Κορωνοϊός στην Αττική: Στο «τραπέζι» το μοντέλο lockdown της Μαδρίτης για τις μετακινήσεις

Κορωνοϊός στην Αττική: Στο «τραπέζι» το μοντέλο lockdown της Μαδρίτης για τις μετακινήσεις Facebook Twitter
0

Η Ελλάδα σημείωσε χθες νέο ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων κορωνοϊού (453) και η Αττική βρίσκεται επιδημιολογικά στο «πορτοκαλί», υποχρεώνοντας τις αρχές να εξετάσουν την πιθανή λήψη νέων μέτρων για την περιφέρεια.

Το μοντέλο της Μαδρίτης

 

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» οι αρμόδιοι μελετούν την εφαρμογή του «μοντέλου της Μαδρίτης» στην Αττική για να προστατευθούν οι πιο ευπαθείς ομάδες.

Πρόκειται για ένα μοντέλο καραντίνας που εφαρμόστηκε πρόσφατα στην Ισπανία, για την οριοθέτηση των επιβαρυμένων περιοχών, και τον περιορισμό των μετακινήσεων των κατοίκων εντός συγκεκριμένων περιοχών. Το συγκεκριμένο μοντέλο σε συνδυασμό με τον πιθανό περιορισμό των μετακινήσεων στην ηλικιακή ομάδα των ατόμων 65 ετών και άνω συζητείται ως πιθανή λύση αντί ενός γενικού lockdown στην Αττική.

Το σχέδιο περιλαμβάνει πιθανή απαγόρευση πρόσβασης σε πάρκα και άλλους δημόσιους χώρους, όπως οι πλατείες. Η κυκλοφορία των κατοίκων θα επιτρέπεται μόνο για συγκεκριμένο λόγο που θα δηλώνεται με SMS (επαγγελματικό, εκπαιδευτικό, νομικό, ιατρικό). 

Στην Μαδρίτη, στις επιβαρυμένες περιοχές το ωράριο λειτουργίας των χώρων εστίασης ήταν ακόμα περιορισμένο και τα καταστήματα έκλειναν στις 10μμ (πλην όσων έκαναν διανομή κατ' οίκον). Παράλληλα είχε περιοριστεί περισσότερο η πληρότητα στους χώρους λατρείας και ο αριθμός των ατόμων σε θρησκευτικές τελετές. 

Σύψας: Ένα βήμα πριν την απαγόρευση κυκλοφορίας

 

Ο λοιμωξιολόγος Νίκος Σύψας τόνισε, μιλώντας το πρωί στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, εκτίμησε ότι η περιφέρεια είναι ένα βήμα πριν τα μέτρα απαγόρευσης κυκλοφορίας. «Η πραγματική διάσταση είναι ότι στη σκάλα του συναγερμού είμαστε στο πορτοκαλί. Αυτό σημαίνει απαγόρευση κυκλοφορίας. Ανά πάσα στιγμή μπορεί να εκτραπεί η κατάσταση», προειδοποίησε. 

Όπως είπε, τα σχέδια για ένα πιθανό lockdown, προβλέπουν δυνητικά περιοδική εφαρμογή. «Θα κάνουμε lockdown περιοδικά, θα γίνει για 2 βδομάδες μέχρι να πέσει η καμπύλη της επιδημίας και μετά, αν ξαναχρειαστεί, για άλλες δυο βδομάδες», εξήγησε, προσθέτοντας πως σε αυτό το σενάριο θα κλείσουν και τα σχολεία. Όπως είπε, το πρόβλημα την δεδομένη στιγμή εντοπίζεται στο κέντρο της Αθήνας όπου η ιχνηλάτηση είναι δύσκολη.

Για συγκεκριμένες γειτονιές στην Αθήνα με επιβαρυμένη εικόνα είχε κάνει λόγο και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς. 

«Το πιο αποτελεσματικό όπλο που έχουμε είναι η απαγόρευση κυκλοφορίας. Ελπίζουμε το 10ήμερο αυτό, μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου να δούμε την επίδραση των μέτρων. Αν χρειαστεί θα πάρουμε μέτρα και νωρίτερα», λέει ο κ. Σύψας. 

Για το ρεκόρ του τελευταίου 24ωρου ο λοιμωξιολόγος εμφανίστηκε ωστόσο καθησυχαστικός και τόνισε ότι δεν ανησυχεί, γιατί από τα 453, τα 184 συνδέονται με γνωστή συρροή στο Καρά Τεπέ. Όμως ο δείκτης (R) μεταδοτικότητας στην Αττική είναι πάνω από 1. Ο ίδιος εκτιμά πάντως ότι το καλοκαίρι του 2021 το φαινόμενο θα αρχίσει να «ξεθυμαίνει».

Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας δήλωσε χθες πως στην περιφέρεια Αττική υπάρχουν ακόμα 99 κενές κλίνες ΜΕΘ. Από αυτές, οι 62 κενές κλίνες ΜΕΘ είναι non-Covid (για περιστατικά με εγκεφαλικά, τροχαία, καρδιακά, καρκίνους, σοβαρά χειρουργεία), και 37 κενές κλίνες προορίζονται για κρούσματα κορωνοϊού. 

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ