Με μάσκες υποχρεωτικές για όλους τους επιβάτες και τους εργαζόμενους πραγματοποιήθηκε σήμερα η πρώτη πτήση της Aegean, μετά την άρση των μέτρων για τις μετακινήσεις.

 

Οι θέσεις στην πτήση από Αθήνα για Θεσσαλονίκη καλύφτηκαν στο 100% ενώ πριν την επιβίβαση, η εταιρεία παρείχε στους επιβάτες νερό και αντισηπτικό, ενώ απαγορεύεται η παροχή τροφής ή η αγορά προϊόντων εντός του αεροπλάνου λόγω των έκτακτων συνθηκών.

 

Αντίστοιχες εικόνες τήρησης των μέτρων και στις αίθουσες του αεροδρομίου με τις αρμόζουσες αποστάσεις μεταξύ των επιβατών.

 

Η πρώτη πτήση της Aegean μετά την άρση των μέτρων: Αθήνα - Θεσσαλονίκη
O πρόεδρος της Aegean, Ευτύχης Βασιλάκης

 

Βασιλάκης: Η Aegean θα «καίει» 40 εκατ. το μήνα με μηδενικά έσοδα

 

Το απόγευμα ο πρόεδρος της Aegean, Ευτύχης Βασιλάκης, μιλώντας σε επενδυτές ανέφερε τις επιπτώσεις που είχε η πανδημία στη λειτουργία του αερομεταφορέα.

 

Σύμφωνα με τον κ. Βασιλάκη, ενώ η χρονιά ξεκίνησε πολύ καλά, με τον Ιανουάριο να καταγράφει αύξηση της επιβατικής κίνησης κατά 11% και ο Φεβρουάριος κατά 7%, επιδεικνύοντας ιδιαίτερα θετική πορεία, και με ένα πολύ πετυχημένο 2019 και ένα θετικό ξεκίνημα το 2020, ήρθε ο Μάρτιος – οπότε και κηρύχθηκε επισήμως από τον ΠΟΥ η πανδημία του κορωνοϊού – και κατέγραψε 56% μείωση της επιβατικής κίνησης και κατά 30% περιορισμένες πτήσεις.

 

Ο δείκτης πληρότητας από 82% στις αρχές του έτους, έπεσε στο 57% τον Μάρτιο, ποσοστό το οποίο η εταιρεία δεν έχει αντιμετωπίσει ποτέ ξανά.

 

Σε ό,τι αφορά τα έσοδα κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, αυτά περιορίστηκαν κατά 15%, γεγονός το οποίο οφείλεται στην κατά 59% μείωση των εσόδων τον Μάρτιο. Ο τρίτος μήνας του πρώτου τριμήνου μάλιστα, κατέγραψε 35% μείωση επιβατών, με τις ζημιές το Μάρτιο να διαμορφώνονται σε 43-44 εκατ. ευρώ.

 

Ο πρόεδρος της ΑEGEAN χαρακτήρισε ιδιαίτερα κρίσιμο το δεύτερο τρίμηνο του έτους, κατά το οποίο, όπως είπε, η πτητική δραστηριότητα θα είναι περιορισμένη.

 

Ήδη τον Μάρτιο και τον Απρίλιο καταγράφηκε μείωση 90% στις πτήσεις και 98% στην επιβατική κίνηση.

 

Για το β' τρίμηνο της χρονιάς, ανέφερε ότι το μηνιαίο κόστος για την εταιρεία έχει περιοριστεί σε 26 έως 28 εκατ. ευρώ, με την αεροπορική να «καίει», μηνιαίως, ρευστότητα ύψους 40 εκατ. ευρώ.

 

Εκτίμησε ωστόσο, πως το τρίτο τρίμηνο θα είναι ελαφρώς καλύτερο, επειδή θα βελτιωθούν οι ταμειακές ροές (cash flow), αλλά όπως ανέφερε, θα απαιτηθούν μήνες ωσότου τα έσοδα μίας πτήσης να υπερβούν το κόστος (variable cost).

 

Ο κ. Βασιλάκης προέβλεψε ότι στις αρχές του Ιουλίου να έχει επανέλθει περίπου το 25% του πτητικού έργου, το οποίο να φθάσει το 50% μέχρι τον Σεπτέμβριο.

 

«Το 2020 θα είναι χωρίς αμφιβολία ο χειρότερος χρόνος στην ιστορία μας και θα αποτελέσει πρόκληση στην ικανότητά μας να προσαρμοζόμαστε και να επιβιώνουμε» ανέφερε και πρόσθεσε πως «δεν υπήρξε τομέας που να έχει σχέση με τις αεροπορικές εταιρείες που να μην επηρεάστηκε, είτε λίγο, είτε περισσότερο. Το θετικό είναι ότι από αυτήν την κρίση, το brand της Ελλάδας βγαίνει πιο ισχυρό».

 

Η πρώτη πτήση της Aegean μετά την άρση των μέτρων: Αθήνα - Θεσσαλονίκη

 

Σε ό,τι αφορά την κρατική ενίσχυση, τόνισε πως η εταιρεία θα πρέπει να ενισχυθεί, αφού πρόκειται για μια πρακτική που ακολουθείται από άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

 

Σημείωσε πως σε περίπτωση που μία εταιρεία δεν λάβει κρατική ενίσχυση, καταλήγει να χάνει σε επίπεδο ανταγωνισμού από τις άλλες ευρωπαϊκές εταιρείες που έχουν ευνοηθεί.

 

«Δεν ζητάμε από το κράτος να πάρει όλο το βάρος της κρίσης, αλλά να συνδράμει στην προσπάθειά μας» είπε χαρακτηριστικά, ενώ απέκλεισε κάθε σενάριο κρατικοποίησής της. Τα μέτρα στήριξης θα μπορούσαν να αφορούν, είτε δανεισμό με κρατική εγγύηση, είτε και προγράμματα ενίσχυσης και επιδότησης των εργαζομένων, ώστε να διατηρούνται οι θέσεις εργασίας.

 

Σε ό,τι αφορά στην προμήθεια των Airbus ο πρόεδρος της Aegean διευκρίνισε ότι «έχουμε προχωρήσει κανονικά στις παραλαβές των πρώτων αεροσκαφών, ωστόσο θα επιδιώξουμε την επιβράδυνση του χρονοδιαγράμματος για τη συνέχεια, κάτι το οποίο εκ των πραγμάτων θα συμβεί δεδομένου ότι και η ίδια η Airbus έχει επιβραδύνει τους ρυθμούς της».

 

«Εξετάζονται όλοι οι τρόποι ώστε να υπάρξει η προσαρμογή στα νέα δεδομένα όσον αφορά στις σχέσεις με τους προμηθευτές μας» δήλωσε ο κ. Βασιλάκης ενώ επισήμανε πως «Κανείς δεν μπορεί να προσποιηθεί ότι δεν έχει συμβεί τίποτα και αυτό το βλέπουμε και στις συζητήσεις που πραγματοποιεί η Airbus κι έχουν δει το φως της δημοσιότητας με άλλους συνεργάτες της».

 

Προς το παρόν ο όμιλος δεν έχει ανανεώσει τις συμβάσεις για 150 εργαζομένους, ενώ σε ποσοστό 20% εκτιμάται η μείωση του προσωπικού των πιλότων με μη ανανέωση συμβάσεων ορισμένου χρόνου πιλότων από το εξωτερικό.