Νέα στοιχεία για τη δράση του κυκλώματος διακίνησης μεταναστών στην Ελλάδα φέρνουν στο φως της δημοσιότητας οι έρευνες της αστυνομίας.

 

Οι αρχές εκτιμούν πως το κύκλωμα είχε έδρα στην Τουρκία όπου συγκέντρωναν και από εκεί οδηγούσαν στην Ελλάδα μεγάλο αριθμό μεταναστών, σύμφωνα με πληροφορίες της αστυνομικής ρεπόρτερ Μίνας Καραμήτρου. Οι αξιωματικοί του οργανωμένου εγκλήματος της Ασφάλειας Αττικής είχαν τη πληροφορία ότι το κύκλωμα θησαύριζε, μεταφέροντας μετανάστες στην ενδοχώρα μέσα από μονοπάτια του Έβρου.

 

Από τους εννέα συλληφθέντες μάλιστα, ο ένας είναι μόνιμος κάτοικος Τουρκίας ενώ τρεις έχουν υποβάλει στην Ελλάδα αίτημα ασύλου, σύμφωνα με το CNN. 

 

Οι ρόλοι και η δράση τους

 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η βασική διάρθρωση της σπείρας είχε ως εξής:

 

Μ. και Ο. τα αφεντικά: Ο Μ. ήταν παλαιότερα τοποτηρητής στην Ελλάδα και αναβαθμίστηκε σε αρχηγικό μέλος. Κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της έρευνας πέρασε στη Τουρκία και συντόνιζε από εκεί την οργάνωση, αναφέρει το CNN Greece.

 

Ο Ο. συντόνιζε από το κέντρο της Αθήνας. Συνομιλούσε με αφεντικά στην Τουρκία. Εξαιρετικά σπάνια έβγαινε από το σπίτι, καθώς ήθελε να αποφύγει τη σύλληψη.

 

Β. τοποτηρητής στη Βόρεια Ελλάδα. Τα υπόλοιπα μέλη της οργάνωσης τον αποκαλούσαν «δάσκαλο» γιατί τους έμαθε τη δουλειά. Ήταν παλαιότερα συνοδός (δηλαδή έκανε τη διαδρομή από τα σύνορα μέχρι το σημείο επιβίβασης πεζή) και αναβαθμίστηκε σε τοποτηρητή-συνοδηγό.

 

Οι συνοδοί αποκαλούνταν και «κατσάκια». Διέμεναν μόνιμα στην Τουρκία. Μέχρι τον ποταμό Έβρο πήγαιναν με αυτοκίνητα, καθώς δεν φαίνεται να αντιμετώπιζαν πρόβλημα (ελέγχους, συλλήψεις) από τις τουρκικές Αρχές.Ακολούθως αναλάμβαναν να περάσουν τους μετανάστες από τον ποταμό Έβρο (ήταν και βαρκάρηδες) και μετά συνήθως δύο μαζί καθοδηγούσαν γκρουπ μεταναστών των 20-40 ατόμων (μέσω ορεινών όγκων) μέχρι τη Ροδόπη, όπου επιβιβάζονταν σε οχήματα.

 

Αφού προσέγγιζαν τη Νέα Σάντα Ροδόπης, χωρίζονταν σε μικρότερες ομάδες για να ελαχιστοποιήσουν τον κίνδυνο σύλληψης.

 

Καθοδηγούσαν τους μετανάστες σε προκαθορισμένα σημεία παραλαβής από τους οδηγούς. Η χρονική διάρκεια της πεζής διαδρομής από τα σύνορα του νομού Έβρου μέχρι το σημείο παραλαβής υπολογίζεται σε τουλάχιστον τρεις ημέρες.

 

Βιντεοσκοπούσαν τους μετανάστες

 

Τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης βιντεοσκοπούσαν τους μετανάστες και τους πίεζαν να στείλουν τα βίντεο στους συγγενείς τους ώστε να τους αποστείλουν χρήματα που θα έδιναν στο κύκλωμα.

 

Χαρακτηριστικά ένα μήνυμα ανέφερε: «Είμαι ακόμα στη ζούγκλα. Τα προηγούμενα χρήματα που είχαμε δώσει, μας χτύπησαν και μας παράτησαν. Τώρα είμαστε κοντά στη Θεσσαλονίκη στη ζούγκλα. Μας ζητάνε από 900 ευρώ, δηλαδή 180.000 πακιστανικά. Σου δίνω έναν αριθμό από Πακιστάν και ένα από Τουρκία, να μιλήσεις με αυτούς να πληρώσεις για να με αφήσουν».

 

Άλλο μήνυμα αναφέρει: «Μας χτυπάνε, έχουμε πληρώσει 350.000 πακιστανικά. Πρέπει να δώσουμε 900 ευρώ για να μας βάλουν στο τρένο».

 

Στη δικογραφία περιλαμβάνονται δεκάδες συνομιλίες μελών του κυκλώματος.