Ιατροδικαστής Λέων: Η νέα ανάρτησή του για την ασφυξία - «Να εκτιμηθεί όποια ομοιότητα με σχετική φωτογραφία monitor»

Ιατροδικαστής Λέων: Η νέα ανάρτηση του ιατροδικαστή για την ασφυξία Facebook Twitter
Φωτ.: UNSPLASH
0

Στις τραγικές επιπτώσεις που επιφέρει στον ανθρώπινο οργανισμό η ασφυξία αναφέρεται ο πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρείας, Γρηγόρης Λέων, ενώ πληθαίνουν τα στοιχεία για τον αιφνίδιο θάνατο των τριών παιδιών μίας οικογένειας από την Πάτρα.

Σε νέα του ανάρτηση στο Facebook, ο κ. Λέων επικαλείται τη βιβλιογραφία και συγκεκριμένα το βιβλίο ιατροδικαστικής του DiMaio, σχετικά με τα όσα επιφέρει η απόφραξη των έξω στομίων των αεροφόρων οδών.

Αναλυτικά, η ανάρτηση

«Η απόφραξη των έξω στομίων των αεροφόρων οδών επιφέρει τα ακόλουθα:

-Βραδυκαρδία
-Μείωση της αναπνοής σε αγωνιώδη αναπνοή και σε ενδεχόμενη παύση της
-Επιβράδυνση και τελικά επιπέδωση του εγκεφαλογραφήματος (ΕΕG)

Όποια ομοιότητα με σχετική φωτογραφία monitor είμαι βέβαιος ότι θα εκτιμηθεί από όσους συναδέλφους χειρίζονται την υπόθεση. Η βιβλιογραφία είναι από το βιβλίο ιατροδικαστικής του DiMaio, ιατροδικαστή στην πόλη της Νέας Υόρκης».

Βρήκαμε τραύματα στα μικρά παιδιά, ίσως συνδέονται με ασφυκτικό θάνατο

Σημειώνεται πως ο ιατροδικαστής αναφερόμενος στην υπόθεση με το θάνατο των τριών παιδιών στην Πάτρα είχε επιστήσει την προσοχή των αρχών στο σενάριο του ασφυκτικού θανάτου.

Αναφορικά με την καθυστέρηση των τοξικολογικών εξετάσεων, ο ιατροδικαστής εκτίμησε ότι ενδεχομένως η έρευνα συγχρονίζεται με την ολοκλήρωση των ιστολογικών. «Αναμένεται η τοξικολογική για το τρίτο παιδί. Μιλάμε για νοσηλευόμενο παιδί που πέθανε αιφνιδίως με θάνατο που φαίνεται να μην συνδέεται με τη νοσηλεία του».

«Αφού εκδόθηκαν τα πρώτα πορίσματα από την ίδια την οικογένεια, με δύο συνεχόμενα δελτία τύπου (...) έκανα αυτό που θα έκανε ο κάθε συνάδελφος που αφενός σέβεται την επιστήμη του και κατά δεύτερον την αγαπά. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είναι μία από τις πλέον σημαντικές υποθέσεις που έχουμε στην Ελλάδα εδώ και πολλές δεκαετίες. Τρία παιδιά χάνονται σε ένα μικρό χρονικό διάστημα.  Είδα ουσιαστικά, μελέτησα, τι μας λένε αυτές οι μελέτες. Εκεί στηρίχτηκα.»

«Είναι όλα τα σενάρια ανοιχτά και έχω δώσει ιδιαίτερη έμφαση σε ένα σενάριο το οποίο θα πρέπει πραγματικά κάποιος να με πείσει ότι δεν ισχύει, και είναι αυτό του ασφυκτικού θανάτου. Και το λέω αυτό γιατί οι γιατροί πάντα ξεκινάμε από το χειρότερο ενδεχόμενο για να το αποκλείσουμε για να πάμε στα καλύτερα (....) Εμείς πρέπει να αποκλείσουμε αυτό το πραγματικά κακό σενάριο του ασφυκτικού θανάτου, το οποίο όμως έχει πάρα πολλά στοιχεία για να μπορέσουμε να το επικαλούμαστε, τουλάχιστον μέχρι να αποκλειστεί.»

Όπως εξήγησε ο ιατροδικαστής, ο ασφυκτικός θάνατος επέρχεται από έλλειψη οξυγόνου και συντρέχουν διάφοροι μηχανισμοί και διαδικασίες. «Θα πρέπει να συνεκτιμήσουμε και τα εξωτερικά τραύματα τα οποία έχουμε βρει, είναι πολύ σημαντικό ότι σε μικρά παιδιά βρήκαμε έστω κάποια μικρά τραύματα και το χαρακτηριστικό είναι και εδώ τα βρήκαμε και τα δύο στα εξωστόμια των αεροφόρων οδών, δηλαδή στη μύτη και το στόμα. Νομίζω ότι οι συνάδελφοι που χειρίζονται την υπόθεση θα εκτιμήσουν όλα αυτά και θα δώσουν απαντήσεις».

Ερωτηθείς για το αν οι αμυχές αυτές συνδέονται με το σενάριο ασφυκτικού θανάτου ο Δρ. Λέων είπε πως μπορεί και να συνδέονται. «Ο ασφυκτικός θάνατος για να επέλθει υπάρχουν συγκεκριμένες διαδικασίες. Εδώ πράγματι έχουμε, ουσιαστικά έχουμε δύο τραύματα τα οποία προφανώς και πρέπει να συνεκτιμηθούν».

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ