Τα drones επιστρατεύονται για την αποτελεσματικότερη εφαρμογή των δολωματικών ψεκασμών κατά του δάκου στην Κρήτη.

 

Η Περιφέρεια Κρήτης και το ΕΛΜΕΠΑ θα πραγματοποιήσουν ερευνητικό πρόγραμμα με τίτλο: «Πιλοτική εφαρμογή δολωματικών ψεκασμών με σύστημα μη επανδρωμένου αεροσκάφους (ΣμηΕΑ- DRONE) -ΕΞΑΡΧΟΣ 2021».

 

Σκοπός του έργου είναι η εκτίμηση της αποτελεσματικότητας της χρήσης ΣμηΕΑ - Drone, (Συστήματα μη επανδρωμένων αεροσκαφών - Unmanned Aerial Systems/UAS) στην εφαρμογή δολωματικών ψεκασμών για την αντιμετώπιση του δάκου της ελιάς σε ελαιώνες ποικίλης μορφολογίας συγκριτικά με τους ψεκασμούς από τα συνεργία δακοκτονίας.

 

Η εκτίμηση της αποτελεσματικότητας θα γίνει σε πολλά επίπεδα και σε σχέση με τις επιδράσεις στο αγροοικοσύστημα.

 

«Αναμφισβήτητα μια από τις σημαντικές αδυναμίες του συστήματος εφαρμογής των δολωματικών ψεκασμών είναι η ανέφικτη σε πολλές περιπτώσεις, προσέγγιση του γεωργικού ελκυστήρα σε επικλινείς και δυσπρόσιτους ελαιώνες. Πιθανή εναλλακτική λύση στο παραπάνω πρόβλημα είναι η χρήση ΣμηΕΑ», σημειώνει η Περιφέρεια Κρήτης.

 

Η εφαρμογή του έργου θα πραγματοποιηθεί σε δυσπρόσιτους και επικλινείς ελαιώνες των Περιφερειακών Ενοτήτων Χανίων, Ρεθύμνου, Ηρακλείου και Λασιθίου, με την κάλυψη τουλάχιστον 600 ελαιόδεντρων ανά επέμβαση και ανά περιοχή.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ