Κρούσματα γαστρεντερίτιδας στην Τζιά: Πού μπορεί να οφείλονται

Κρούσματα γαστρεντερίτιδας στην Τζιά: Γιατί δεν εμπνέουν ανησυχία, πού μπορεί να οφείλονται Facebook Twitter
Φωτ. αρχείου: Unsplash
0

O νοροϊός είναι ο συνήθης υπαίτιος για γαστρεντερίτιδα το καλοκαίρι, είπε ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Μιλώντας στο ΕΡΤΝews, εξήγησε ότι δεν εμπνέουν ανησυχία τα 250 κρούσματα που αναφέρονται από τις 12 Αυγούστου στην Τζιά. Hδη βρίσκεται κλιμάκιο του ΕΟΔΥ στο νησί, προκειμένου να πραγματοποιήσει επιδημιολογική διερεύνηση, καθώς η έξαρση έφτασε τα 30 κρούσματα την ημέρα.

«Ο πιο πιθανός υποψήφιος για τη γαστρεντερίτιδα είναι ο νοροϊός που θα μπορούσε να είναι και ροταϊός. Συνήθως μεταδίδεται αρκετά εύκολα καθώς έχει ανθεκτικότητα στα αντισηπτικά και δεν σκοτώνεται με απλά πανάκια που βάζουμε στα χέρια μας». Προκαλεί έτσι μεγάλες επιδημίες, που κατά καιρούς τις βλέπουμε όχι μόνο σε ένα νησί αλλά και σε πόλεις, εξήγησε.

«Αυτού του είδους οι λοιμώξεις δεν είναι κάτι σπάνιο. Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες συμβαίνουν μικρές επιδημίες που οφείλονται συνήθως σε ιογενείς λοιμώξεις, οι οποίες μεταδίδονται στο πλαίσιο του συγχρωτισμού. Δεν είναι απαραίτητο να συνδεθούν με κατανάλωση κάποιου φαγητού ή νερού», είπε.

«Δεν είναι δηλαδή κάτι το οποίο θα έπρεπε να διακόψει τις διακοπές μας. Με λίγη πρόληψη θα μπορούσαμε να το αντιμετωπίσουμε» τόνισε ο κ. Μαγιορκίνης, επισημαίνοντας: «Το καλό πλύσιμο των χεριών είναι το Α και το Ω για την αντιμετώπιση της συγκεκριμένης λοίμωξης. Όσοι άνθρωποι έχουν γαστρεντερίτιδα να απομονωθούν, γιατί ακόμα και με μικρό φορτίο γίνεται η μετάδοση. Προσοχή μετά την τουαλέτα: Πλένουμε τα χέρια μας πριν και μετά».

«Δεν γνωρίζω κιόλας αν το νερό της Τζιάς θεωρείται πόσιμο, σε κάθε περίπτωση, καλό είναι όταν υπάρχει μια τέτοια έξαρση, ο κόσμος για λίγο χρονικό διάστημα μέχρι να τον ενημερώσουν οι Αρχές, να καταναλώνει εμφιαλωμένο νερό. Δεν μεταδίδεται εύκολα μια τροφική δηλητηρίαση σε τόσο μεγάλη κλίμακα., αλλά αυτός που προετοιμάζει την τροφή θα μπορούσε να μεταδώσει τον ιό μέσω του φαγητού. Αυτό θα ήταν κάτι αρκετά περιορισμένο και δεν θα αφορούσε ένα ολόκληρο νησί», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για πιθανές συνέπειες από την κατανάλωση «καφέ» νερού από τις βρύσες, στην Πάτμο o κ. Μαγιορκίνης ανέφερε: «Δεν μπορώ να γνωρίζω τι έχει συμβεί στη συγκεκριμένη περίπτωση, ωστόσο εάν υπήρχε πρόβλημα θα εμφανιζόταν ήδη από τα πρώτα εικοσιτετράωρα, δεν είναι κάτι το οποίο εμφανίζεται μέρες αργότερα».

 
Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ