Σε λειτουργία τέθηκε η τηλεφωνική υπηρεσία 1110, της Περιφέρειας και του ΙΣΑ για τους πολίτες με αναπνευστικά προβλήματα από τις καταστροφικές φωτιές που μαίνονται στην Αττική.

 

Οι πολίτες που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας, λόγω της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, θα έχουν τη δυνατότητα μέσω της γραμμής 1110 να λαμβάνουν οδηγίες από τους αρμόδιους γιατρούς.

 

Την ίδια στιγμή έκκληση για περισσότερα εναέρια μέσα κατάσβεσης στα πύρινα μέτωπα της Αττικής πριν από το μεσημέρι, κάνει ο περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης, δεδομένης της μετεωρολογικής πρόβλεψης για ενίσχυση της έντασης των ανέμων στα 6-7 μποφόρ.

 

Τα διάσπαρτα μέτωπα, με ισχυρότερα αυτά στην περιοχή Βασιλικά της Βαρυμπόμπης, στις Αφίδνες εντός του οικισμού και δεξιά της Εθνικής οδού προς την λίμνη του Μαραθώνα, αντιμετωπίζονται με εναέρια μέσα και όλες τις επίγειες δυνάμεις «σε μια μάχη σώμα με σώμα», επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γ. Πατούλης, υπογραμμίζοντας ότι «μόνο με στοχευμένες συνεχείς ρίψεις στα μέτωπα και τις εστίες θα ανακοπεί η ορμή της και θα κερδίσουμε το στοίχημα της κατάσβεσης».

 

Σημειώνει ότι κρίσιμο συντελεστή στο τιτάνιο αυτό έργο θα αποτελέσει και η κατεύθυνση των ανέμων, η οποία «ίσως αποβεί θετική εάν παραμείνει σε δυτική κατεύθυνση». Όπως «θετικά λειτούργησε η αλλαγή της φοράς του ανέμου αργά χθες τη νύχτα για την Ιπποκράτειο Πολιτεία», προσθέτει ο ίδιος.

 

Τα πύρινα μέτωπα που βρίσκονται σε εξέλιξη

 

Ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας είναι σε πλήρη ανάπτυξη με 42 υδροφόρες, 25 σκαπτικά και χωματουργικά μηχανήματα, 15 μικρά πυροσβεστικά (ενός τόνου) και 5 λεωφορεία , όπως μας ενημερώνει ο υπεύθυνος για τον συντονισμό τους Β. Κόκκαλης και συνδράμει στην πυρόσβεση υπό τις οδηγίες της ΠΥ και της Πολ. Προστασίας. Ο ίδιος από την περιοχή της Δροσοπηγής, μας παραθέτει το χαρτογραφημένο μέτωπο των πυρκαγιών, καθώς εξελίσσεται και από τις δύο πλευρές της Εθνικής Οδού στο ύψος των Αφιδνών.

 

Ειδικότερα και από την αριστερή πλευρά της Εθνικής Οδού Αθηνών - Λαμίας εξελίσσονται δύο μέτωπα στη Βαρυμπόμπη, στα Βασιλικά κτήματα Τατοΐου με το ένα σε ιδιαίτερη έξαρση. Ένα μέτωπο στην Δροσοπηγή κοντά στην Εθνική Οδό, ένα στις Αφίδνες περιμετρικά του οικισμού, όπου έχουν καταστραφεί και πολλά σπίτια και ένα από τις Αφίδνες προς την Ιπποκράτειο Πολιτεία.

 

Η φωτιά κατευθύνεται προς τη λίμνη του Μαραθώνα

 

Από την δεξιά πλευρά της Εθνικής Οδού, περίπου 300 μέτρα από τα διόδια, ένα μέτωπο κατευθύνεται προς τη λίμνη του Μαραθώνα όπου κυρίως υπάρχουν κτήματα, θερμοκήπια, εγκαταστάσεις αγροτικών καλλιεργειών κλπ χωρίς σημαντικό αριθμό κατοικιών. Ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας μας ενημερώνει ότι δεν υπάρχει κίνδυνος από την πυρκαγιά ούτε στο Καπανδρίτι ούτε στο Πολυδένδρι και ότι στην Δροσοπηγή επιχειρούσαν από το πρωί 3 αεροσκάφη τύπου Έρικσον. Με την ευκαιρία τονίζει με την σειρά του ότι «μόνο με εναέρια μέσα μπορεί να αντιμετωπιστεί η κατάσταση» και εκτιμά ότι οι αντιπυρικές ζώνες δεν βοηθούν ιδιαίτερα στο έργο της κατάσβεσης, καθώς οι φλόγες και τα εκτινασσόμενα ανθρακώμματα υπερπηδούν την εθνική μεταλαμπαδεύοντας άλλες εστίες».

 

Στα πύρινα μέτωπα παραβρίσκονται τόσο ο περιφερειάρχης όσο και οι αρμόδιοι αντιπεριφερειάρχες Πολιτικής Προστασίας Β. Κόκκαλης, Αν. Αττικής Θ. Αυγερινός, Οικονομικών Ν. Πέππας όσο και στελέχη των υπηρεσιών της Περιφέρειας.

 

Ο περιφερειάρχης αναφερόμενος στην επικινδυνότητα της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στις κατοικημένες περιοχές, μας ενημερώνει ότι όλοι σχεδόν οι κάτοικοι απομακρύνθηκαν έγκαιρα και καλεί όσους παραμένουν προσπαθώντας να διασώσουν ό,τι μπορούν από το πέρασμα της πύρινης λαίλαπας να υπακούουν στις σχετικές εντολές της Πολιτικής Προστασίας, της Αστυνομίας και όσων επιχειρούν για την ασφάλειά τους. «Κανείς δεν μπορεί να προστατέψει τίποτα με τέτοιες εστίες. Σημασία έχει η ανθρώπινη ζωή, για τα υπόλοιπα και την αποκατάσταση των πληγών θα ενσκήψει η πολιτεία την επόμενη ημέρα».

 

Επίσης απευθύνει έκκληση στους πολίτες και ιδιαίτερα σε όσους έχουν επιβαρυμένη υγεία να μην καταπονούνται σωματικά και να προφυλάσσονται από την βεβαρημένη ατμοσφαιρική ρύπανση. Υπενθυμίζει ότι ενεργοποίησε το Παρατηρητήριο ατμοσφαιρικών ρύπων και ανακοίνωσε την επαναλειτουργία της τηλεφωνικής υπηρεσία 1110, της Περιφέρειας και του ΙΣΑ για τους πολίτες με αναπνευστικά προβλήματα, προκειμένου να λαμβάνουν οδηγίες από αρμόδιους γιατρούς.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ