Οι παιδότοποι, τα λούνα παρκ και οι υπηρεσίες ευεξίας επαναλειτουργούν από σήμερα, Σάββατο, στο επόμενο βήμα της σταδιακής χαλάρωσης των μέτρων για τον κορωνοϊό. 

 

Σήμερα επαναλειτουργούν οι παιδότοποι σε υπαίθριο χώρο, όπου θα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας για τους εργαζόμενους και τους ενήλικους πελάτες, σε όλα τα σημεία. 

 

Επίσης, ανοίγουν τα λούνα παρκ, όπου θα ισχύουν τα εξής μέτρα: 

  • Αποστάσεις τουλάχιστον 4 μέτρων μεταξύ των μηχανημάτων, έτσι ώστε να υπάρχουν μεγάλοι διάδρομοι κυκλοφορίας.
  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας προστασίας για εργαζόμενους αλλά και πελάτες.
  • Διαθεσιμότητα αντισηπτικού στην είσοδο κάθε παιχνιδιού.
  • Μετά το πέρας κάθε κύκλου παιχνιδιών απολύμανση όλων των σημείων επαφής των παικτών με το παιχνίδι.
  • Δωρεάν διάθεση μασκών σε όλους τους παίκτες.
  • Απόσταση τουλάχιστον 2 μέτρων μεταξύ των κερματοφόρων ατομικών παιχνιδιών.
  • Διαγραμμίσεις για την τήρηση τουλάχιστον 1,5 μέτρου απόστασης όπου υπάρχει ουρά αναμονής.
  • Διαρκής υπενθύμιση της τήρησης των μέτρων προστασίας/υγιεινής από τις μικροφωνικές εγκαταστάσεις της επιχείρησης.
  • Αποφυγή συνωστισμού στα παιχνίδια με αυξημένη ζήτηση, με ευθύνη του επιχειρηματία.

 

Επίσης επαναλειτουργούν οι υπηρεσίες ευεξίας, όπως και οι εμποροπανηγύρεις με το πρωτόκολλο λειτουργίας των λαϊκών.  Εξαιρείται ο περιορισμός της ελάχιστης απόστασης 1 μέτρου μεταξύ των πάγκων πώλησης, όταν αυτοί είναι μέρος συνεχούς κατασκευής στην οποία οι πάγκοι των πωλητών διαχωρίζονται μεταξύ τους με ελαφρά χωρίσματα.

 

Παράλληλα, από σήμερα στο λιανεμπόριο αλλάζει η αναλογία σε 1 άτομο ανά 16 τ.μ., με σκοπό την αποφυγή των ουρών εκτός καταστήματος. Υπενθυμίζεται ότι παραμένει υποχρεωτική η χρήση μάσκας εντός των καταστημάτων. 

 

Υπενθυμίζεται ότι η επιτροπή των ειδικών τάχθηκε ομόφωνα υπέρ της επαναλειτουργίας των κλειστών κινηματογράφων από την 1η Ιουλίου, στο 50% της δυναμικότητάς τους, με επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή αρνητικό self-test και την καθολική υποχρεωτική χρήση μάσκας. 

 

Υποχρεωτική θα είναι η έκδοση ηλεκτρονικού εισιτηρίου, για διευκόλυνση ενδεχόμενης ιχνηλάτησης, ενώ οι ειδικοί έκαναν σύσταση για εγκατάσταση φίλτρων HEPA. 

 

Επιπλέον, οι ειδικοί τάχθηκαν ομόφωνα υπέρ της άσκησης χωρίς μάσκα στα γυμναστήρια, μόνο για τους εμβολιασμένους, με επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού. 

 

Οι αλλαγές στον τουρισμό

 

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι έχουν ανακοινωθεί και σε αλλαγές που αφορούν τον τομέα του τουρισμού. Συγκεκριμένα αποφασίστηκε: 

 

- Σε ό,τι αφορά τους γενικούς κανόνες εισόδου στη χώρα να επιτρέπεται η είσοδος με αρνητικό rapid test από τις πράσινες χώρες.

 

- Τα ανήλικα συνοδευόμενα κάτω των 12 ετών να εισέρχονται στη χώρα άνευ απαίτησης τεστ πριν την αναχώρησή τους από χώρες που βρίσκονται στην πράσινη κατηγορία. Για τις χώρες που βρίσκονται σε πορτοκαλί και κόκκινη κατηγορία, τα ανήλικα συνοδευόμενα να εισέρχονται στη χώρα άνευ απαίτησης τεστ κάτω των 6 ετών.

 

- Από τις υπόλοιπες τρίτες χώρες να επιτρέπεται η είσοδος στη χώρα, σύμφωνα με τη σήμανση της κάθε χώρας σε πράσινη, πορτοκαλί και κόκκινη. Για τις πράσινες να ισχύουν οι υφιστάμενοι κανόνες, για τις δε πορτοκαλί χώρες να επιτρέπεται η είσοδος σε άτομα που είναι σωρευτικά εμβολιασμένοι με τα αναγνωρισμένα από τη χώρα μας εμβόλια και έχουν πραγματοποιήσει τεστ PCR 72 ώρες πριν την αναχώρησή τους. Εξαιρούνται της πρόβλεψης αυτής πολίτες από χώρες οι οποίες είναι στην κόκκινη λίστα και για τους οποίους συνεχίζει να ισχύει η πρόβλεψη για καραντίνα 7 ημερών.

 

- Οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε τομείς του τουρισμού, (ξενοδοχεία, ταξιδιωτικά γραφεία, υπηρεσίες ξεναγών, υπηρεσίες ενοικίασης αυτοκινήτων, εστίαση και ούτω κ.α.) να υποβάλλονται σε έλεγχο με αυτοδιαγνωστικό τεστ 2 φορές την εβδομάδα, με δαπάνη της Πολιτείας για το πρώτο τεστ και με επιβάρυνση του ιδιοκτήτη της επιχείρησης για το δεύτερο.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ