Η οργάνωση Keys of Change αναλαμβάνει τη μουσική εκπαίδευση παιδιών που ζουν σε δυσμενείς συνθήκες

Η οργάνωση Keys of Change αναλαμβάνει τη μουσική εκπαίδευση παιδιών που ζουν σε δυσμενείς συνθήκες Facebook Twitter
Το Keys of Change έχει φτάσει μέχρι τη ζούγκλα του Αμαζονίου.
0

Το Keys of Change είναι ένας μη κερδοσκοπικός φιλανθρωπικός οργανισμός ο οποίος βασίζει τη δράση του στη μουσική εκπαίδευση, πιστεύοντας ότι μια τέτοια διαδικασία μπορεί να φέρει βραχυπρόθεσμες αλλά και μακροπρόθεσμες αλλαγές στην κοινωνία.

Ιδρύθηκε το 2010 από τον Έλληνα πιανίστα Πάνο Καράν, με όραμα τη χρήση και τη λειτουργία της μουσικής ως εργαλείου επικοινωνίας και ως μέσου αλληλεπίδρασης και εξέλιξης σε μέρη που έχουν υποστεί φυσικές καταστροφές, όπου ενήλικες και παιδιά ζουν σε εξαιρετικά δύσκολες κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες: από τη ζούγκλα του Αμαζονίου και τις φυλακές στη Σιέρα Λεόνε μέχρι τη χτυπημένη από το τσουνάμι και το πυρηνικό ατύχημα Φουκουσίμα της Ιαπωνίας αλλά και περιοχές εντός των συνόρων, όπως η Κομοτηνή και η Ξάνθη, όπου υπάρχουν παιδιά που ζουν και μεγαλώνουν μέσα σε κέντρα υποδοχής μεταναστών.

Σε γενικές γραμμές, σκοπός του οργανισμού είναι, μέσα από δωρεάν μαθήματα μουσικής εκπαίδευσης, τα παιδιά να έρθουν σε επαφή με την εμπειρία της μουσικής έκφρασης αλλά και να αποκτήσουν κοινωνικές δεξιότητες οι οποίες θα τα βοηθήσουν να εξελιχθούν. Ταυτόχρονα, σκοπός του προγράμματος είναι η διάδραση με την τοπική κοινωνία, προωθώντας την εκπαίδευση και ενημέρωση ‒και σε επίπεδο μουσικού αντικειμένου αλλά και σε μεθόδους διδασκαλίας, παιδαγωγικής αλλά και οργάνωσης‒ εκπαιδευτικών της τοπικής κοινωνίας, έτσι ώστε να εμπλακούν ενεργά στο πρόγραμμα της μουσικής εκπαίδευσης.

Η μουσική είναι μια παγκόσμια γλώσσα επικοινωνίας που υπό συνθήκες έχει τη δυνατότητα να ενώσει τους ανθρώπους. Η μουσική συμμετοχή δεν προϋποθέτει γνώση, προϋποθέτει όρεξη, ζωντάνια και αγάπη για επικοινωνία.

Παράλληλα, μέσα από συναντήσεις αλλά και μουσικές γιορτές στις οποίες παρευρίσκονται οι γονείς των παιδιών που παίρνουν μέρος στα προγράμματα αυτά, γίνεται μια προσπάθεια ενημέρωσης αλλά και εκπαίδευσής τους, ώστε να κατανοήσουν ότι πρέπει να δημιουργήσουν ένα περιβάλλον σεβασμού στη μαθησιακή δραστηριότητα του παιδιού τους στο σπίτι.

Τα μέλη που απαρτίζουν την ομάδα του Keys of Change είναι μουσικοί, μουσικοί παιδαγωγοί, μέλη που ασχολούνται με την οργάνωση των προγραμμάτων και εθελοντές που βοηθούν σε διάφορα επίπεδα τις δράσεις αυτές. Ο τρόπος προσέγγισης των παιδιών μέσα από την εκπαιδευτική διαδικασία είναι μέσω των μουσικών παιχνιδιών και της βιωματικής εμπειρίας της ομάδας που σχετίζεται με τον συντονισμό, τη μουσική δημιουργία, την ομαδικότητα και τη συνεργατικότητα.

Σε κάποιες κοινότητες αυτό γίνεται εφικτό μέσα από ομάδες όπως αυτές των κρουστών οργάνων και αυτές που καλλιεργούν το τραγούδι. Η εμπειρία με απλά όργανα όπως τα κρουστά, τα πνευστά και το τραγούδι βοηθά ώστε να δημιουργηθούν τα πρώτα εργαλεία της αυτοέκφρασης μέσα από τη μουσική.

Σε άλλες μουσικές κοινότητες αυτό γίνεται με τη συγκρότηση μουσικών συνόλων. Οι τρόποι λειτουργίας και οι δραστηριότητες που επιλέγονται σχετίζονται με τις ιδιαιτερότητες κάθε τοπικής κοινωνίας, την κουλτούρα τους, τις ηλικίες και τις ιδιαιτερότητες των παιδιών που συμμετέχουν. Το γενικό πλαίσιο εργασίας είναι η δημιουργία μικρών ομάδων παιδιών, οι οποίες σε βάθος χρόνου αλληλεπιδρούν και συνεργάζονται για τη δημιουργία μιας ακόμα μεγαλύτερης ομάδας.

Η οργάνωση Keys of Change αναλαμβάνει τη μουσική εκπαίδευση παιδιών που ζουν σε δυσμενείς συνθήκες Facebook Twitter
Tα προγράμματα του Keys of Change πραγματοποιούνται και σε δημόσια και μειονοτικά σχολεία στην ευρύτερη περιοχή της Ξάνθης και της Κομοτηνής.

Κατά κύριο λόγο τα προγράμματα απευθύνονται σε παιδιά και νέους που ζουν σε πολύ δύσκολα κοινωνικά και οικονομικά περιβάλλοντα και σε συνθήκες κοινωνικού αποκλεισμού. Στην Ελλάδα τα προγράμματα του Keys of Change πραγματοποιούνται σε κέντρα παιδικής προστασίας, σε ορφανοτροφεία, σε κέντρα υποδοχής μεταναστών και προσφύγων στην περιοχή της Αττικής αλλά και στη Βόρεια Ελλάδα, καθώς και σε δημόσια και μειονοτικά σχολεία στην ευρύτερη περιοχή της Ξάνθης και της Κομοτηνής και έχουν αγγίξει παιδιά από πολύ ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, εντάσσοντάς τα σε ένα δημιουργικό πλαίσιο.

Τα προγράμματα αυτά γίνονται είτε σε σταθερή εβδομαδιαία βάση είτε σε εντατικές δράσεις τετραημέρων, επαναλαμβανόμενων μέσα στον χρόνο.

Από τις δράσεις του Keys of Change έχουν ωφεληθεί παιδιά που ζουν στην Ελλάδα και οι συνθήκες διαβίωσής τους καθιστούν δύσκολη την πρόσβαση τους σε μονάδες εκπαίδευσης και δυσκολότερη έως και αδύνατη την πρόσβαση σε μονάδες μουσικής εκπαίδευσης.

Οι δραστηριότητες αυτές έχουν επεκταθεί, πέρα από το κομμάτι της μουσικής εκπαίδευσης, σε τομείς που σχετίζονται με την κοινωνική ένταξη, την αντιμετώπιση του αναλφαβητισμού, την ανάπτυξη και την άνθηση του κοινοτικού πνεύματος σε αυτές τις ομάδες ανθρώπων οι οποίες στον 21ο αιώνα αντιμετωπίζουν σοβαρές προκλήσεις σε όλα τα επίπεδα.

Τα προγράμματα του Keys of change όμως λειτουργούν και σε διάφορες περιοχές του πλανήτη. Στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας το Keys of Change δημιούργησε μια Συμφωνική Ορχήστρα Νέων, η οποία ανελλιπώς από το 2011 δραστηριοποιείται σε τοπικό αλλά και παγκόσμιο επίπεδο με εμφανίσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο, στο Queen Elizabeth Hall, στη Βοστώνη των Ηνωμένων Πολιτειών, στο Τόκιο της Ιαπωνίας και σε άλλες χώρες.

Στις φαβέλες του Μεξικού, σε συνεργασία με τις τοπικές κοινότητες στην περιοχή της Οαχάκα, δραστηριοποιείται για την ενίσχυση της τοπικής μπάντας και ορχήστρας με μαθήματα μουσικής από εθελοντές δασκάλους μουσικής, με οπτικοακουστικό υλικό αλλά και με προγράμματα ενημέρωσης και αναβάθμισης των γνώσεων και των παιδαγωγικών μεθόδων των καθηγητών που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.

Η οργάνωση Keys of Change αναλαμβάνει τη μουσική εκπαίδευση παιδιών που ζουν σε δυσμενείς συνθήκες Facebook Twitter
Στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας το Keys of Change δημιούργησε μια Συμφωνική Ορχήστρα Νέων, η οποία ανελλιπώς από το 2011 δραστηριοποιείται σε τοπικό αλλά και παγκόσμιο επίπεδο.

Στο Κίτο του Εκουαδόρ υπάρχει ένα σταθερό πρόγραμμα μουσικής εκπαίδευσης με σύνολο μουσικής παιδιών που μαθαίνουν κιθάρα. Στο Βελιγράδι και στα περίχωρά του έχουν δημιουργηθεί προγράμματα στα οποία παιδιά που ζουν σε κέντρα παιδικής προστασίας και ορφανοτροφεία μαθαίνουν κρουστά όργανα και συνεργάζονται σε ομαδικά σύνολα τραγουδιού.

  

«Πιστεύουμε ότι ο κόσμος μπορεί να αλλάξει προς το καλύτερο και ότι η μουσική εμπειρία και η μουσική εκπαίδευση μπορεί να είναι βασικός καταλύτης σε αυτή την πορεία της αλλαγής. Οι άνθρωποι μπορούν να ζουν πιο ευτυχισμένοι μέσα από την αυτοπραγμάτωση και την επίγνωση και δημιουργία συνθηκών μιας ζωής που οι ίδιοι επιλέγουν να χτίσουν μέσα από τους ανοιχτούς ορίζοντες που φέρνει η διαδικασία της αυτοέκφρασης, της συνεργασίας και της ικανοποίησης μέσω της επίτευξης ατομικών και ομαδικών στόχων» εξηγεί ο Ζαχαρίας Ταρμπάγκος, φλαουτίστας και διαχειριστής του Keys of Change στη χώρα μας.

«Οι στόχοι που αφορούν τις βαθιές αλλαγές στη ζωή των εμπλεκομένων στα προγράμματά μας σχετίζονται με την υπόστασή τους και με την ικανότητά τους να κάνουν επιλογές όχι μόνο σε σχέση με το τι έχουν ανάγκη εδώ και τώρα αλλά και σε σχέση με ό,τι μπορούν να δημιουργήσουν σε βάθος χρόνου. Μέσα από τα εργαλεία που τους παρέχουμε θέλουμε να αποκτήσουν τη δυνατότητα να επιλέξουν τη ζωή τους, τις διαπροσωπικές τους σχέσεις, την εξέλιξη και το μέλλον τους όχι ως αποτέλεσμα κοινωνικών αυτοματισμών αλλά συνειδητής επιλογής. Θέλουμε να αποκτήσουν την αυτοπεποίθηση και τη επίγνωση του ότι μπορούν να καταφέρουν να υπάρχουν, να εκφράζονται και να φτιάχνουν τη ζωή τους με τον δικό τους τρόπο.

Η οργάνωση Keys of Change αναλαμβάνει τη μουσική εκπαίδευση παιδιών που ζουν σε δυσμενείς συνθήκες Facebook Twitter
Το Keys of Change στις φυλακές της Σιέρα Λεόνε.

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Κeys of Change έχουν τη δυνατότητα να παρέχουν ένα ευρύτατο φάσμα μουσικής εκπαίδευσης ανάλογα με τις ανάγκες της εκάστοτε κοινωνίας στην οποία λειτουργούν. Δηλαδή έχουν μια ευελιξία στην οποία το μουσικό ιδίωμα μπορεί να είναι από πρωταρχικές μορφές μουσικής έκφρασης με κρουστά όργανα και ομαδικό τραγούδι και δημιουργία μουσικών συνόλων με διαφορετικά όργανα, ενίοτε και αυτοσχέδια, που έχουν δημιουργηθεί στη διάρκεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας, μέχρι η δημιουργία μικρών έως και πολύ μεγάλων συνόλων κλασικής μουσικής.

  

Η μουσική είναι μια παγκόσμια γλώσσα επικοινωνίας που υπό συνθήκες έχει τη δυνατότητα να ενώσει τους ανθρώπους. Η μουσική συμμετοχή δεν προϋποθέτει γνώση, προϋποθέτει όρεξη, ζωντάνια και αγάπη για επικοινωνία. Από κει και πέρα, εννοείται ότι κάθε εξέλιξη κάθε μουσικής γλώσσας χρειάζεται φροντίδα και αφιέρωση» καταλήγει ο κ. Ταρμπάγκος.

— Τι μπορεί να κάνει κάποιος που θέλει να βοηθήσει τη δράση σας;

Οι μουσικο-εκπαιδευτικές δράσεις του Keys of Change βασίζονται και στηρίζονται στην προσωπική και ατομική οικονομική συνδρομή ανθρώπων που θέλουν να μοιραστούν έμπρακτα ένα κοινό όραμα, κοινωνίας, επικοινωνίας και συλλογικής αναβάθμισης.

Επικοινωνήστε με τους ανθρώπους του Keys of Change

Για δωρεά μέσω του website

Για δωρεά μέσω τραπεζικής κατάθεσης

IBAN: GB89HBUK40451771724835

HSBC UK

BIC: HBUKGB4161F

 

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO

 

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ