Με μία ανάρτησή του ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο αποχαιρέτησε την Ελλάδα μετά την τριήμερη επίσκεψή του σε Θεσσαλονίκη και Χανιά.

 

«Αναχωρώ από την Ελλάδα σήμερα, ικανοποιημένος από την εξαιρετική πρόοδο που έχουμε σημειώσει στις σχέσεις ΗΠΑ-Ελλάδας, από την επίσκεψή μου πέρυσι. Χαιρετίζω τον ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή.» ανέφερε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ.

 

«Όταν υπάρχουν διενέξεις, καμία χώρα δεν πρέπει να προβαίνει σε μονομερείς ενέργειες για να αποκτήσει κάποιο πλεονέκτημα», υπογράμμισε ο κ. Πομπέο σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Η Καθημερινή».

 

«Είναι πολύ σημαντικό όταν υπάρχουν συγκρούσεις για θαλάσσια ζητήματα, όταν υπάρχουν διαφωνίες για δικαιώματα και θαλάσσιες ζώνες, αυτές να επιλύονται ειρηνικά. Είναι πολύ σημαντικό, και αυτό είναι το μήνυμα που έφερα στην ελληνική ηγεσία. Και είναι το μήνυμα που μεταφέραμε στην τουρκική ηγεσία επίσης», πρόσθεσε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ.


Επίσης, χαρακτήρισε «παράθυρο ευκαιρίας» την επανέναρξη του ελληνοτουρκικού διαλόγου, σημειώνοντας ότι οι ΗΠΑ θα διαδραματίσουν όποιο ρόλο «θεωρηθεί κατάλληλος, χρήσιμος και βοηθητικός» για τις δύο πλευρές, δηλαδή την Ελλάδα και την Τουρκία.

 

Τόνισε ακόμη ότι η δέσμευση της Ουάσιγκτον στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου παραμένει ισχυρή, όπως και η άποψη ότι οι όποιες διαφορές θα πρέπει να επιλυθούν κατά τρόπο συμβατό με το διεθνές δίκαιο.

 

Τέλος, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ αποσαφήνισε πως «δεν υπάρχει κανένα σχέδιο να φύγουν οι ΗΠΑ από το Ιντσιρλίκ αυτή τη στιγμή».

 

Με πληροφορίες της Καθημερινής/Twitter