέα που απέρριψε τον έλεγχο δύο υφυπουργών στην υπόθεση των Τεμπών

Η εισαγγελέας που ελέγχεται ήταν υποχρεωμένη να στείλει αμελλητί στη Βουλή τη μήνυση των συγγενών κατά των υφυπουργών Χρήστου Τριαντόπουλου και Ζωής Ράπτη
NEWSROOM