Ισραηλιτικό Συμβούλιο για Εσθήρ Κοέν: «Έσβησε μια ακόμη ζωντανή φωνή της μνήμης»

Ισραηλιτικό Συμβούλιο για Εσθήρ Κοέν: «Έσβησε μια ακόμη ζωντανή φωνή της μνήμης» Facebook Twitter
Φωτογραφία: ΚΙΣΕ
0

Tη βαθιά θλίψη του Ελληνικού Εβραϊσμού, γιατί με το θάνατο της Εσθήρ Κοέν εκφράζει με ανακοίνωσή του το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος

Το ΚΙΣΕ υπογράμμισε ότι «έσβησε μια ακόμη ζωντανή φωνή της μνήμης που αφύπνιζε την ανθρωπότητα ενάντια στο ρατσισμό, ενάντια στον αντισημιτισμό, ενάντια στην αδιαφορία, ενάντια στη λήθη του Ολοκαυτώματος».

Η Εσθήρ Κοέν, με τον αριθμό 77102, η τελευταία Γιαννιώτισσα επιζήσασα του Άουσβιτς, έφυγε από τη ζωή την 1η Δεκεμβρίου 2020, σε ηλικία 96 ετών. Η τραγική μαρτυρία της για τις συνθήκες εκτοπισμού της μαζί με τους 1.850 Εβραίους των Ιωαννίνων, για την απανθρωπιά που βίωσε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης και θανάτου Μπίργκενάου και την περιπετειώδη επιβίωση και επιστροφή της στα Γιάννενα, έγινε ευρύτερα γνωστή το 2014, όταν ο τότε Πρόεδρος της Γερμανίας Γ. Γκάουκ, κατά την επίσημη επίσκεψή του στην Ελλάδα και στα Ιωάννινα, υποκλίθηκε μπροστά της και ζήτησε συγνώμη εκ μέρους της χώρας του για τα δεινά που υπέστη εκείνη και οι Έλληνες Εβραίοι, αναφέρει το ΚΙΣΕ.

Σημειώνει, δε, πως η Εσθήρ Κοέν ήταν μία από τους 163 γιαννιωτοεβραίους που επέζησαν του Ολοκαυτώματος από τους συνολικά 1.850 Εβραίους που προπολεμικά αποτελούσαν την ανθούσα Κοινότητα των Ιωαννίνων. Από την 7μελή οικογένειά της, η Εσθήρ - μαζί με μια ξαδέλφη της - ήταν οι μόνες που κατάφεραν να γλυτώσουν και να επιστρέψουν στη γενέτειρά τους. Η Εσθήρ Κοέν δεν ήταν μόνο μια δυναμική φωνή της ιστορίας του Ολοκαυτώματος, με θάρρος και σθένος κατήγγειλε την αδιαφορία των συμπολιτών της, «τις πόρτες που δεν άνοιξαν» και «τις κουρτίνες που κανείς δεν τράβηξε» την ημέρα της εκτόπισης, αλλά και την αρπαγή των εβραϊκών περιουσιών και τις δυσκολίες της επιστροφής.

«Η Εσθήρ, η Στέλλα όπως ήταν γνωστή στα Γιάννενα, με αστείρευτη ψυχική δύναμη αναδημιούργησε τη ζωή της, εργάστηκε, έκανε οικογένεια, και στα γεράματά της, με το δικό της τρόπο, αφύπνισε συνειδήσεις και αποκατέστησε την ιστορία», σημειώνει το ΚΙΣΕ. Το αίτημά της προς τον Γερμανό Πρόεδρο «ήταν και παραμένει η ιερότερη παρακαταθήκη των επιζώντων του Ολοκαυτώματος στη νέα γενιά», σημειώνει το ΚΙΣΕ υπενθυμίζοντάς το: «Παρακάλεσα τις διερμηνείς του να του πουν ότι το ελάχιστο που πρέπει να κάνουν είναι να δώσουν λεφτά να γραφτούν βιβλία για να διαβάζουν και να μαθαίνουν τα μικρά παιδιά ώστε να μην επαναληφθούν τέτοια εγκλήματα, γιατί δυστυχώς η ιστορία δείχνει να επαναλαμβάνεται».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΝΕΚΡΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΓΙΟΣ

Ελλάδα / Ζωγράφου: «Ήμουν σίγουρος 100% ότι έχει σκοτώσει τη θεία και την ξαδέλφη μου» - Σήμερα η ιατροδικαστική εξέταση

Ο 54χρονος από την πρώτη στιγμή υποστηρίζει πως οι δύο γυναίκες έφυγαν από τη ζωή πριν τρεις μήνες και ο ιατροδικαστής εκτιμά πως οι σοροί τοποθετήθηκαν στο συγκεκριμένο σημείο πριν από έναν μήνα
THE LIFO TEAM
ΚΑΜΕΡΕΣ ΑΤΤΙΚΗ ΔΡΟΜΟΙ

Ελλάδα / Σε πλήρη λειτουργία οι κάμερες στους δρόμους της Αττικής - Πού θα αναρτώνται τα πρόστιμα

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της Τροχαίας, μέσα σε μόλις δύο ημέρες εντοπίστηκαν περίπου 130 παραβάσεις, με την παραβίαση του κόκκινου σηματοδότη να αποτελεί την πιο συχνή
THE LIFO TEAM