Η δικηγόρος της οικογένειας του Ζακ Κωστόπουλου μιλά στο LIFO.gr

Η δικηγόρος της οικογένειας του Ζακ Κωστόπουλου μιλά στο LIFO.gr Facebook Twitter
Η υπόθεση του Ζακ Κωστόπουλου δύο μήνες μετά εξακολουθεί να έχει πολλά – και εξοργιστικά - ερωτηματικά.
5

Δύο μήνες κοντεύουν από τoν τραγικό χαμό - ακούσια ή εκούσια δολοφονία, «φωνάζουν» μια σειρά διαπιστώσεις -  του ακτιβιστή και καλλιτέχνη Ζακ Κωστόπουλου, που συντάραξε όχι μόνο την LGBT+ κοινότητα αλλά κάθε ευαίσθητο άνθρωπο σε αυτή τη χώρα, αναστατώνοντας συνειδήσεις και πυροδοτώντας ένα ευρύ κίνημα διαμαρτυρίας σε Ελλάδα και εξωτερικό το οποίο κρατά το θέμα ψηλά στην αδηφάγο επικαιρότητα, η υπόθεση εξακολουθεί να έχει πολλά –και εξοργιστικά– ερωτηματικά.

Πώς και γιατί βρέθηκε εγκλωβισμένο στο κοσμηματοπωλείο το θύμα απόντος του ιδιοκτήτη, ειδικά εφόσον τα περισσότερα στοιχεία πλέον συνηγορούν ότι δεν επρόκειτο για απόπειρα κλοπής, πώς ακριβώς συνέβη το μοιραίο, πόσες και ποιες ευθύνες έχουν εκείνοι που αρχικά τον ξυλοκόπησαν βάναυσα (ο κοσμηματοπώλης κι ο μεσίτης με το ακροδεξιό background ειδικά), οι αστυνομικοί της ΔΙΑΣ που τον «περιέλαβαν» στη συνέχεια, οι διασώστες του ΕΚΑΒ ενδεχομένως –ένας εκ των οποίων έδωσε κιόλας δύο διαφορετικές καταθέσεις–, γιατί η Σήμανση δεν σφράγισε άμεσα τον χώρο, σε ποιον τελικά ανήκε το περίφημο μαχαίρι, γιατί δεν εντοπίστηκαν ακόμα οι αυτόπτες μάρτυρες που έχουν καταγραφεί από τις κάμερες, γιατί δεν είναι ακόμα διαθέσιμο όλο το μαγνητοσκοπημένο υλικό από το σημείο του εγκλήματος, είναι τα κυριότερα εξ αυτών.

Ο κοινωνικός εκφασισμός και η ατιμωρησία είναι που θρέφουν τέτοιες συμπεριφορές και πρακτικές... και η κοινωνία οφείλει να διαπαιδαγωγηθεί αλλά και ο νόμος οφείλει να είναι άτεγκτος απέναντι σε τέτοια φαινόμενα ώστε να μην υπάρξουν επόμενοι Ζακ.

Υπάρχει τις τελευταίες μέρες ξανά μια έντονη κινητικότητα. Είχαμε αρχικά την απάντηση του πρωθυπουργού στην επιστολή της μητέρας του Ζακ, στην οποία διαβεβαίωνε ότι η υπόθεση «δεν θα ξεχαστεί» και ότι δεσμεύεται προσωπικά να εργαστεί για την εξιχνίασή της, καταδικάζοντας ταυτόχρονα τη βία, το μίσος και τον κοινωνικό κανιβαλισμό. Ευχολόγια, μπορεί να πει κανείς, έχουν όμως όσο να 'ναι μια παραπάνω βαρύτητα ένεκα το αξίωμα που εκπροσωπεί, αρκεί βεβαίως να έχουν και κάποιο πρακτικό αντίκρισμα.

Είχαμε ακολούθως την υπουργό Προστασίας του Πολίτη να διαβεβαιώνει τόσο τους εκπροσώπους των LGBT οργανώσεων όσο και τις δικηγόρους του Ζακ που τη συνάντησαν προχτές και χτες αντίστοιχα ότι θα ριχθεί «άπλετο φως» στην υπόθεση, βεβαιώνοντας επίσης ότι προχωρά η ΕΔΕ για τυχόν ευθύνες των αστυνομικών οργάνων. Ευχή όλων είναι να κυριολεκτεί, καθώς υπήρξαν πολλές ως τώρα αστοχίες και παραλείψεις στις έρευνες καθώς και μια «έλλειψη ζήλου» –για να το διατυπώσω ευγενικά– από πλευράς ανακριτικών αρχών, παρότι όλα δείχνουν ότι κάτι τουλάχιστον περίεργο αν όχι ύποπτο συνέβη εκείνο το μεσημέρι στη Γλάδστωνος. Και όχι απλώς να τα εννοεί, αλλά να συνοδευτούν από συγκεκριμένες ενέργειες και πράξεις, διαφορετικά «άλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε» ή έστω να μισιόμαστε!


Πολλά από τα παραπάνω ερωτήματα περιλαμβάνονται στο υπόμνημα που κατέθεσαν χτες στην υπουργό οι τρεις, πλέον, δικηγόροι του Ζακ (Άννυ Παπαρούσου, Χρύσα Πετσιμέρη, Κλειώ Παπαπαντολέων), ενώ επιφυλάσσονται για περαιτέρω ενέργειες εντός και εκτός Ελλάδας όταν ολοκληρωθεί η ανακριτική διαδικασία. Αναμένεται η ιατροδικαστική έκθεση των ιατροδικαστών.

«Εξίσου βασικό είναι να ταυτοποιηθούν όλοι οι αυτόπτες μάρτυρες που ήταν παρόντες και καταγράφτηκαν από τις κάμερες ασφαλείας, να προσέλθουν αυτοβούλως και άλλοι εξ όσων παραβρίσκονταν, να εντοπιστεί και εξεταστεί επίσης όλο το υπάρχον βιντεοσκοπημένο υλικό, κάτι που έχει ήδη καθυστερήσει ανεπίτρεπτα», μου λέει η Χρύσα Πετσιμέρη που θεωρεί επίσης «τουλάχιστον παράδοξο» το μένος με το οποίο λίντσαρε ο καταστηματάρχης τον Ζακ, «σαν κάτι να ήθελε να κρύψει και για αυτό καθάρισε όλο τον χώρο». Ένα μένος «εντελώς αδικαιολόγητο, ακόμα κι αν όντως επρόκειτο για κλοπή, δεδομένης και της κατάστασης του θύματος».

Εάν φυσικά υπάρξουν περαιτέρω ευθύνες θα πρέπει να αποδοθούν και η τιμωρία σε τέτοιες περιπτώσεις οφείλει να είναι παραδειγματική ώστε να αποθαρρύνονται τέτοια φαινόμενα, που καθώς λέει «δεν σπανίζουν καθόλου, απλώς δεν έχουν όλα μοιραία κατάληξη ούτε τα θύματα είναι "επώνυμα"» – έχει ακούσει αλλά και βρεθεί η ίδια, λέει, σε περιστατικά όπου αστυνομικοί ή σεκιουριτάδες αντιμετώπισαν το ίδιο βάναυσα ανήμπορους εξαρτημένους ή μικρούς «Αγιάννηδες»:

«Περπατούσα τις προάλλες στην Ερμού κι ένας πιτσιρικάς μου βουτάει το κινητό. Τον βλέπουν τρεις τύποι γεροδεμένοι και ξυρισμένοι, χωρίς κανένα διακριτικό –μετά έμαθα ότι είναι σεκιούριτι κάποιου μεγάλου καταστήματος–, τον αρπάζουν κι αρχίζουν να τον λιανίζουν στο ξύλο μπροστά μου, παρότι τον είχαν ήδη ακινητοποιήσει. Γροθιές παντού, κλωτσιές στο κεφάλι με τις μπότες και τέτοια, σα να έβλεπα τη σκηνή με τον ξυλοδαρμό του Ζακ... Μπήκα στη μέση να σώσω το παιδί, δεν άξιζε τέτοια μεταχείριση για ένα κλεμμένο κινητό οποιασδήποτε αξίας, τους φώναξα, δεν είχαν λόγο ούτε καν δικαίωμα να βιαιοπραγήσουν τόσο άγρια κιόλας – μόνο που δεν με βρίσανε... ο μικρός ευτυχώς άντεξε τον ξυλοδαρμό, κάποιος πιο αδύναμος ή ασθενικός θα κινδύνευε με σοβαρό τραυματισμό, αν όχι κάτι χειρότερο. Είναι δυστυχώς κανόνας τέτοιες συμπεριφορές από ένστολους, δημόσιους και ιδιωτικούς, δεν είναι έπειτα η πρώτη φορά που αστυνομικοί με "υπερβάλλοντα ζήλο" ή απλώς προβληματικοί έχουν κατηγορηθεί για ακούσιο ή εκούσιο φόνο συλληφθέντα, όπως στην περίπτωση του 24χρονου φοιτητή Νίκου Σακελλίων το 2007» (μια επίσης «σκοτεινή» υπόθεση για την οποία οι κατηγορούμενοι αστυνομικοί αθωώθηκαν εντέλει το '13, με πολλά όμως ερωτηματικά).

«Ο κοινωνικός εκφασισμός και η ατιμωρησία είναι που θρέφουν τέτοιες συμπεριφορές και πρακτικές... και η κοινωνία οφείλει να διαπαιδαγωγηθεί αλλά και ο νόμος οφείλει να είναι άτεγκτος απέναντι σε τέτοια φαινόμενα ώστε να μην υπάρξουν επόμενοι Ζακ... εμείς πάντως υποσχόμαστε να συνεχίσουμε τον αγώνα σε κάθε επίπεδο μέχρι τη δικαίωση!».

Ολόκληρο το υπόμνημα των δικηγόρων του Ζακ Κωστόπουλου

Προς την κ. Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη

ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΠΛΗΡΕΞΟΥΣΙΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΖΑΧΑΡΙΑ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ

 

Με το παρόν Υπόμνημά μας, θα θέλαμε να σας θέσουμε τα κύρια ζητήματα σε σχέση με την πρόοδο των ερευνών για τον βάναυσο θάνατο του Ζαχαρία Κωστόπουλου του οποίου την οικογένεια εκπροσωπούμε.

 

Είναι γεγονός ότι υπάρχουν σοβαρότατες ελλείψεις στο επίπεδο της αστυνομικής έρευνας σε βαθμό που να παρουσιάζεται σημαντική απόκλιση από τις νόμιμες διαδικασίες διερεύνησης των συνθηκών του εγκλήματος και την κατανομή και απόδοση των ευθυνών στους εμπλεκόμενους δράστες.

Για το λόγο αυτό ζητήσαμε να σας συναντήσουμε θεωρώντας ότι τα ερωτήματα αυτά πρέπει να τεθούν στην πολιτική Προϊστάμενο του Υπουργείου και βεβαίως να ληφθούν υπόψη κατά τη διερεύνηση των πειθαρχικών και ποινικών ευθυνών των αστυνομικών οργάνων. Ειδικότερα, σας επισημαίνουμε τα εξής:

 

- Δεν διασφαλίστηκε ο χώρος μετά τον θάνατο του Ζαχαρία Κωστόπουλου προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι συνήθεις εγκληματολογικές έρευνες

- Δεν περισυνελέγησαν πειστήρια σύμφωνα με τους κανόνες που διέπουν αυτή τη διαδικασία από κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό

- Δεν κατασχέθηκε το σύνολο του βιντεοληπτικού υλικού από τις κάμερες των παρακείμενων καταστημάτων και δημοσίων Υπηρεσιών

- Δεν έγινε αυτοψία στο χώρο του κοσμηματοπωλείου του κατηγορουμένου Σπυρίδωνος Δημόπουλου, αλλά ο τόπος του εγκλήματος εγκαταλείφθηκε πλήρως με αποτέλεσμα ο κατηγορούμενος να τον καθαρίσει εξαφανίζοντας οριστικά κρίσιμα ενδεχομένως στοιχεία για την απόδοση των ευθυνών ενώ δεν ελέγχθηκε αν στο εν λόγω κατάστημα λειτουργούσε κάμερα ασφαλείας

- Δεν ελέγχθηκε η πόρτα του καταστήματος και ο μηχανισμός της προκειμένου να διακριβωθούν οι συνθήκες αποκλεισμού του Ζ. Κωστόπουλου στο κατάστημα

- Από το πενιχρό βιντεοληπτικό υλικό που κατασχέθηκε αλλά και από αυτό που δημοσιεύτηκε στα μέσα μαζικής ενημέρωσης δεν έγινε καμία προσπάθεια ταυτοποίησης των εικονιζόμενων προσώπων

- Δεν αναζητήθηκαν αυτόπτες μάρτυρες από τις αστυνομικές αρχές προκειμένου να προσέλθουν να καταθέσουν στην ανάκριση, παρά το γεγονός ότι υπήρχαν δεκάδες αυτόπτες μάρτυρες στο σημείο, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι εργαζόμενοι στη συγκεκριμένη περιοχή  - Οι μόνες εργαστηριακές έρευνες που έγιναν έχουν ως επίκεντρο τον θανόντα και όχι τους κατηγορουμένους (ανάλυση βιολογικού υλικού θανόντος και σχετική έκθεση, διερεύνηση τηλεφωνικών κλήσεων από το τηλέφωνο του Ζαχαρία Κωστόπουλου), αντί για λήψη βιολογικού υλικού από τους κατηγορουμένους και άρση απορρήτου για τις τηλεφωνικές συνδέσεις τους, όπως έχουμε ζητήσει άλλωστε από τον κ. Ανακριτή

- Λαμβάνονται μαρτυρικές καταθέσεις από τις αστυνομικές αρχές που δεν διαβιβάζονται στην ανάκριση

- Πέραν όμως των ανωτέρω επισημάνσεων, επιθυμούμε να ενημερωθούμε για την Ε.Δ.Ε. που –υποθέτουμε– διεξάγεται και ποια υπηρεσιακά μέτρα πρόκειται να ληφθούν κατά των αστυνομικών οργάνων για τον απαράδεκτο και βίαιο τρόπο σύλληψης του ημιθανούς Ζαχαρία Κωστόπουλου.

Με την προσδοκία ότι τα αιτήματα αυτά που απασχολούν, καθώς έχουν δημοσιοποιηθεί, όχι μόνο την οικογένεια του Ζαχαρία Κωστόπουλου, αλλά και μία μεγάλη μερίδα της κοινής γνώμης, προσβλέπουμε στη δέσμευσή σας για την πλήρη διαλεύκανση των συνθηκών του φρικτού θανάτου του Ζ. Κωστόπουλου και την χωρίς ενδοιασμούς απόδοση των ορθών πειθαρχικών και ποινικών ευθυνών σε όλους τους εμπλεκομένους.

 

Αθήνα, 6/11/18

Οι Πληρεξούσιες δικηγόροι πολιτικής αγωγής της οικογένειας του Ζαχαρία Κωστόπουλου

Άννα Παπαρρούσου

Χρύσα Πετσιμέρη

Κλειώ Παπαπαντολέων

Ελλάδα
5

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

4 σχόλια
Όλα τα γεγονότα από τον ξυλοδαρμό και μετά, δηλαδή από την εμφάνιση της αστυνομίας στο σημείο μέχρι και την αποχώρηση της (ασχέτως αν τον "περιέλαβαν" ή όχι) είναι όντως εξαιρετικά ύποπτα και μοιάζουν με προσπάθεια εσκεμμένης συγκάλυψης. Εγώ αυτό καταλαβαίνω. Και όπως είπε κι ένας καλοκάγαθος γείτονας εδώ κοντά, "Καλά κάνανε ρε φίλε. Γιατί να βρει ο ανθρωπάκος τον μπελά του για ένα πρεζάκι;" Η πλάκα είναι που, διαβάζοντας σχόλια δεξιά κι αριστερά και τις αντικρουόμενες απόψεις, συνειδητοποιείς ότι σχεδόν όλοι εκείνοι που ήταν και είναι ακόμα στο ίδιο μήκος κύματος με τον γείτονα, κοντέψανε να ανάψουν πυροτεχνήματα όταν ανακοίνωσαν οι ιατροδικαστές το πόρισμα τους. Όπως και ο γείτονας μου.
https://m.facebook.com/danai.kiskirampartsoka/posts/10156837010623447?hc_location=ufΟ σύμβουλος της οικογένειας στα ιατροδικαστικά ήταν Σωκράτης Τσαντίρης. Ο ίδιος είχε καταθέσει ως μάρτυρας υπεράσπισης της Χρυσής Αυγής στην υπόθεση της επίθεσης στο στέκι «Αντίπνοια» στα Πετράλωνα.Πρόκειται για τον ιδιώτη ιατροδικαστή που κατέθεσε τον Μάιο του 2014 ότι το μαχαίρωμα στον λαιμό μαθητή στο Παλαιό Φάληρο από τον χρυσαυγίτη Γιώργο Αποστολόπουλο ήταν «επιφανειακό, αβαθές και δεν ασκήθηκε ιδιαίτερη πίεση», επομένως ο δράστης δεν είχε ανθρωποκτόνο πρόθεση.Το ίδιο κατέθεσε και στο Εφετείο τον Ιούνιο του 2015. Κατέθεσε επίσης τον Μάρτιο του 2015 υπέρ του Κασιδιάρη στη δίκη για τα γρονθοκοπήματα στη Λιάνα Κανέλλη. Αυτή θα είναι η τρίτη υπόθεση που καταθέτει ως μάρτυρας υπεράσπισης χρυσαυγιτών.http://www.efsyn.gr/arthro/kata-syrroin-martyras----(Το ποιόν του κου Σωκράτη Τσαντίρη, υποθέτω και φαντάζομαι, πως δυστυχώς η οικογένεια του Ζακ δεν το γνώριζε, βιαστικά την στιγμή που τον επέλεξε).
Θάνατος, όχι δολοφονία. Εκτός αν έχετε πληροφορίες για την έκβαση της δίκης. Μέχρι να βγει απόφαση θα λέμε θάνατος. Αλλιώς καταργούμε το τεκμήριο της αθωότητας. Όχι;Απλά να πούμε ότι δύο ιατροδικαστές (ο ένας της οικογένειας) συμφωνούν ότι οι κακώσεις που έφερε η σορός του άτυχου Κωστόπουλου ΔΕΝ θα μπορούσαν να έχουν επιφέρει τον θάνατο. Άρα και πάλι θάνατος και όχι δολοφονία.
Μακάρι να διευκρινιστούν γρήγορα οι συνθήκες κσι να τιμωρηθούν οι ένοχοι.Θερμά συγχαρητήρια για το ρεπορτάζ σας, μπράβο που αναδεικνύεται το θέμα για να μην ξεχαστεί και μπράβο στους δικηγόρους του Ζακ που τιμούν την έννοια της ανθρωπιάς πάνω και πέρα απ' όλα.

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ