«Ακόμη πιο δύσκολη ημέρα η σημερινή, με ακόμα πιο εκτεταμμένες φωτιές» ανέφερε στην έκτακτη ενημέρωσή του ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς

 

Όπως είπε, «σήμερα είχαμε 99 νέες πυρκαγιές, ενώ κληθήκαμε να διαχειριστούμε συνολικά 145 πυρκαγιές σε όλη την επικράτεια, εκ των οποίων παραμένουν ενεργές αυτή τη στιγμή και υπό διαχείριση οι 57».
 

Στη Βαρυμπόμπη εκδηλώθηκαν συνολικά 95 αναζωπυρώσεις και σήμερα περισσότερες από 12

 

Στη νέα πυρκαγιά στους πρόποδες της Πάρνηθας που είναι σε εξέλιξη επιχειρούν 350 πυροσβέστες και 40 πυροσβέστες από Κύπρο, 150 οχήματα και μέχρι πριν λίγο 7 αεροσκάφη και πέντε ελικόπτερα, με ισχυρή δύναμη στρατού και αστυνομίας. 

 

Βελτιωμένη εικόνα στην αρχαία Ολυμπία, αλλά με διαρκείς αναζωπυρώσεις. 

 

Ο κ. Χαρδαλιάς αναφέρθηκε στις δυνάμεις που αποστέλλουν στην Ελλάδα χώρες του εξωτερικού. Συγκεκριμένα: 

 

  • Η Κύπρος έχει στείλει 40 πυροσβέστες και δύο αεροσκάφη που επιχειρούν στην Κρήτη
  • Από τη Γαλλία αναμένονται δύο αεροσκάφη και 83 πυροσβέστες αύριο 
  • Από τη Σουηδία δύο αεροσκάφη 
  • Από τη Ρουμανία δύο αεροσκάφη και τρία οχήματα
  • Από την Ελβετία τρία ελικόπτερα


Ο ίδιος προειδοποίησε για πάρα πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς τις επόμενες ημέρες. 


Όπως γνωστοποίησε με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που θα ισχύσει μέχρι τη Δευτέρα 9 Αυγούστου, απαγορεύεται σε ολόκληρη τη χώρα η μετακίνηση, διέλευση ή παραμονή σε δάση, εθνικούς δρυμούς, περιοχές Natura και άλση.

 

Ταυτόχρονα, για το ίδιο χρονικό διάστημα απαγορεύεται κάθε δραστηριότητα ή εργασία που μπορεί να προκαλέσει φωτιά, όπως για παράδειγμα οξυγονοκόλληση, ή καύση εύφλεκτης ύλης. Για κάθε παράβαση, εκτός από τις σοβαρές ποινικές κυρώσεις, προβλέπεται στην πρώτη περίπτωση πρόστιμο ύψους 1.000 ευρώ και στη δεύτερη, πρόστιμο ύψους 10.000 ευρώ.