Καφέ αράχνη: Πότε το τσίμπημά της είναι θανατηφόρο

Καφέ αράχνη: Πότε το τσίμπημά της είναι θανατηφόρο Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου: Freepik.com
0

Το πότε το τσίμπημα της καφέ αράχνης είναι θανατηφόρο εξήγησε ο λοιμωξιολόγος, μέλος του ΕΟΔΥ, Δημήτρης Χατζηγεωργίου.

Ο κ. Χατζηγεωργίου δήλωσε πως ο θάνατος από τσίμπημα αράχνης είναι σπάνιο γεγονός παγκοσμίως. Οι θάνατοι από αράχνη στις ΗΠΑ είναι από 3 έως 5 τον χρόνο, δήλωσε χαρακτηριστικά, ενώ εξέφρασε τα συλλυπητήριά του προς τους οικείους του 48χρονου άνδρα που κατέληξε από τσίμπημα αράχνης στην Ηλεία

Υπάρχουν πολλές χιλιάδες ήδη αραχνών αλλά ένας πολύ μικρός αριθμός μπορεί να προκαλέσει τοξική βλάβη στον άνθρωπο για διάφορους λόγους, εξήγησε ο ίδιος και συμπλήρωσε πως οι βασικές κατηγορίες αραχνών με δηλητήριο είναι δύο: «Η 'μαύρη χήρα' και η παραλλαγή της μαύρης χήρας που βρίσκεται στην Ευρώπη, αλλά και η καφέ αράχνη 'ερημίτισσα' που βρίσκεται και στην περιοχή της δικιά μας». Από την καφέ αράχνη «ερημίτισσα» προήλθε ο θάνατος του 48χρονου στον Πύργο.

Ο κίνδυνος από το τσίμπημα αράχνης είναι να μην δώσουμε σημασία καθώς ο πόνος στην αρχή ενδεχομένως να μην είναι ιδιαίτερα οξύς. Τότε, το δηλητήριο της αράχνης πηγαίνει στο αίμα και προκαλεί συμπτώματα όπως ρίγη, εφίδρωση, ακόμα και πνευμονικό οίδημα ή μεγάλη πτώση της πίεσης ή και άλλες πιθανές επιπτώσεις στον ανθρώπινο οργανισμό, ακόμα και τον θάνατο.

Ο κ. Χατζηγεωργίου, μιλώντας στην ΕΡΤ, επισήμανε πως ιδιαίτερα ευάλωτα στο τσίμπημα αράχνης είναι τα παιδιά.

«Δεν υπάρχει αντίδοτο για την καφέ αράχνη ερημίτισσα»

Ενώ υπάρχει αντίδοτο και για την αράχνη 'μαύρη χήρα' και στην Ευρώπη και στη χώρα μας, δεν υπάρχει για την καφέ ερημίτισσα, δήλωσε ο καθηγητής. Υπάρχουν σκευάσματα που δεν είναι εμπορικά και χρησιμοποιούνται σε κάποιες χώρες της Λατινικής Αμερικής αλλά δεν είναι προς χρήση για την Ευρώπη, καθώς το δηλητήριο της καφέ ερημίτισσας μπορεί να είναι διαφορετικό από περιοχή σε περιοχή, επισήμανε.

«Ποτέ δεν βάζουμε χέρια ή πόδια εκεί που δεν βλέπουμε»

Κλείνοντας, ο κ. Χατζηγεωργίου τόνισε πως ένα μέτρο προφύλαξης που μπορούμε να παίρνουμε κατά κάθε είδους τσιμπημάτων από έντομα είναι να μην βάζουμε χέρια ή πόδια σε σημεία σκοτεινά, που δεν βλέπουμε: «Ποτέ δεν βάζουμε χέρια ή πόδια εκεί που δεν βλέπουμε», δήλωσε χαρακτηριστικά.


Με πληροφορίες από ΕΡΤ
 

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εύβοια: Παραμένει κολλημένο το φέρι μποτ που έπεσε σε ξέρα στα Στύρα - Τι καταγγέλλουν οι επιβάτες

Ελλάδα / Εύβοια: Παραμένει κολλημένο το φέρι μποτ που έπεσε σε ξέρα στα Στύρα - Τι καταγγέλλουν οι επιβάτες

Οι λιμενικές αρχές διερευνούν τα αίτια και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες το σκάφος προσέκρουσε στην ξέρα ενώ άμεσα αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία ρυμούλκησης και μεταφόρτωσης των οχημάτων
LIFO NEWSROOM
Λουτράκι: Δύο γυναίκες νεκρές και μία τραυματίας σε τροχαίο στη λίμνη Βουλιαγμένης

Ελλάδα / Λουτράκι: Δύο γυναίκες νεκρές και μία τραυματίας σε τροχαίο στη λίμνη Βουλιαγμένης

Το τροχαίο σημειώθηκε όταν η οδηγός του οχήματος κάτω από αδιευκρίνιστες μέχρι στιγμής συνθήκες, έχασε τον έλεγχο, με αποτέλεσμα το αυτοκίνητο να εκτραπεί της πορείας του και να ανατραπεί
LIFO NEWSROOM
Πώς σκοτώθηκε ο Έλληνας ορειβάτης στο Mont Blanc: Ο διαβόητος «διάδρομος του θανάτου» και το βάρος του σακιδίου

Ελλάδα / Mont Blanc: Ο «διάδρομος του θανάτου» που στοίχισε τη ζωή στον Έλληνα ορειβάτη Δημήτρη Κάντα

Ο 33χρονος φυσικός και αλπινιστής από την Πάτρα έχασε τη ζωή του στο επικίνδυνο πέρασμα Goûter – Τι δείχνουν τα δεδομένα επικινδυνότητας και τι προβλέπουν οι ερευνητές για το μέλλον των Άλπεων
LIFO NEWSROOM