Κατασκοπεία στη Ρόδο: «Μου είπε να καταγράφω τις κινήσεις του στρατού, δεν το έκανα για λεφτά», λέει ο μάγειρας πλοίου

Κατασκοπεία στη Ρόδο: «Μου είπε να καταγράφω τις κινήσεις του στρατού, δεν το έκανα για λεφτά», λέει ο μάγειρας πλοίου Facebook Twitter
0

Σημαντικά στοιχεία για την υπόθεση κατασκοπείας που αποκαλύφθηκε στη Ρόδο προκύπτουν από την απολογία του 55χρονου μάγειρα σε πλοίο, τον οποίο «στρατολόγησε» 35χρονος γραμματέας του τουρκικού προξενείου στο νησί.

Στην κατάθεσή του ο 55χρονος φέρεται να είπε πως δεν πήρε χρήματα και ότι πείστηκε να το κάνει «για το καλό της πατρίδας». Επίσης περιέγραψε τι του είχε ζητήσει να κάνει ο 35χρονος.

Μιλώντας στους αστυνομικούς της Κρατικής Ασφάλειας, ο 55χρονος είπε ότι γνωρίστηκε με τον 35χρονο τον περασμένο Αύγουστο.

«Είχαν έρθει κάτι συγγενείς μου για διακοπές στη Ρόδο και μου είπαν ότι στο προξενείο δουλεύει ένας πατριώτης από το διπλανό χωριό. Συναντηθήκαμε και μου είπε ότι έχει άκρες, γνωρίζει κόσμο και μπορεί να με βοηθήσει. Ήταν η πρώτη φορά που δούλευα ως μάγειρας σε πλοίο και ήθελα βοήθεια. Συναντηθήκαμε τέσσερις φορές μετά από ραντεβού και κατάφερε να μου κερδίσει την εμπιστοσύνη. Έχω πάθει σοκ. Παρασύρθηκα, δεν το έκανα για λεφτά. Με παρέσυρε να το κάνω για το καλό της πατρίδας», φέρεται να είπε ο 55χρονος, σύμφωνα με το «Πρώτο Θέμα».

Έπειτα από τέσσερα ραντεβού και αφού κέρδισε την εμπιστοσύνη του, ο 35χρονος ανέθεσε στον μάγειρα την πρώτη αποστολή του.

«Μου είπε να καταγράφω τις κινήσεις του στρατού, τον αριθμό των πλοίων και τα πλοία που είναι στο λιμάνι και αν υπάρχουν ελικόπτερα πάνω σε αυτά. Δεν μιλούσαμε στο τηλέφωνο συναντιόμασταν κάθε φορά που είχα ρεπό στο Ενυδρείο σε διάφορα καφέ. Για να κλείνουμε τα ραντεβού, μιλούσαμε στο What's app και σε άλλες εφαρμογές», είπε στους αστυνομικούς ο 55χρονος.

Ο συγκεκριμένος εργάζεται ως μάγειρας σε πλοίο που εκτελεί τακτικά δρομολόγια ανάμεσα στη Ρόδο και στο Καστελόριζο. Η δεύτερη αποστολή που του ανατέθηκε είναι να ακούει τι λένε παρέες στρατιωτικών που ταξίδευαν με το πλοίο.

«Λόγω του ότι ήμουν μάγειρας και μπορούσα να κυκλοφορώ ελεύθερα μέσα στο πλοίο, η δεύτερη αποστολή που μου ανέθεσε ήταν να πλησιάζω παρέες στρατιωτικών και να ακούω τι λένε. Μάλιστα μπορούσα σε κάποιους να πιάνω κουβέντα και δήθεν από περιέργεια να ρωτάω διάφορα στοιχεία και στη συνέχεια να τα κατέγραφα όλα στο κινητό μου και να κράταγα σημειώσεις. Το συγκεκριμένο δρομολόγιο επειδή έχει φθηνό εισιτήριο, οι στρατιωτικοί το χρησιμοποιούσαν πάρα πολύ», είπε ο 55χρονος.

Η Ασφάλεια και η ΕΥΠ, επικεντρώνονται κυρίως στον 35χρονο γραμματέα, καθώς ήταν γνωστή στις αρχές η δράση του και οι επαφές που είχε με την τουρκική πλευρά, σύμφωνα με το «Πρώτο Θέμα». Αυτό που αναζητούν είναι πού μετέφερε τις πληροφορίες που του έδινε ο μάγειρας, ποιος είναι ο σύνδεσμός του όπως και αν είχε «στρατολογήσει» και άλλους στα περίπου έξι χρόνια που εργάζεται στο προξενείο.

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τέμπη: Πειθαρχική έρευνα κατά εισαγγελίας Λάρισας σχετικά με το «μπάζωμα»

Ελλάδα / Αρειος Πάγος: Πειθαρχική έρευνα για εισαγγελέα που απέρριψε τον έλεγχο δύο υφυπουργών στην υπόθεση των Τεμπών

Η εισαγγελέας που ελέγχεται ήταν υποχρεωμένη να στείλει αμελλητί στη Βουλή τη μήνυση των συγγενών κατά των υφυπουργών Χρήστου Τριαντόπουλου και Ζωής Ράπτη
NEWSROOM