Το Κόμμα για τα Ζώα καταγγέλλει βασανισμούς και σφαγές ζώων χωρίς αναισθησία σε πανηγύρια της Λέσβου και προαναγγέλλει μηνύσεις κατά των Σωματείων που τα διοργανώνουν αλλά και κατά των τοπικών αρχών, μετά και το πρόσφατο «Πανηγύρι του Ταύρου» στην Αγία Παρασκευή.

 

Από τις αρχές της χρονιάς, το τοπικό «Γεωργικό Σωματείο "H Πρόοδος"» είχε ανακοινώσει ότι στις 3 Ιουλίου θα διεξαγόταν το πανηγύρι στο οποίο, σύμφωνα με τους εκπρόσωπους του κόμματος, βασανίζεται «παραδοσιακά» ένας ταύρος, κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας.

 

Ο Αποστόλης Μάτας, μόνιμος κάτοικος του νησιού και εκπρόσωπος του Κόμματος για τα Ζώα, μίλησε στο LiFO.gr για όσα, κατά τον ίδιο, προηγήθηκαν και ακολούθησαν του πανηγυριού της Παρασκευής. «Έμαθα ότι θα γίνει η περιφορά του Ταύρου και, μία ημέρα νωρίτερα, μίλησα με τον διοικητή του τοπικού αστυνομικού τμήματος και την αξιωματικό υπηρεσίας, ζητώντας τους να τηρηθεί ο νόμος. Η αστυνομία με διαβεβαίωσε ότι θα μιλήσει με τον εισαγγελέα και τον σύλλογο». Ωστόσο η συνέχεια ήταν διαφορετική, όπως λέει. 

 

«Σε πολλά χωριά, όταν έχουν γιορτές αγίων κάνουν τελετουργικές ζωοθυσίες, βγάζουν τον ταύρο που σκοπεύουν να σφάξουν και τον δένουν. Στο Μανταμάδο σφάζουν το ζώο δημοσίως», καταγγέλλει η φιλόζωη, συνταξιούχος δικηγόρος Κατερίνα Τσέρτου, που επίσης σκοπεύει να υποβάλλει μηνύσεις μετά από όσα διαδραματίστηκαν την περασμένη Παρασκευή στο συγκεκριμένο χωριό του νησιού. 

 

Το πρωί της 3ης Ιουλίου, ο κ. Μάτας επέστρεψε στην Αγία Παρασκευή από την πόλη της Μυτιλήνης όπου ζει μόνιμα και, όπως διαπίστωσε, οι διοργανωτές ετοιμάζονταν απρόσκοπτα για την περιφορά του ζώου.

 

«Μόλις ξεκίνησε η πομπή, κάποιοι με πλησίασαν, με περικύκλωσαν και με έσπρωξαν μέσα στην καφετέρια που ήταν η αφετηρία της πομπής. Μου φώναζαν "ξέρουμε ποιος είσαι, ήρθες εδώ να μας χαλάσεις τα έθιμα. Μη γράψεις με την κάμερα, τι είσαι; Δημοσιογράφος; Φιλόζωος; Φύγε από το χωριό. Σε ξέρουμε είσαι από το κόμμα για τα ζώα"», καταγγέλλει ο κ. Μάτας, επισημαίνοντας πως ορισμένοι από τους ανθρώπους που τον πλησίασαν με «βίαιες κινήσεις» φαίνεται να είχαν ενημερωθεί από τρίτη πηγή για τις προθέσεις του

 

«Έβαλαν τα σώματά τους μπροστά μου, περίπου 6 με 7 άτομα. Δεν με άγγιξαν αλλά με υποχρέωσαν να φύγω προς τα μέσα. Σήκωσα το τάμπλετ μου για να τραβήξω βίντεο μέσα από το παράθυρο και κούναγαν τα χέρια τους μπροστά από την κάμερα για να με εμποδίσουν». Τελικά κατάφερε να τραβήξει μόνο μερικά δευτερόλεπτα, όπως λέει καθώς με τις κινήσεις τους, οι άνδρες τον αποπροσανατόλισαν και του έπεσε η συσκευή από τα χέρια. 

 

«Φοβήθηκα για την ακεραιότητά μου, με έδειχναν και φώναζαν. Φοβήθηκα και για το αυτοκίνητό. Έφυγα και δεν πρόλαβα να δω τι απέγινε ταύρος, άκουσα ότι θα τον πήγαιναν σε κάποιο μέρος να γίνει η σφαγή. Πήραν συγγενικό μου πρόσωπο από το χωριό και του είπαν να με "μαζέψει"», καταλήγει ο κ. Μάτας. 

 

«Κόμμα για τα Ζώα»: Στη Λέσβο σφάζουν ζώα χωρίς αναισθησία σε πανηγύρια - Βαρβαρότητα και παρανομία
Η πομπή ξεκίνησε κανονικά παρά την ενημέρωση των αρχών

 

«Κόμμα για τα Ζώα»: Στη Λέσβο σφάζουν ζώα χωρίς αναισθησία σε πανηγύρια - Βαρβαρότητα και παρανομία
«Κούναγαν τα χέρια τους μπροστά από την κάμερα για να με εμποδίσουν»

 

«Τα ζώα διαπομπεύονται για ώρα μέσα στο πλήθος και στη συνέχεια, πανικόβλητα και εξαντλημένα να οδηγούνται σε σφαγή χωρίς καμία αναισθησία! Το αίμα ραντίζει τους παρευρισκόμενους και τους δρόμους του τόπου της θυσίας. Μικρά παιδιά, περιηγητές και κάτοικοι εκτίθενται σε ένα θέαμα βγαλμένο από τα έγκατα της προϊστορίας!», σημειώνει σε ανακοίνωσή του το «Κόμμα για τα Ζώα». «Αυτή η εκδήλωση είναι ολοφάνερα παράνομη. Οι διοργανωτές τους απειλούνται με σοβαρά πρόστιμα και έχουν ποινικές και αστικές ευθύνες». 

 

Η κα Τσέρτου λέει πως λαμβάνουν χώρα τουλάχιστον τρία πανηγύρια με ζωοθυσίες: Το πανηγύρι της Ζωοδόχου, το Πανηγύρι του Ταύρου και το πανηγύρι της Παναγιάς της Μόσνας, στα μέσα Αυγούστου. «Την δεύτερη Κυριακή του Πάσχα σφάζουν το ζώο μπροστά στον κόσμο - και σε μικρά παιδιά - του κόβουν το λαιμό και το αίμα το παίρνει ο κόσμος σαν φυλαχτό - καθαρά ειδωλολατρικά στοιχεία όλα αυτά - και μετά τον κρεμούν ανάποδα», καταγγέλλει η κα Τσέρτου, σύμφωνα με την οποία η μία από αυτές τις παραδοσιακές σφαγές έχει λάβει χώρα και μέσα σε μοναστήρι

 

«Λυπούμαστε για τους εκκλησιαστικούς λειτουργούς που ευλογούν παρόμοια παγανιστικά έθιμα, ακολουθώντας ψοφοδεώς τις επιταγές «του κόσμου». Περιφρονούμε τους πολιτικούς που κορδώνονται δίπλα στα άμοιρα θύματα και νομιμοποιούν την παρανομία για ψηφοθηρικούς λόγους», σημειώνει το Κόμμα για τα Ζώα.

 

Η Μαρία-Αστραδενή Σκούρτα, μέλος του κόμματος δήλωσε στο LiFO.gr πως η παράταξη σκοπεύει να απευθυνθεί και στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχει δοθεί γραπτή έγκριση για ένα τέτοιο πανηγύρι. «Είναι παράνομο, θα το τρέξουμε όσο δεν πάει», λέει η ίδια.

 

«Κατηγορούμε τις αστυνομικές και δικαστικές αρχές που «κάνουν τα στραβά μάτια» και επιτρέπουν να εξευτελίζεται ο τόπος τους και η Πολιτεία μας. Ως Κόμμα για τα Ζώα κάναμε επώνυμη καταγγελία στις αστυνομικές αρχές της Λέσβου, και θα συνεχίσουμε έως ότου σταματήσουν οι ζωοθυσίες στη Λέσβο και οπουδήποτε αλλού.»

 

Η κα Τσέρτου ξεκαθαρίζει ότι η πρακτική αυτή είναι παράνομη βάσει δύο διατάξεων που απαγορεύουν την χρησιμοποίηση των ζώων σε πανηγύρια με διοικητικό πρόστιμο 10.000 ευρώ αλλά και την βάναυση και κακή μεταχείριση του ζώου. «Εδώ δένεται με σχοινιά - τα πόδια με το κεφάλι - το λεγόμενο παστούρωμα, και το σέρνουν στο χωριό. Κάλεσα στο Α/Τ και ζήτησα τον διοικητή. «Μου είπε "κάναμε τα νόμιμα". Ποια νόμιμα; Ειδοποιήσατε εισαγγελέα;», λέει η συνταξιούχος δικηγόρος που σκοπεύει να υποβάλλει μήνυση και κατά του αστυνομικού τμήματος. 

 

Το LiFO.gr επικοινώνησε και το αστυνομικό τμήμα Αγίας Παρασκευής και ο αξιωματικός υπηρεσίας Καϊτετζής Νικολάος διαβεβαίωσε πως για το συμβάν έχει ήδη συνταχθεί δικογραφία σε συνεννόηση με τον εισαγγελέα και πως ο διοικητής θα ήταν διαθέσιμος τη Δευτέρα. 

 

Τι απαντά το γεωργικό σωματείο

 

Το Σαββατοκύριακο, έγιναν επανειλημμένες κλήσεις προς το Γεωργικό Σωματείο «Πρόοδος», χωρίς να καταστεί δυνατή η τηλεφωνική επικοινωνία με κάποιον εκπρόσωπο. Τη Δευτέρα, ο δικηγόρος του Σωματείου, Δημήτριος Γ. Ζουμπίλης, επικοινώνησε με το LiFO.gr, δηλώνοντας πως όσα έγιναν στο πανηγύρι «αμιγώς θρησκευτικού χαρακτήρα» ήταν καθ' όλα νόμιμα και ότι πρόκειται για παραδοσιακό δρώμενο προς τιμή του Αγίου Χαραλάμπους που διεξάγεται αδιάλειπτα από το 1774 «ως τάμα». 

 

Ο ίδιος επιβεβαίωσε πως ο ταύρος θανατώθηκε την Παρασκευή, υποστηρίζοντας πως η σφαγή στο πλαίσιο του πανηγυριού δεν έγινε παράνομα μέσα στο χωριό, αλλά σε σφαγείο με όλα τα νόμιμα παραστατικά. «Καθ' όλη τη διάρκεια της περιφοράς, 20 με 25 λεπτά, υπάρχει συνοδεία κτηνιάτρου του δημοσίου, ο οποίος βεβαιώνει ότι όλα έγιναν καλώς», πρόσθεσε ο κ. Ζουμπίλης.

 

Την ώρα που το Κόμμα για τα Ζώα καταγγέλλει παρανομίες, ο συνήγορος του γεωργικού σωματείου επικαλείται τον νόμο 4235 του 2014, σύμφωνα με τον οποίο πρακτικά απαγορεύεται η χρησιμοποίηση ζώου με σκοπό την αποκόμιση οικονομικού οφέλους. Όσο για τα άτομα που φαίνονται να μπαίνουν μπροστά στην κάμερα και να υψώνουν τα χέρια τους, μπροστά από το μέλος του Κόμματος για Ζώα, Αποστόλη Μάτα (που καταγγέλλει «απειλητικές κινήσεις και απόπειρα διωγμού»), ο δικηγόρος του σωματείου λέει από την πλευρά του πως δεν σημειώθηκε προπηλακισμός και «υπήρχε κόσμος μπροστά για να δει την περιφορά».

 

Κατά τον ίδιο, το γεωργικό σωματείο έχει προσφύγει σε όλα τα αρμόδια όργανα κατά του κ. Μάτα για συκοφαντική δυσφήμιση, για την «αποκατάσταση της φήμης της κωμόπολης». «Το συγκεκριμένο πανηγύρι είναι αποκλειστικά θρησκευτικής φύσεως» και το φαγητό μοιράζεται αφιλοκερδώς στους πιστούς, λέει ο κ. Ζουμπίλης. «Καλώς κακώς είμαστε ένα κτηνοτροφικό χωριό. Τώρα τηρούμε απαρέγκλιτα τον νόμο», προσθέτει, την ώρα που το Κόμμα για τα Ζώα κάνει λόγο για βασανισμό και προετοιμάζει νέες ακτιβιστικές δράσεις και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας.